Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

nie mogę zmienić tapety biurka

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 26 January 2009 - 14:27

Tak, tak - wiem, jak się zmienia tapetę. Co pewien czas - dla urozmaicenia - wykorzystywałem zarówno tapety systemowe , jak i co lepsze fotki własnego autorstwa. Jednak od pewnego czasu coś się zacięło i tapety zmienić już nie można. Czy ktoś wie, jak przywrócić tę możliwość? Naprawa przywilejów na dysku nie pomogła. Reinstalacja systemu odpada. W sumie - drobna rzecz, ale irytująca. Mój system to Leopard w najnowszej wersji.

#2 pineapple

pineapple
  • 106 posts

Posted 26 January 2009 - 14:32

Załóż na maku nowe konto. :) Albo dokonaj backupu danych i dokonaj reinstalacji systemu.

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 January 2009 - 15:34

ale jak się zacięło?

#4 pineapple

pineapple
  • 106 posts

Posted 26 January 2009 - 16:29

Prawdopodobnie chodzi o problem, na temat którego była dyskusja na Apple Support forum (po angielsku) - Apple - Support - Discussions - can't change desktop background ...

#5 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 26 January 2009 - 20:34

No cóż, przeczytałem tę dyskusję, ale nie ma tam jednoznacznego, pewnego rozwiązania problemu. Może jednak ktoś polskich macuserów ma jakiś konkretny pomysł?

#6 pepies

pepies
  • 147 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 26 January 2009 - 20:40

spróbuj to co napisali na tym forum... rm ~/Desktop/.DS_Store rm ~/Library/Preferences/com.apple.desktop.plist i zrestartuj maczka te pliki odpowiadają za zapisane ustawienia biurka. Wyczyści Ci się config, pojawi standardowa tapeta i wszystko powinno śmigać. a możesz chociaż pokazać jak wygląda ekran preferencji "Wygaszacz ekranu i biurko"? elementy są nieaktywne czy w czym tkwi problem? ;>

#7 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 26 January 2009 - 20:46

Elementy są aktywne, wszystko wygląda normalnie, miniatura w oknie preferencji wyglądu biurka się zmienia po kliknięciu na wybraną grafikę, tylko sama tapeta się nie zmienia. Gdy zalogowałem się na innym koncie - zmiany są mozliwe. Wszystko działa O.K.

#8 pepies

pepies
  • 147 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 26 January 2009 - 22:15

Próbowałeś już użyć tych komend terminalowych? Prawdopodobnie jakimś cudem przyblokowałeś plik preferencji pulpitu. Jak go usuniesz i stworzy się ponownie problem powinien zniknąć.

#9 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 27 January 2009 - 16:13

Przy drugiej z tych komend pojawia się komunikat: permission denied. I w tym jest jak się zdaje główny problem. Nie mogę - na koncie administratora - dokonać, bez uwierzytelniania hasłem, żadnych zmian w preferencjach ani w ogóle w bibliotece. Jest zapis: "Masz własny dostęp", a nie: "Możesz czytać i pisać". Po uwierzytelnieniu jest mozliwe ręczne usunięcie pliku preferencji. Niestety, po restarcie pojawia się systemowa tapeta, ktorej nadal nie mogę zmienić. Przywróciłem z Time Machine plik preferencji sprzed pół roku- mam teraz ówczesną tapetę, nadal bez mozliwości zmiany.

#10 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 27 January 2009 - 22:30

jak zmieniales naprawe przywilejow? wlozyles plytk z leo i boot czy normlanie z poziomu systemu? w unixie administrator moze wszystko btw.

#11 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 28 January 2009 - 09:16

Przywileje naprawiałem i tak, i tak - najpierw z poziomu systemu, potem z płytki z leo

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users