witam,
spotkałem się z takimi o to słuchaweczkami czy używał ich ktoś? zastanawiam się nad ich zakupem, lubię dobrą jakość a pasmo przenoszenia mają naprawdę nie najgorsze...
dodam że nie lubię podkrecanych basów i cenię sobie czystość i przestrzenność dźwięku

pioneer se-m290
Started by
Gringo997
, 02 Feb 2009 17:31
3 replies to this topic
Posted 02 February 2009 - 17:31
Posted 03 February 2009 - 02:19
Nie wiem , czy chodzi Ci o standardowe słuchawki do "ogólnego stosowania" w sensownej cenie, czy jesteś audiofilem, z wyrobionym gustem muzycznym na porządnym zestawie audio.
Jeżeli to pierwsze, to wspomniane Pionierki są równie dobre, jak kilkadziesiąt podobnych ceną i klasą modeli.
jeżeli to drugie, pozwolę sobie podzielić się kilkudziesięcioletnim doświadczeniem audiofila , dla którego dodatkowo "money is no object"
.
W profesjonalno-audiofilskim segmencie rynku właściwie liczy*się sześć firm, trzy amerykańskie i trzy europejskie; Grado, Koss, Stax, Sennheiser, Bayerdynamic i AKG.
Osobiście jestem zwolennikiem europejskiego brzmienia , a specjalnie preferuję austryjacką firmę AKG . To Bentley w świecie słuchawek, bo o miano "Mercedesa" walczą pozostali dwaj niemieccy producenci
.
Wśród tańszych modeli AKG, przy preferencji neutralnego, wiernego brzmienia, polecam modele studyjne; AKG K 141 studio, AKG 240 mark I lub Mark II i ...szczytowy model audiofilski, ten już za szalone jak na słuchawki, sporo ponad 1000 złotych- AKG K 701.
Mam wszystkie wymienione i kilkanaście innych modeli i firm
. Czyli kolekcję rosnąca od lat.
141 studio sa najtańsze / co nie znaczy że tanie :)/, dobrze zbudowane i będą służyć latami, w odróżnieniu od standardowych wyrobów, które zaczynają szybko odstawać od wymagań, w miarę wzrostu dźwiękowego doświadczenia. 240-ki lub nowsze, co nie znaczy lepsze
242-ki to wzorcowe, legendarne monitory studyjne. Ze wszystkimi implikacjami; neutralność, transparencja, solidność, jakość.
Jeżeli jednak planujesz słuchawki , które znajda godnego następce za mniej więcej ...dekadę
, to 701-ki . Jedyny, bezkonkurencyjny wybór. Ale to już szczytowy High-End. Dla koneserów i pasjonatów.
AKG Personal Audio - Wired - K 701, K 601, K 530, K 530 LTD, K 518 DJ, K 518 LE, K 516 TV, K 514, K 512
Siedzę teraz przed MBP w 701-kach na głowie. Słuchając maksymalnych bitrate w iTunes. A to właściwie i tak profanacja. Jakby wozić ziemniaki Mercedesem S. Ale lubię oba te przedmioty i Maczek stara się jak może zachowywać się z klasą w tym arystokratycznym towarzystwie
.
Pozdrawiam
Jeżeli to pierwsze, to wspomniane Pionierki są równie dobre, jak kilkadziesiąt podobnych ceną i klasą modeli.
jeżeli to drugie, pozwolę sobie podzielić się kilkudziesięcioletnim doświadczeniem audiofila , dla którego dodatkowo "money is no object"

W profesjonalno-audiofilskim segmencie rynku właściwie liczy*się sześć firm, trzy amerykańskie i trzy europejskie; Grado, Koss, Stax, Sennheiser, Bayerdynamic i AKG.
Osobiście jestem zwolennikiem europejskiego brzmienia , a specjalnie preferuję austryjacką firmę AKG . To Bentley w świecie słuchawek, bo o miano "Mercedesa" walczą pozostali dwaj niemieccy producenci

Wśród tańszych modeli AKG, przy preferencji neutralnego, wiernego brzmienia, polecam modele studyjne; AKG K 141 studio, AKG 240 mark I lub Mark II i ...szczytowy model audiofilski, ten już za szalone jak na słuchawki, sporo ponad 1000 złotych- AKG K 701.
Mam wszystkie wymienione i kilkanaście innych modeli i firm

141 studio sa najtańsze / co nie znaczy że tanie :)/, dobrze zbudowane i będą służyć latami, w odróżnieniu od standardowych wyrobów, które zaczynają szybko odstawać od wymagań, w miarę wzrostu dźwiękowego doświadczenia. 240-ki lub nowsze, co nie znaczy lepsze

Jeżeli jednak planujesz słuchawki , które znajda godnego następce za mniej więcej ...dekadę

AKG Personal Audio - Wired - K 701, K 601, K 530, K 530 LTD, K 518 DJ, K 518 LE, K 516 TV, K 514, K 512
Siedzę teraz przed MBP w 701-kach na głowie. Słuchając maksymalnych bitrate w iTunes. A to właściwie i tak profanacja. Jakby wozić ziemniaki Mercedesem S. Ale lubię oba te przedmioty i Maczek stara się jak może zachowywać się z klasą w tym arystokratycznym towarzystwie

Pozdrawiam
Posted 03 February 2009 - 07:50
ja uznaję tylko jedną firmę jak chodzi o audio jest nią Denon.
posiadam w domku wzmacniasz pma-480r (wiem że najlepszą serią jest x60 ale przez długi czas była ciężko dostępna) i do niej podpięte 2 kolumienki denona (dwu drożne ale naprawdę grają bardzo ładnie) nie jestem jakimś strasznym audiofilem i mam skromny budżet na audio ze względu pakowania mnóstwa kasy w sprzęt foto z racji iż jestem startującym fotografem w ślubniakach... Jeżeli chodzi o słuchawki to słuchałem muzyki na modeli denona dn-hp1000 i byłem oczarowany... chciałbym kupić dobre słuchawki na poziomie półaudiofilskim i wiem już że trzeba będzie przeznaczyć na ten cel dobre 600zł tak więc na razie słuchawki będą musiały poczekać
aczkolwiek doradź proszę ew jaki model AKG dorównuje tym DJskim Denonom?
edycja:// dobra wróć!
nie będę się pierniczył tyko z kasy za pierwszy ślub w tym roku kupuje AK 701 i mam nadzieje że będą służyć dobre 15lat
posiadam w domku wzmacniasz pma-480r (wiem że najlepszą serią jest x60 ale przez długi czas była ciężko dostępna) i do niej podpięte 2 kolumienki denona (dwu drożne ale naprawdę grają bardzo ładnie) nie jestem jakimś strasznym audiofilem i mam skromny budżet na audio ze względu pakowania mnóstwa kasy w sprzęt foto z racji iż jestem startującym fotografem w ślubniakach... Jeżeli chodzi o słuchawki to słuchałem muzyki na modeli denona dn-hp1000 i byłem oczarowany... chciałbym kupić dobre słuchawki na poziomie półaudiofilskim i wiem już że trzeba będzie przeznaczyć na ten cel dobre 600zł tak więc na razie słuchawki będą musiały poczekać
aczkolwiek doradź proszę ew jaki model AKG dorównuje tym DJskim Denonom?
edycja:// dobra wróć!

Posted 03 February 2009 - 16:18
Wybacz, jeżeli tym wpisem naraziłem Twój budżet na napięcia
.
Też lubię Denona, choć bardziej za jakość wykonania i szerokie możliwości konfiguracji. Spełnia satysfakcjonująco swoje obowiązki wobec domu, ale wyłącznie w segmencie kina domowego,
AVR 3808 z DVD 3930 / tego polecam wybitnie !/ i 50' plazmą Pioniera. Co prawda to nie kino domowe jest moją pasją. Zestaw audio high-end nie zawiera już Denona. W tym zakresie wymagam znacznie więcej.
Za to zakup K 701 rekomenduję z całego serca. To pełny high-end za akceptowalny, jednorazowy wydatek. I jako przedmiot też mają klasę, jakościowa i piękna, brązowa, nubukowa skóra , polerowane Alu , kabel OFC w bi-wire i nawet możliwość zbalansowanego wtyku XLR, choć to ostatnie już mnie nie przekonuje
. Jeżeli wolał byś mniej dizajnerski wygląd, pojawiła się wersja czarna , oznaczona 702, elegancka i nie tak ekstrawagancka
.
Na co dzień, do słuchania z portable CD wożę ze sobą, ku zdumieniu postronnych widzów
, już "archiwalne", bo 10 letnie , 4 przetwornikowe, AKG K 280. Wyglądają jak czarna wersja 240-ek. Taka trochę ślepa uliczka słuchawkowej ewolucji w postaci "akustycznej soczewki".
Kończąc te przydługie dywagacje
, będziesz zadowolony i oby jakościowe nagrania i klocki elektroniki dorównały ich możliwościom. SACD lub DVD Audio 96khz to jest właściwe dla nich towarzystwo
Pozdrawiam, czas wracać do obowiązków.

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users