Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone jako serwer FTP

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 harpoon

harpoon
  • 5 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 January 2009 - 00:56

iPhone jako serwer ftp. Być może komuś się przyda.
Telefon musi być oczywiście odblokowany z softem 2.X. Wersja vsftpd 2.0.7

1.INSTALACJA:

Zainstaluj vsftpd z Cydii (sekcja NETWORKING) i zrestartuj iPhone'a.

W zasadzie serwer już działa. Próba połączenia zakończy się co prawda odmową dostępu ale to już wina konfiguracji, zostawimy to na koniec.

2.START I STOP:

Domyślnie vsftpd uruchamia się wraz z system i nie pozostawia wygodnego sposobu zatrzymania. Przyda się kontrola nad tym. Najwygodniej będzie w dodać w BossPrefs przełącznik kontrolujący pracę serwera ftp.

Stwórz plik o nazwie vsftpd umieść go w katalogu /Applications/BossPrefs.app/services/

/Applications/BossPrefs.app/services/vsftpd

l[SIZE="2"]aunchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/com.bigboss.vsftpd.Startup.plist
launchctl unload -w /System/Library/LaunchDaemons/com.bigboss.vsftpd.Startup.plist
com.bigboss.vsftpd.Startup.plist
/Applications/BossPrefs.app/fileshare.png[/SIZE]
3.WSTĘPNA KONFIGURACJA:

Podstawowa konfiguracja ogranicza się do kilku zmian w /private/etc/vsftpd.conf. Na czas wykonywania zmian niezależnie od metody wyłącz vsftpd.

Odkomentuj linię write_enable=YES
Nazwij serwer w linii ftpd_banner=Welcome to blah FTP service.
I najważniejsze, problem z odmową dostępu - dopisz dodatkową linię secure_chroot_dir=/

Warto przeczytać plik konfiguracyjny od dechy do dechy, może się coś jeszcze przydać. Dodatkowo pod adresem [url=http://vsftpd.beasts.org/vsftpd_conf.html]Manpage of VSFTPD.CONF[/url] jest pełny opis vsftpd.conf, oczywiście nie wszystkie opcje można zastosować w wersji dla iPhone'a.

Jeśli vsftpd jest często włączony warto dla zwiększenia bezpieczeństwa zmienić hasła domyślne dla root i mobile.

#2 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 31 January 2009 - 10:40

Czy to coś pozwoli mi podłączyć 2 iphony przez wifi i grac na dwóch ?

#3 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 31 January 2009 - 10:42

NIE

#4 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 31 January 2009 - 10:50

Szkoda. A czy nie ma jakiegoś programu czy modyfikacji czy czegoś co pozwoli mi zrobić tą sieć WIFI na Iphone ? Pisałem to już w jakimś temacie że na nokie jest taki program(JoikuSpot).

#5 Tsquare

Tsquare
  • 50 posts

Posted 31 January 2009 - 22:05

Ale tu widocznie nie ma.

#6 Clubbers

Clubbers
  • 29 posts

Posted 09 February 2009 - 09:22

a można np na tym serwerze FTP iPhon'oweym zainstalowac (serwer do) cs'a 1.6?

#7 malpka

malpka
  • 19 posts

Posted 10 February 2009 - 11:07

Kilka miesięcy mnie tu nie było i trochę się poziom zmienił ;] Aż mi humor poprawiliście. Żeby nie było OT: Clubbers: a co to znaczy zainstalować na serwerze FTP?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users