Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sklep iTunes w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Sklep iTunes w Polsce (0 użytkowników oddało głos)

1. lada chwila (17 głosów [12.41%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.41%

2. za około rok (30 głosów [21.90%] - Zobacz)

Procent z głosów: 21.90%

3. maksymalnie za 3 lata (29 głosów [21.17%] - Zobacz)

Procent z głosów: 21.17%

4. później niż za 3 lata (25 głosów [18.25%] - Zobacz)

Procent z głosów: 18.25%

5. wątpie aby się pojawił (36 głosów [26.28%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.28%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lipca 2005 - 23:44

Jak sądzicie, kiedy Polska stanie się na tyle atrakcyjnym państwem, aby Apple wystartowało z iTunes Store i jakie czynniki odegrają główną rolę?

#2 janek

janek
  • 236 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 lipca 2005 - 09:09

trzy powody dla których iTunes Store nie powstanie lada moment, ani nawet w przeciągu roku: 1. popularność apple'a w naszym kraju przekłada się na popularność wszystkiego, czym się zajmuje. Uratować sytuację może iPod, ale to i tak jeszcze za mało 2. Sytuacja finansowa Polaków i generalna niechęć do płacenia za cokolwiek, za co się należy. Kto tam będzie szukał czegoś w iTunes Store za kaskę jak z dc++ czy kaaza ściągnie za darmo. Prawa autorskie w Polsce nie będą respektowane tak jak należy, przynajmniej w najbliższym czasie 3. Większość ludzi, którzy płacą artystom pieniądze - czyli nazwijmy ich uczciwymi, to znawcy, lub prawdziwi fani muzyki. Mają pieniądze i są przyzwyczajeni do fizycznego obcowania z płytami. Raczej niechętnie przerzucą się na coś co jest cyfrowe i nie ma książeczki. Musi się zmienić pokolenie klientów 8) Prędzej czy później to jednak nastąpi. Jak opłacało się w małej Holandii to u nas w końcu też do tego dojdzie biorąc pod uwagę większy potencjał rynkowy PS do punktu 2. Mimo wszystko jestem zadowolony, że żyje w kraju w którym jeszcze można parkować nie pod linijkę i nikt nie wlepi za to mandatu, a ludzie potrafią myśleć samodzielnie (choż czasem oznacza to posunięte do granic możliwości kombinatorstwo). Wszystko ma swoje wady i zalety

#3 michalroman

michalroman
  • 51 postów

Napisano 07 lipca 2005 - 18:58

Na WCK przedstawiciele oficjalnego dystrubutora Apple narzekali na trudności z otrzymywaniem materiałów do tworzenia pakietów polonizacyjnych. Przy takim postrzeganiu polskiego rynku przez Apple nie sądzę aby wchodzenie z iTunes w ogóle było planowane... :(

#4 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 07 lipca 2005 - 21:38

przeciwnie mysle ze stanie sie to bardzo szybko. Przykladem mzoe byc tu Zespół Perfekt ktroy premiere swojej plyty zrobil w sieci a dopiero jakis czas pozniej, plyta pojawila sie w sklepach. Sprzedaz była ogromna a cala plyta kosztowala. 17zl. Mam kolege ktory mieszka na stale w NYC i obecnie przyjechal do Polski, iTUnes Music Store to dla niego sklep jak kazdy inny i 10$ za plyte, to nie jest wcale duzo. Gdybym mial wybor szukac jakies plyty na sieci, a zassac za jakas tam oplata to pewnie bym poslal sms i zassysal bym.

#5 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 07 lipca 2005 - 22:13

Ja wybrałem za rok - optymista jestem :mrgreen: , ale jakbym miał możliwość za rok kupna płyty z iTunes przez internet to pewnie bym spróbował. Myślę, że nie tylko ja.

#6 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 07 lipca 2005 - 22:21

A ja mysle ze Apple obserwuje kazdy rynek na ktorym mozna zarobic pieniadze. I Polska jest jednym z takich rynkow. Moglo by ich przekonac to ze jakis eBay wszedl i zawojowal kraj. Ale eBay nie zawojowal, co jest jakims sygnalem dla inwestorow elektronicznych. Wiec jesli iTunes sie pojawi to tylko dzieki determinacji polskich przedstawicieli (czyt SAD) P.S. Podobne boje odchodzily kiedy Polacy chcieli dorzucic polska wersje w Linuxie SUSE. Novell ktory wykupil SUSE stwierdzil ze nie interesuje ich ten rynek. Jednak polska ekipa Novella postawila na swoim. Spolszczyli dystrybucje i dzis juz jest dostepna w naszym jezyku.

#7 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 07 lipca 2005 - 22:22

jeszcze iMacki w Empikach z możliwością przsłuchania płyty :mrgreen: jeśli coś takiego ruszy to od razu zamawiam płyte Linkin Park :)

#8 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 07 lipca 2005 - 22:28

Polskie pieniadze nie smierdza wiec predzej czy pozniej przyjdzie koza do woza :P

#9 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 08 lipca 2005 - 10:03

Panowie sobie sprawdzą ile kosztuje ściągnięcie całej płyty (niepromocyjnej) za pomocą Onet Playera, a następnie uświadomią, że to jest najtaniej jak się dało wynegocjować z wytwórniami... Jak będzie miało być iTunes w Polsce (a wątpię, raczej sądzę że pierwszy będzie MSN Music i mam swoje powody żeby tak uważać), to dam wam znać :D

#10 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 08 lipca 2005 - 12:55

Wytwórnie Muzyczne to taka kolejna polska mafia... jestem pewien ze gdyby sie troszke bardziej postarali to promowali by wiecej mlodych muzkow i mogli by wiecej dawac marzy od sprzedanych plyt autorowi :|

#11 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 08 lipca 2005 - 16:56

Onet Plejer jets tylko dla uzytkownikow Windows... "Uwaga: Posiadacze komputerów Macintosh nie będą mogli skorzystać z tej strony. Pobieranie plików przez tych użytkowników będzie niemożliwe, ponieważ aplikacja Windows Media Player dla komputerów Macintosh nie obsługuje wymaganych typów plików."

#12 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 08 lipca 2005 - 18:46

właśnie to jest DYSKRIMINACJA !! jak to tak można dzielić ludzi na "lepszego i gorszego Boga" ?? ...my jesteśmu lepszego :mrgreen:

#13 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 08 lipca 2005 - 20:18

A co sie przejmujesz dyskryminacja? Nie chca Twoich (moich) pieniedzy to nie.

#14 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 08 lipca 2005 - 21:56

A widzieliście sklep muzyczny Pepsi? Można wygrać iPoda, a wszystkie pliki do kupienia są WMA, czyli bezużyteczne :lol:

#15 -J-

-J-
  • 96 postów
  • Skądwwa

Napisano 14 lipca 2005 - 11:09

wybralem "nigdy" i jestem tutaj optymista. nigdy nie ureguluja tego prawnie z wszystkimi wytworniami.

#16 TomkOx

TomkOx
  • 370 postów

Napisano 15 lipca 2005 - 09:13

Ale macie problem. Srał pies na iTunes i inne MSN Music.
Też jestem zdania, że iTunes w Afryce i w Polsce nie będzie
nigdy, natomiast MSN Music to pewnie za jakieś 2-3 miechy
będzie i u nas.

I jest wiele innych możliwości nabywania muzyki,
płatnie: takie serwisy jak np. http://www.3pm.pl/
lub... nieodpłatnie (z limitem transferów):
np. http://audiofind.ru/
:mrgreen:

#17 bbbborys

bbbborys
  • 539 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 marca 2006 - 16:20

Mysle, ze najpierw nalezaloby sie zastanowic ilu jest userow iPoda w POlsce (%-owo) a ilu innych grajkow mp3. Nastepnie jeszcze do tego dodac fakt, ze nie jestesmy krajem, ktory jak Szwajcaria, ma za duzo kasy - chodzi glownie o ludzi. Tu gdzie jestem 50% ludzi uzywa Apple +/- 3% i nie jest to nic dziwnego. Prekonanie w Polsce ludzi (ze m.in. potrzebuja do zycia iPoda) to jak przekonanie pani Krysi z urzedy gminy, ze do napisania pisma w odpowiedzi petentowi nie potrzebuje kombajna jak MS Word. Mysle, ze iTunes w Polsce nie pojawi sie szybko... mysle jednak, ze moze sie pojawic szybciej niz autostrady.

#18 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2006 - 22:19

Oj, piękne. A polski w menu iPodów pojawił się zapewne z powodu tych problemów, żeby dać pani Krysi impuls do kupienia iPoda. I, broń Boże, nie ma nic wspólnego z tym, że Polska ma jeden z najwyższych wskaźników sprzedaży iPodów w CEMEA :mrgreen: Przyjedź kiedyś do Polski z tego Zurichu i zaobserwuj, ile białych słuchawek widzi się na ulicy ;-)

#19 bbbborys

bbbborys
  • 539 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 marca 2006 - 00:41

Bede za 2 tygodnie - chetenie poobserwuje. I chetnie stane sie wlascicielem takiego. Jestem po porstu sceptyczny co do tego, ze iTunes ruszy szybko w Polsce. Nie powiem, swiadomosc sie zmienia w Polsce np. w kwestii legalnosci oprogramowania, a ludzie z zewnatrz uwazaja, ze to co zrobilismy w Polsce przez ostatnie 20 lat to bardzo duzo. Nie sadze po prostu, zeby iTunesz szybko ruszylo - choc szczerze bym tego chcial.

#20 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2006 - 01:00

Ja też bym tego chciał, ale jednocześnie wiem, że to nie poziom sprzedaży iPodów stoi tu na przeszkodzie.

#21 bbbborys

bbbborys
  • 539 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 marca 2006 - 01:01

a co? Myslisz, ze Apple po prostu nie zarobi, ze moze sie okazac to samo co z ebay'em?

#22 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2006 - 01:18

Raczej mamy mętny system opłat autorskich, ale to temat na dłuższą opowieść.

#23 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 12 marca 2006 - 07:34

A ja sie zapytam po raz kolejny, może ktoś mi w końcu wytłumaczy.. :mrgreen: Dlaczego nie mogę kupić piosenki w zagranicznym iTunes Store?

#24 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 12 marca 2006 - 10:06

A ja sie zapytam po raz kolejny, może ktoś mi w końcu wytłumaczy.. :mrgreen:
Dlaczego nie mogę kupić piosenki w zagranicznym iTunes Store?

To pytanie ideologiczne czy techniczne?
Bo jeśli techniczne to odpowiedź w wątku tutaj.
Jeśli ideologiczne to po odpowiedź pisz do Appla.

#25 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 12 marca 2006 - 10:34

borzar, pytanie w sumie ideologiczne :wink:

Szczegóły techniczne znam, między innymi z tego właśnie watku.

Skoro mogę kupić np. CD w zagranicznym sklepie, zapłacić polską kartą i mi przyślą do domu, to dlaczego nie mogę kupić jednej piosenki?

Po prostu tego nie rozumiem...

I jeszcze jedno, załóżmy że już jest ITMS w Polsce, to dalej nie będę mógł kupić nic w np. japońskim ITMS ? A jak ja lubię np. japońskiego j-rock`a?

Nie rozumiem tego ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych