Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PYM Player - problem z przewijaniem filmu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 agatas

agatas
  • 23 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 11:17

Odtwarzam filmy za pomocą PYM Playera (głównie ze względu na to, że czyta napisy w txt). W przypadku niektórych filmów pojawia się irytujący problem - nie mogę ich przewijać. Wtedy nie działa też "Odtwarzanie dalej". Tzn. przy ponownym uruchomieniu filmu odpala się od początku (mimo zaznaczenia polecenia odtwarzania dalej). Ponadto ostatnio jeden z filmów zamknął się za wcześnie - tak jakby był niekompletny. Sprawdziłam jego wielkość i powinno być wszystko ok. Czy ten problem z przewijaniem niektórych filmów i "ucinaniem" ich to wina PYM Playera (jakiś ustawień)? Ewentualnie możecie mi polecić jakiś inny program do odtwarzania video obsługujący napisy w txt...?

#2 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 30 stycznia 2009 - 11:46

Jeżeli nie przewija się film w formacie AVI, być może jest uszkodzony albo niekompletny.
Zaznacz Preferencje > Zaawansowane > Przebuduj indeks pliku AVI i spróbuj włączyć odtwarzanie.
Zaznacz też „Użyj CoreVideo”, bez tego czasami są problemy na Intelu.

Inne programy do odtwarzania filmów to np.:

MPlayer OSX Extended for Mac
MPlayer for Mac
VLC Media Player for Mac

Możesz także doinstalować Periana i odtwarzać wiele formatów wideo w QuickTime, także z napisami
w formacie SRT. Napisy z TXT na SRT przekształcisz m.in. za pomocą PYM Playera.

#3 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 11:51

polecam to samo co poprzednik: albo VLC albo Periana i oglądanie w quicktime (wolę to drugie, czcionka napisów jakoś bardziej do mnie przemawia :) )

długi czas kozystałem z PYM ale jednak używanie VLC lub Quicktime'a było przyjemniejsze :)

konwertowanie z TXT na SRT mozesz tez zrobic za pomocą pieknej stronki: ..::SubAdjust-Web::..

aby zobaczyc ile FPS ma film zobacz to w opcjach filmu w quicktime :)

#4 agatas

agatas
  • 23 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 12:40

Chciałam spróbować QT+Preian, ale PYM Player nie chce konwertować plików z txt.

Wybrałam:
Plik > Dostosuj napisy do FrontRow...

...i nic. Pliki txt są nieaktywne (nie mogę ich wybrać). Robię coś nie tak???

Z kolei VLC przesunął mi napisy (nie ma synchronizacji). W PYM nie było tego problemu.

Może jest jakaś strona www, na której można konwertować te pliki on-line?
Wspomniana "SubAdjust-Web" jest dla mnie niejasna. Każe mi coś ściągać - z rozszerzeniem app. A to chyba nie są przekonwertowane napisy...

:???:

#5 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 30 stycznia 2009 - 12:41

wybierz film nie txt

#6 agatas

agatas
  • 23 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 12:46

Aktualnie filmy mam z rozszerzeniem mkv.

PYM odtwarzał film bez problemu (podobnie jak inne playery). Ale jeśli chodzi o konwersje - pliki są nieaktywne.

#7 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 12:51

postaram Ci dokładnie wyjaśnić konwersje pliku txt do tego ktory działa z quicktajmem za pomocą tej stronki: wybierasz zródło pliku, wybierasz ilość fpsów i klikasz na przycisk MicroDVD to SubRip. wtedy z pliku np.: tpz-house316.txt otrzymujesz jakąś*paplaninę o rozszerzeniu .srt zmieniasz nazwę na taką jaką ma plik filmu i voila! :D

#8 agatas

agatas
  • 23 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 13:06

wybierasz ilość fpsów

To jeszcze jedno: co to fps? I o co chodzi z "ilością"?

Może głupie pytania, ale ja się dopiero uczę... :oops:

#9 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 13:19

To jeszcze jedno: co to fps? I o co chodzi z "ilością"?

Może głupie pytania, ale ja się dopiero uczę... :oops:

fps - frame per second. ile klatek na sekunde pokazuje film.

aby to sprawdzić odpal film w quicktime, włącz play i podczas odtwarzania albo wduś cmd+I albo wejdz w: Okno -> Pokaż inspektora filmu, w okienku które się pojawi poszukaj wartości FPS i bedziesz wiedział jak przekonwertować napisy :)

#10 carlos56

carlos56
  • 45 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 16:48

PYM Player Podłączę się do tematu. Korzystam z PYM Player-a i mam serial w którym wgrano napisy. Czy istnieje jakaś możliwość w tym programie aby nie wyświetlał napisów wgranych?

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 17:21

Nie bo one są częścią filmu, tak jak głowy czy ręce aktorów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych