Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 24" dla grafika?

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 January 2009 - 13:21

Witam Mam możliwość przesiadki na Maca i zastanawiam nad iMac24". Ewentualnie coś z tańszych Mac Pro. Do tej pory nie miałem możliwości dłużej popracować na Macu dlatego też proszę Was o rozwianie moich wątpliwości. - praca stacjonarna, projektowanie głównie na potrzeby web, obróbka zdjęć, rzadziej projektowanie do druku, generalnie w ramach CS4DesignPremium - komputer włączony niemal 24h więc sprzęt nie może być zbyt "delikatny" ;) - monitor: obecnie mam wysłużony już eizo, który dobrze mi służy ale planuję zmienić na coś większego, pewnie nie od razu jeśli teraz zainwestuję w komputer, dlatego pomyślałem, że iMac załatwi 2 pieczenie ale czy na pewno? 1. Czy matryca "glossy" nadaje się do profesjonalnego wykorzystania? 2. Czy warto dopłacić za GeForce 8800? 3. Czy brać 4GB? 4. Czy Maki starzeją sie tak szybko jak blaszaki? :) Wystarczy na kilka lat? Czy lepiej zainwestować od razu w Pro? Czy do moich potrzeb (nie przewiduję obróbki video) będzie to przerost formy nad treścią. Zdaję sobie sprawę, że ciężko doradzać komuś bo każdy ma inne potrzeby i możliwości ale liczę, że chociaż mnie nakierujecie na właściwy wybór :)

#2 zgagato

zgagato
  • 115 posts
  • Skąd3miasto

Posted 25 January 2009 - 13:53

Czesc. Imac powinien Ci bez problemu wystarczyc, Mac Pro potrzebny nie jest, jesli chodzi o moc. 1. Moj znajomy zajmujacy sie profesionalnie DTP, drukiem itd kupowal iMaca 24" w sierpniu 07, w momencie gdy wchodzily aluminiowe iMaczki. Zdecydował się jednak na starszy, bialy model 24" z matowa matryca. Ekran glossy zupelnie nie nadawal sie jesli chodzi o odwzorowanie kolorow. Mam tez 2 znajomego DTPowca ktory z powodzeniem uzywa 24" imaca Alu. Musialbys sam zdecydowac, obejzec ekran ze swoimi pracami. Jest jeszcze inne rozwiazanie: Kup iMaca 20" Alu i do niego 2 zewnetrzny monitor duzy jaki Ci pasuje. Ustaw glowny ekran na zewn monitor a na wbudowanej 20 trzymaj np palety od photoshopa czy inne. Predkosciowo bedzie spoko. 2. Do pracy nie warto. Karta bardziej sie grzeje niz Ati, Kup imaca z Ati.2600 Niedlugo powinny wyjsc nowe imaci, podobno z 4 rzeniami, moze warto sie troche wstrzymac???? Karty graficzne tez beda inne. I powinny obslugiwac wiecej ramu tak jak nowe Macbooki. 3. Zdecydowanie tak, im wiecej tym lepiej. 4. Nie. Maki zyja zdecydowanie dluzej, system sie zmienia ale mozesz bez problemu go podnosic do nowych wersji jak wyjda. Maczki z Core2Duo z 2006 roku swietnie nadaja sie do pracy i nowy system tez ladnie na nich smiga, wiec o starzenie sie sprzetu sie nie martw tylko napchaj ramu ile wlezie :) HDD mozna tez zmienic z czasem na wiekszy :) Jesli Ekran w imacu by Ci nie pasowal jednak zawsze mozesz kupic starszego Maca Pro np 2.66 i do tego odpowiedni monitor. Mam nadzieje, ze Ci pomoglem.

#3 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 25 January 2009 - 14:04

użyj forumowej wyszukiwarki, bo ten temat był wielokrotnie omawiany jeśli masz eizo, to zdecydowanie polecam maca pro

#4 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 January 2009 - 17:07

dzięki za podpowiedzi, oczywiście przeszukuje powoli bogate zasoby forum ale nie ma to jak wskazówki w swoim konkretnym przypadku ;) co do MP to martwią mnie trochę opisywane problemy z kartami graf. bo znając moje szczęście do sprzętu...

#5 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 25 January 2009 - 17:10

mp jest znacznie mniej awaryjny niż imac

#6 _igi

_igi
  • 3155 posts

Posted 25 January 2009 - 17:14

na twoim miejscu inwestowałbym w MP. Zdecydowanie bardziej opłacalna platforma, niż iMac. Bo monitor, jak mówisz już*masz, więc to nie jest główne kryterium. Przynajmniej według tego, co podaje mi moja głowa (lepiej mieć*zapas, bo za jakiś*czas te 4gb RAM'u to mało będzie), a normalny HDD to co innego, niż*zewnętrzny, na USB, czy nawet FW ;)

#7 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 25 January 2009 - 17:32

Jeżeli masz taką możliwość - bierz Mac'a Pro. To bardzo stabilny komputer, a w połączeniu z Eizo daje duży komfort pracy - zwłaszcza dla oczu :)

#8 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 January 2009 - 18:24

a czy jest możliwość rozbudowy 1x2.8GHz do 2x2.8GHz w późniejszym czasie? Niby to "tylko" 1,5k różnicy ale już najtańszy MC trochę przekroczy planowany wydatek.

#9 dasart

dasart
  • 4 posts

Posted 25 January 2009 - 19:01

Witam wszystkich :) , podobnie jak ZBENIO jestem przed "życiową" decyzją o przejściu na Maca i bedzie to na pewno MacPro, kwestia tylko w jakiej ostatecznej konfiguracj. Moje plany to: 2x2,8 GHz RAM-u 28 GB HDD 320 GB (na początek) i tu mam właśnie watpliwości odnośnie karty graficznej, czy do prac graficznych (np. w CS4), związanych także ze składem, pracą z Flashem, a także z możliwością wstawiania dźwięku oraz sekwencji filmowych oferowana mi karta graficzna ATI 2600 nie będzie zbyt słaba, czy może jednak - patrząc trochę do przodu - nie wstawić GeForce`a 8800 i mieć większe możliwości w sytuacji kiedy zajdzie potrzeba pracy nad wspomnianym dźwiękiem lub filmem. Posiadam monitor NEC-a SpectraView2690 więc najważniejsze jest dla mnie właściwe skonfigurowanie MP. Z góry dziękuję za wszelkie rady :)

#10 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 26 January 2009 - 12:04

W tym o czym piszesz karta graficzna nie ma wielkiego znaczenia, wystarczy Ci słabsza. CS4 nie potrzebuje pierdyliarda protokołów renderujących do działania, mocniejsza karta przyda się tylko w grach.

#11 dasart

dasart
  • 4 posts

Posted 26 January 2009 - 15:29

Dzięki PANK za informację :) rozumiem, że również z filmem i dźwiękiem poradzę sobie na karcie ATI 2600 zupełnie swobodnie, tak?

#12 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 26 January 2009 - 15:36

Tak. Ale generalnie, imak, z racji słabiutkiej matrycy, średnio się do grafiki nadaje.

#13 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 January 2009 - 15:49

a jednak Mac Pro Jeszcze raz dzięki za wskazówki, w takim razie zdecydowanie skłaniam się ku Pro, teraz tylko decyzja czy kupować czy czekać na nową wersję :roll: Jeśli to kwestia ok. miesiąca to bym się jeszcze wstrzymał z zakupem, ale chyba gdyby Apple miało wypuścić w najbliższym czasie nowy MP to byłoby już wiadomo coś konkretnego, jak to zwykle się odbywało? Do ostatniej chwili tylko plotki bez oficjalnych zapowiedzi?

#14 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 26 January 2009 - 16:07

Kupuj, nie ma na co czekać. To potężne maszyny, zapas mocy jest spory, nawet jak wyjdzie coś nowego to będzie to raczej ewolucja, więc dużo lepiej nie będzie. Dylemat, czekać czy nie był dobry jak apple przechodziło z PPC na intela, teraz czekanie nie ma sensu.

#15 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 26 January 2009 - 16:32

Po wyjściu nowych modeli starsze są tańsze... :smile:

#16 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 26 January 2009 - 17:19

Po wyjściu nowych modeli starsze są tańsze...

Taa,ciekawe jaka roznica i ile trzeba czekac.
Ja bym kupowal teraz bo $ drozeje..

#17 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 February 2009 - 18:03

Dzisiaj stałem się szczęśliwym psiadaczem MacPro :) Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

#18 kuchar

kuchar
  • 14 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2009 - 21:59

tak z ciekawości... gdzie i za ile kupiłeś ? :)

#19 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 February 2009 - 08:59

w iSpot, 1800zl (netto) taniej niż w Cortlandzie ;)

---- Dodano 11-02-2009 o godzinie 13:06 ----
pierwszy problem z przesiadką z PC pojawił się dość szybko :)

mam monitor Eizo, kabel DVI, PCeta widzi, Maka widział tylko chwilę i w czasie rejestracji przestał widzieć, co to może być?

#20 ienes

ienes
  • 166 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 February 2009 - 13:12

Wiecie, imac-i są z powodzeniem wykorzystywane w bardzo wielu miejscach jako sprzęt stricte graficzny zarówno do druku jak i sieci (chociażby w Ars Thanea) i sprawują*się*dobrze. Co do jakości matrycy ... to tak czy inaczej jest S-IPS, wydaje mi sie, przynajmniej patrzac organoleptycznie, ze wiekszym zlem jest blyszczaca powloka, a nie matryca jako taka. Wysokie serie m.in. EIZO nigdy nie daja poteznego nasycenia i "more vibrant colors". Ten komputer w sumie z zasady jest przeznaczony do zastosowan "domowych", ale zwazywszy na jego wysoka (zwlaszcza teraz) cene, nie zawsze firme stac na zakupienie kilkunastu, kilkudziesieciu maków pro. U mnie w firmie np. dzial montazu video z powodzeniem smgia na iMac'ach 24", jest bodajze jeden lub dwa pro do zadan ciezkiego kalibru, ale ogol osob uzywa iMac'ow. Jakby na to nie patrzec, jest to matryca wbudowana, wysokiej klasy ekrany maja bardzo duze wymiary zwlaszcza na glebokosc, tutaj by bylo ciezko cos takiego upakowac. Oczywiscie wersja 20 ma duzo gorsza matryce. Mi np do obrobki tiffow po 500-600 MB macbookpro wystarcza w zupelnosci, nie zamula, ale juz zwyklego macbooka do takich i prostszych nawet zadan nie zaprzegam; glownie ze wzgledu na szybko wlaczajace sie wentylatory i zwiazana z tym uciazliwosc pracy.

#21 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 February 2009 - 19:38

co do MP to martwią mnie trochę opisywane problemy z kartami graf. bo znając moje szczęście do sprzętu...

no i wykrakałem, karta grafiki była walnięta, na szczęście już wymieniona i na razie śmiga... dobrze, że mieszkam niemal po sąsiedzku z ispotem.

mp jest znacznie mniej awaryjny niż imac

jasne ;)

#22 xanael

xanael
  • 387 posts
  • SkądPL

Posted 11 February 2009 - 23:23

Tak. Ale generalnie, imak, z racji słabiutkiej matrycy, średnio się do grafiki nadaje.

to zalezy, 24" ma S-IPS... nie jest takei slabiutkie, sa ludzie ktorzy na TN+ pracuja

ogolnie tak na przyszlosc:
nie nalezy poelgac na opiniach w stylu poczekaj miesiac, "maja byc" nowe modele. Sprawdza to sie zazwyczaj jak model jest nprawde stary, a w najblizszym czasie planowane jest jakie keynote (no teraz juz nieaktualne). Mi mowiono w pazdzierniku zebym sie wstrzymal z kupnem iMaka (bo za miesiac bedzie keynote). Ofc wiedzialem swoje i go kupilem, no i niezaluje :)

#23 datasky

datasky
  • 18 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 February 2009 - 00:51

Też ma dylemat, mam nadzieję, że mi pomożecie

Wykalkulowałem sobie, że za same 2 monitory średniej klasy porządnej klas wydam 5K do tego jeszcze stacja 2K - czyli porównywalna cena co za imaca 24":

https://sklep.ispot.....0.1.11.2.3.0.3

mam jednak pewne obawy:
- czy 24" starczy do projektowania graficznego (www i poligrafia)?
- i czy za 2-3 lata nie będę musiał zmieniać sprzętu?

[...]

#24 molsar

molsar
  • 360 posts

Posted 13 February 2009 - 08:20

heh 24" cale to jest sporo miejsca. Z wlasnego doswiadczenia powiem ,ze 24 do takich zadan to jest juz max...wiekszy (30') to juz zeza sie dostaje. jak sie nie przyzwyczailes wczesniej do pracy na dwuch monitorach to mozesz spokojnie na imacu 24 zaczac i wystarczy. Aby byc spokojniejszym - wykup apple care na 3 lata jeszcze i do roboty ;)

#25 domix77

domix77
  • 139 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 13 February 2009 - 09:37

Nie chcę zaczynać nowego wątku. A co sądzicie o MacBooku Alu do obróbki zdjęć? Odwalam totalną amatorszczyznę, ale widziałem już jak LCD może "zniekształcić" zdjęcia nie oddając poprawnie kolorów np.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users