Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone a synchronizacja zegara z serwerami czasu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 PolonusTM

PolonusTM
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 stycznia 2009 - 11:33

Witam,

w poprzednich wersjach firmware iPhone'a można było ustawić, aby samodzielnie synchronizował zegar urządzenia z serwerami czasu dostępnymi w sieci. Teraz, w 2.2 tego najwyraźniej nie ma.

Jak to obejść? Najwyraźniej iPhone nie synchronizuje czasu za każdym razem po synchronizacji telefonu z iTunes w komputerze - wystarczy zrobić próbę i "odstroić" zegarek na iPhone o kilka minut, potem zsynchronizować z iTunes i czas się nie zmienia, dalej jest ten przestawiony przez nas a nie ten z komputera.

Jakiś program do tego? Modyfikacja preferencji? Żeby po staremu ustawiał czas na bazie serwerów czasu.

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 15:11 ----
No dobrze, wyjaśniło się:

Firmware 2.2 i pewnie ciut wcześniejsze, zakłada, że pobieranie godziny i strefy czasowej może odbywać się tylko wtedy, gdy dostawca usług telefonii bezprzewodowej wspiera usługę NITZ (Network Identity & Time Zone protocol).

Era (bo ja jestem w tej sieci) w/g danych w pliku carrier.plist NIE WSPIERA NITZ a to jest warunkiem włączenia się w preferencjach daty i czasu tej opcji o automatycznym ustawianiu czasu.

Dla próby zmodyfikowałem fragment pliku carrier.plist aby Era wspierała NITZ:

SupportsNITZ

tam, gdzie było 'false'. Jak się okazało - ERA wspiera NITZ :) i czas się ustawia.

Dołączona grafika Dołączona grafika

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 15:30 ----
...Może ktoś zrobi jakiś pakiecik do Cydii aby to ustawiać w Erze czy w Orange? :)

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 15:42 ----
z Erą to działa, z Orange - NIE.

#2 bsx

bsx
  • 96 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 19:14

musze sie z toba kolego niezgodzic... sprobuj wylaczyc automatyczne ustawianie czasu... zmien czas na inny i wlacz opcje... zero reakcji... nawet po restarcie... wiec tylko uaktywniles opcje... a przynajmniej u mnie nie dziala...

#3 PolonusTM

PolonusTM
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:12

U mnie, w Erze, działa - mogę ustawić inną strefę, datę, godzinę - po włączeniu tej opcji czas ustawia się na właściwy w mgnieniu oka. Może dlatego w opisie carrier.plist nie ma tego jako obsługiwanej opcji - bo np. nie działa to jeszcze na terenie całego kraju? Tu Era/Szczecin....

#4 bsx

bsx
  • 96 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 22:32

ja era/warszawa... centrum... i nadal nie dziala... ip:3g 2.2 JB

#5 SebNET

SebNET
  • 242 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 10:45

A jak wygląda sprawa z Plusem? Bo mnie też się nie synchronizuje czas po restore? Telefon z Ery, ale bez simlocka i karta Simplus?

#6 PolonusTM

PolonusTM
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 stycznia 2009 - 12:37

Zrobiłem nawet filmik to prezentujący (jak wspomniałem - Era w Szczecinie):

Film-iPhone.mp4

#7 SebNET

SebNET
  • 242 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 13:49

A jak wygląda sprawa z Plusem u innych? U Was się też synchronizuje czy nie po restore albo JB?

#8 iPhone 25

iPhone 25
  • 1 030 postów
  • SkądKielce

Napisano 28 stycznia 2009 - 15:35

u mnie w sieci plus synchronizuje się samo w mgnieniu oka

#9 bsx

bsx
  • 96 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 18:55

lyso mi no dobra... wierze... i jednak miales racje... moze dlatego nie ma tej opcji bo nie dziala w calej polsce...

#10 SebNET

SebNET
  • 242 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 20:32

u mnie w sieci plus synchronizuje się samo w mgnieniu oka

A masz zrobiony JailBreak? Czy na czystym sofcie? Bo na czystym to mi robi synchronizację bez problemu, ale po JailBreak coś nie chce.

#11 bsx

bsx
  • 96 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 20:47

musi miec JB zeby zmienic plik carrier.plist... no chyba ze plus ma ta opcje aktywna..

#12 lukandelic

lukandelic
  • 21 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 01:06

witam, czy mozecie mi powiedziec gdzie siedzi ten carrier.plist i jak go wyedytowac? iphone browserem podejrzewam, ale moze jest jakas aplikacja ktora to robi automatycznie?

#13 PolonusTM

PolonusTM
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 stycznia 2009 - 20:44

hmm... jest z tym trochę zachodu: Plik znajduje się w /System/Library/Carrier Bundles tam szukasz "swojego" dostawcę GSM i wewnątrz bundle jest plik carrier.plist. Plik ten trzeba potem przekonwertować przy użyciu narzędzia plutil aby zmienić jego postać z bin na xml: plutil -convert xml1 carrier.plist Tak potraktowany plik jest już edytowalny i nie trzeba go z powrotem konwertować do postaci binarnej. Plutil jest na OS X i zdaje się, że jest wersja pod iPhone OS. Działający carrier.plist dla Ery mogę wysłać na emaila :)

#14 lukandelic

lukandelic
  • 21 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 21:53

o super, wlasnie mi chodzi o Ere, w takim razie poprosze na maila, bede wdzieczny. Jeszcze pytanie, ktory dostawca w katalogu carriers bundle odnosi sie do ery? nie widze bezposrednio ery. pozdrawiam

#15 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 stycznia 2009 - 22:53

Ja dodam tylko, że dziś po odblokowaniu iPhona z Ery i włożeniu karty Playa działa poprawnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych