w poprzednich wersjach firmware iPhone'a można było ustawić, aby samodzielnie synchronizował zegar urządzenia z serwerami czasu dostępnymi w sieci. Teraz, w 2.2 tego najwyraźniej nie ma.
Jak to obejść? Najwyraźniej iPhone nie synchronizuje czasu za każdym razem po synchronizacji telefonu z iTunes w komputerze - wystarczy zrobić próbę i "odstroić" zegarek na iPhone o kilka minut, potem zsynchronizować z iTunes i czas się nie zmienia, dalej jest ten przestawiony przez nas a nie ten z komputera.
Jakiś program do tego? Modyfikacja preferencji? Żeby po staremu ustawiał czas na bazie serwerów czasu.
---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 15:11 ----
No dobrze, wyjaśniło się:
Firmware 2.2 i pewnie ciut wcześniejsze, zakłada, że pobieranie godziny i strefy czasowej może odbywać się tylko wtedy, gdy dostawca usług telefonii bezprzewodowej wspiera usługę NITZ (Network Identity & Time Zone protocol).
Era (bo ja jestem w tej sieci) w/g danych w pliku carrier.plist NIE WSPIERA NITZ a to jest warunkiem włączenia się w preferencjach daty i czasu tej opcji o automatycznym ustawianiu czasu.
Dla próby zmodyfikowałem fragment pliku carrier.plist aby Era wspierała NITZ:
tam, gdzie było 'false'. Jak się okazało - ERA wspiera NITZ

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 15:30 ----
...Może ktoś zrobi jakiś pakiecik do Cydii aby to ustawiać w Erze czy w Orange?

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 15:42 ----
z Erą to działa, z Orange - NIE.