Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zdalny pulpit z MACA na Windows 2003 serewer.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 baracuda

baracuda
  • 19 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 09:37

Witam. Potrzebuje sie polaczyc z Maca na Windowsa 2003 serwer z pomoca zdalnego pulpitu. ktos wie jak to zrobic i moze podpowiedziec ???? Pozdrawiam\ Baracuda

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 03 lutego 2009 - 09:47

http://www.microsoft...op/default.mspx

#3 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lutego 2009 - 09:49

logmein

#4 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 10:00

Druga opcja to uruchomienie usług terminalowych i użycie jednego z programów z tej strony
Jest to rozwiązanie dość popularne, sam znam wdrożenie działające z 12 oddziałami w Polsce

#5 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 03 lutego 2009 - 10:11

Czy istnieje możliwość połączenia się z Windows Vista na Mac OS X Tiger? Chodzi mi o coś w rodzaju zdalnego pulpitu.

#6 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 lutego 2009 - 10:14

KuboX, misioslaw pomylił kierunki i podał linka do tego co właśnie Ciebie zainteresuje :)

#7 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 03 lutego 2009 - 10:21

O, no to fajnie:) Jeżeli dobrze zrozumiałem to instaluję tego clienta na Tigerze, a potem tylko łącze się normalnie przez Pulpit zdalny?

#8 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 lutego 2009 - 10:22

Yeap :)

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2009 - 10:24

arsen - Remote Desktop Connection Client for Mac 2 pozwala się połączyć używając Mac'a z komputerem używającym Windowsa (to na Maku masz windowsa w okienku), więc misioslaw się nie pomylił

dla kontroli z poziomu windowsa: Download Vine Server & Viewer for Mac - VNC server/viewer for remote GUI access (was OSXvnc). MacUpdate Mac Internet Utilities Software Downloads dla maka (chociaż nawet nie wiem czy teraz nie wystarczy sharing desktop włączyć) i instalacja jakiegoś klienta VNC pod Windowsem

VNC From Windows To Mac | Applefritter

sporo o tym w sieci...

a zamiast MSowskiego programu na maku (jeżeli chcesz kontrolować windę z poziomu maka) można użyć CoRD: Remote Desktop for Mac OS X

#10 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 lutego 2009 - 10:25

O kurde, a ja przeczytałem że baracuda chce się połączyć z windowsa na maca... Zwracam honor :)

#11 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 03 lutego 2009 - 10:30

Aha, czyli muszę się zastosować do instrukcji Roberto. Mimo to dziękuję za pomoc:)

#12 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 lutego 2009 - 10:46

KuboX, Tobie dobrze napisałem, nie pokapowałem się że pytasz o to samo co autor, a raczej na odwrót :)

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2009 - 11:10

i tutaj wychodzi jak polskie znaki są ważne
bo jest spora różnica pomiędzy

Czy istnieje możliwość połączenia się z Windows Vista na Mac OS X Tiger?

(czyli używamy windowsa i os x'a mamy w okienku)
a

Czy istnieje możliwość połączenia się z Windows Vistą na Mac OS X Tiger?

(czyli używamy maczka i mamy w okienku windowsa) chociaż tutaj trochę dziwnie wygląda to zdanie ;)

stąd to całe zamieszanie ;)

#14 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 03 lutego 2009 - 11:14

Chodziło mi o to, że potrzebuję połączyć się moim PC (Vista) z Makiem (Tiger).

#15 baracuda

baracuda
  • 19 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 12:48

Oka dziekuje.
Ja potrzebowalem z Macka na Winde. Juz mam dzienks dziala i jest ok.

Pozdrawiam

---- Dodano 03-02-2009 o godzinie 14:50 ----
Proponuje zajrzec tutaj.

[url]http://www.microsoft.com/mac/help.mspx[/url]

#16 Emylka

Emylka
  • 1 postów

Napisano 01 marca 2010 - 19:21

Witam,

musze laczyc sie ze zdalnym pulpitem (moj pracowniczy serwer), a sama mam nowego Mac'a. Probowalam zrozumiec cos z tego, co piszecie, zainstalowalam programy (chicken i Remote Desktop) i nie dziala. Bardzo prosze, czy moglby ktos opisac sprawe dokladnie kompletnemu laikowi, nie rozumiem kiedy piszecie o jakis windach itd., na Mac'u nie mam Windowsa. Serwer to mstsc no i potem nr komputera i haslo. Chodzi mi o to, by moc sie normalnie tam logowac i pracowac. Server 2003 windowsa. Bardzo prosze o pomoc,

Emilia

---- Dodano 01-03-2010 o godzinie 19:36 ----
No i to znowu ja, pogrzebalam sobie i jakims cudem uruchomilam to za pomoca remote desktop. A wiec jednak laik potrafi cos zakumac z Waszego fachowego slangu:)) Dzieki:))

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 marca 2010 - 09:25

VNC, już padła odpowiedź. Na windows instalujesz serwer VNC, a na Maku klienta VNC. Jak chcesz odwrotnie się łączyć to instalujesz odwrotnie. Cała filozofia. @Roberto - nieźle wyłapałeś to a i ą, faktycznie całkowicie zmienia sens zdania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych