Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Opera chce zabic Maca ;(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 sierpnia 2006 - 13:53

Mam problem z przegladarka Opera, mam OS 10.4.7 i 512ram, sama opera po wlaczniu zajmuje 250mb w ramie, da sie ja jakos odchudzic? Dodam ze opere uzywam jako klienta pocztowego, czytnika rss, klienta irc i torrenta. Nie chce sie przesiadac na inna przegladarke bo jestem przyzwyczajony do opery, a zaden inny nie zapewnia takiego kofortu pracy (kwestia przyzwyczjania). O ile na win opera bo wlaczeniu zajmowala 10mb a po 10godzinach pracy 120mb to w macu odrazu zrzera prawie caly ram :( dodam ze opera na FreeBSD zajmuje 40mb, ani nie rosnie ani nie maleje.

#2 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:08

Pleez i dziwisz się że zjada Ci tyle ramu? Zresztą są sensowniejsze przeglądarki na mac os x niż opera. No cóż skoro masz przyzwyczajenia z których nie chcesz rezygnować to dodaj więcej ramu:P

#3 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:14

Ktora przegladarka na mac os x ma obsluge gestow myszy i nie jest podobna do IE??

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:17

Nie martw się tym - jeśli komp Ci nie zwalnia tylko dlatego, że masz uruchomioną Operę, to wszystko jest w porządku. Mac OS X w ten sposób zarządza pamięcią, by jak najmniejsza jej ilość się marnowała. Czyli przydziela ile może każdemu progsowi, a kiedy uruchamiasz nową aplikację, to zabiera z tych, które nie potrzebują na tyle pamięci. System swobodnie manipuluje RAMem, "zabierając bogatym i dając biednym"... ;-) A jak nie ma biednych, to bogaci mają więcej kaski! :D

#5 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:18

Ktora przegladarka na mac os x ma obsluge gestow myszy i nie jest podobna do IE??

hmm na przykład Safari + Cocoa Gestures

#6 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:26

Nie martw się tym - jeśli komp Ci nie zwalnia tylko dlatego, że masz uruchomioną Operę, to wszystko jest w porządku.

Mac OS X w ten sposób zarządza pamięcią, by jak najmniejsza jej ilość się marnowała. Czyli przydziela ile może każdemu progsowi, a kiedy uruchamiasz nową aplikację, to zabiera z tych, które nie potrzebują na tyle pamięci. System swobodnie manipuluje RAMem, "zabierając bogatym i dając biednym"... ;-) A jak nie ma biednych, to bogaci mają więcej kaski! :D

oby bylo tak jak mowisz mam aktualnie Opere i Psi wlaczone i 26mb ramu wolnego :)

#7 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:30

oby bylo tak jak mowisz mam aktualnie Opere i Psi wlaczone i 26mb ramu wolnego :)

Nie ma sie czym przejomawac. To wieczne zwalnianie ramu to jest domena pecetowcow ;) Na maku nie ma takiego problemu.

#8 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:38

Eh, młodziaki. Pamiętacie "jabłko I" i przydzielanie pamięci?

#9 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:39

A jakże... 8)

#10 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:43

Eh, młodziaki. Pamiętacie "jabłko I" i przydzielanie pamięci?

kiedy nic sie nie dzieje... a jak na desktopie wezme to wlacza sie opcja "get info"

#11 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:55

kiedy nic sie nie dzieje... a jak na desktopie wezme to wlacza sie opcja "get info"

Młodziak jesteś ;).

#12 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 29 sierpnia 2006 - 14:59

Eh, młodziaki, to taka dygresja była, historyczna. Do końca ub. wieku w maczkach przydzielało się programom pamięć na sztywno. Tzn. mogłeś zadekretować, że taka np. opera ma 200MB, a navigator ino 3 MB. I system nie mógł tego zmienić. A jajca były czasem takie, że jak uruchomiłeś kilka programów, to następnego już się nie dało, bo... nat enaf memry... :D

#13 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 29 sierpnia 2006 - 15:35

6, ale 512MB RAMu to śmiech na sali.... Włóż 2GB i po krzyku

#14 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 sierpnia 2006 - 15:37

Młodziak jesteś ;).

Nie ukrywam, tylko nadal nie wiem gdzie to przydzielanie pamieci jest :P

ale 512MB RAMu to śmiech na sali....

Włóż 2GB i po krzyku

Moze i smiech na sali, ale co powiesz na eMacki w szkole z 256 i tigerem postawionym?
Wlozyc 2gb to chyba moge w miejsce na baterie bo Pismo moze 1gb max, ale jakbym mial na ta kostke 512 to bym tego tematu nie zakladal, Logika... I Tak Powiem!!

#15 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 29 sierpnia 2006 - 15:40

Nie ukrywam, tylko nadal nie wiem gdzie to przydzielanie pamieci jest :P

np. w Mac OS 9,8,7 (a raczej System 7) :-)

#16 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 30 sierpnia 2006 - 00:09

no jak już zostało powiedziane, OS X swobodnie manipuluję*pamięcią i na zapas przydziela ją procesom. Co do Opery to kurcze, jeśli na raz przeglądasz strony w tabach, czatujesz na IRCu, w tle sprawdzasz RSSy i nową pocztę to co się dziwisz? Masz kilka programów w jednym a chcesz by działał jak jeden, poza tym chyba najważniejsza kwestia. Narzekasz na pamięć po otwarciu, ale zauważ, że jeśli coś ściągasz z Torenta to na dzień dobry każda aplikacja torrentowa przeprowadza hash ckecka wszystkiego co się zaczyna ściągać (robi to po połączeniu z trackerem) i to zabiera sporo pamięci, później podczas ściągania co jeden blok sprawdza hash ściąganego pliku... Dziwisz się, że Ci RAM zjada aplikacja, a się nie zastanowisz co ona tak na prawdę robi?

#17 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 30 sierpnia 2006 - 09:38

Zmiejsz ilość pamięci przydzielonej na bufory. Advanced > History > Memory Cache.

#18 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 30 sierpnia 2006 - 10:41

sprawdzalem przed chwila u siebie i mnie opera zajmuje 45MB natomiast 250MB zajmuje ale pamieci wirtualnej

#19 maryo666

maryo666
  • 574 postów
  • SkądPuławy

Napisano 30 sierpnia 2006 - 11:05

no jak już zostało powiedziane, OS X swobodnie manipuluję*pamięcią i na zapas przydziela ją procesom.

Co do Opery to kurcze, jeśli na raz przeglądasz strony w tabach, czatujesz na IRCu, w tle sprawdzasz RSSy i nową pocztę to co się dziwisz? Masz kilka programów w jednym a chcesz by działał jak jeden, poza tym chyba najważniejsza kwestia. Narzekasz na pamięć po otwarciu, ale zauważ, że jeśli coś ściągasz z Torenta to na dzień dobry każda aplikacja torrentowa przeprowadza hash ckecka wszystkiego co się zaczyna ściągać (robi to po połączeniu z trackerem) i to zabiera sporo pamięci, później podczas ściągania co jeden blok sprawdza hash ściąganego pliku... Dziwisz się, że Ci RAM zjada aplikacja, a się nie zastanowisz co ona tak na prawdę robi?

Nie zastanawiam sie co ona robi, wiem co ona robi. Torrentow akurat teraz nie sciagam, ale mimo to na windzie opera szybciej dzialala majac 384ram, na FreeBSD tez szybciej. A procka wcale nie obciaza na max. Faktem jest ze kazdy tab spowalnia przegladarke ;/

ps. co do cache to juz sie bawilem ale cache chyba jest przechowywany na dysku twardym wiec nie powinno byc roznicy.

#20 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 kwietnia 2007 - 21:31

Moja przy czterech kartach żre 130mb (mam przydzielone 10mb ramu dla buforu), przegina ;) Safari je 20mb.

#21 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 06 kwietnia 2007 - 00:49

warto tez wziac pod uwage jak opera dziala - rozni sie w tym od innych przeglądarek - nie wykorzystuje ona zadnego pliku cache na dysku, tylko stara się wykorzystać maksymalnie potencjał wspólczesnych komputerów - 512MB ram przy przegladaniu internetu to calkiem sporo, w zwiazku z czym opera zostala zaprojektowana tak, aby cacheowac strony w pamieci RAM, przez co strony szybciej sie renderuja, wstecz i do przodu rowniez jest niemalze bezbolesne i bez zadnego czekania i ogolnie czyni to ja najsybsza przegladarka, ale niestety pamieciozerna. Aby cie uspokoic dodam, ze jesli wlaczysz jakis inny program to opera uwolni odrobine pamieci - owszem alokuje spore ilosci ramu, ale nie jest tak ze ich potem nie oddaje

#22 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 06 kwietnia 2007 - 09:19

Moja przy czterech kartach żre 130mb (mam przydzielone 10mb ramu dla buforu), przegina ;)
Safari je 20mb.

I zapewne w tych 20mb trzyma całą grafikę, którą opera zapisuje żeby strony ładowały się*szybciej.
Taka jest specyfika opery, dużo cachuje i działa szybciej z tą różnicą, że na szybkim łączu nie widać różnicy.

#23 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 kwietnia 2007 - 09:49

Wiem jak działa cache Opery doskonale, ale nie ma możliwości przeznaczyć na cache w ramie więcej jak 10mb, zgodnie z ustawieniem. co z 120mb?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych