Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook nie czyta płyt.

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Govean

Govean
  • 27 posts

Posted 24 January 2009 - 17:33

Witam serdecznie.
Przed chwilą napęd mojego macbooka odmówił posłuszeństwa..
1. Nie czyta nagranych płyt (a jeszcze przed chwilą*czytał) - tzn trzyma je 30 sekund w napędzie i próbuje tam je odczytać (słychać jak pracuje) po czym wysuwa płytę z napędu bez żadnego powiadomienia.
2. Pustych płyt nie wysuwa.. ale nie pokazuje ich też w finderze bądź na pulpicie. Płyta jest widoczna tylko w narzędziach dyskowych.

Sądzę wiec, że to nie wida SuperDrive a czegoś w systemie.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na porady.
Krzysiek.

---- Dodano 24-01-2009 o godzinie 19:49 ----
Kolejne spostrzeżenia:
Jeszcze zresetowałem po czym włożyłem plytę nagrana niedawno na macbooku - przeczytał.. włożyłem inną (TDK) nie czyta, włożyłem tą nagraną na MB i czyta.. sprawdziłem dla pewności na drugim komputerze (windows) czy płyta (TDK) nie jest zepsuta, no ale jednak tam działa...

---- Dodano 24-01-2009 o godzinie 20:23 ----
I jeszcze coś dodam:
Nagrałem pustą płytę (której mac nie pokazywal w finderze ani na biurku).. wszystko poszło ok, a nagraną płytę czyta.
Jedyny pozytywny akcent.. reszta bez zmian, pustych płyt dalej nie pokazuje...

#2 szwaglu

szwaglu
  • 95 posts
  • SkądRzeszów

Posted 22 October 2009 - 15:23

Mam tak samo, ktoś rozwiązał taki problem? Nijak zainstalować Leoparda, nijak nagrać cokolwiek, nijak przegrać.

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 22 October 2009 - 15:27

SuperDrive kaput......radze zaopatrzyć się w zewnętrzny napęd,albo wyłożyć na serwis

#4 svistakk

svistakk
  • 142 posts

Posted 22 October 2009 - 15:33

Na dobry początek radzę sprężonym powietrzem go potraktować, a jak nie to rozebrać i wyczyścić - np izopropanolem...

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 22 October 2009 - 15:36

Możliwe przyczyny to: 1. Napęd nie kręci płytą. 2. Padł laser - chociaż tutaj spróbowałbym jeszcze przeczyścić soczewkę lasera i dopiero wydać wyrok. Ewentualna naprawa w serwisie jest nieopłacalna - lepiej kupić "nowy' egzemplarz (np. na Allegro) lub napęd zewnętrzny.

#6 szwaglu

szwaglu
  • 95 posts
  • SkądRzeszów

Posted 22 October 2009 - 20:56

Dobra, dzięki piękne. :)

#7 dajzeta

dajzeta
  • 7 posts
  • SkądIrlandia

Posted 31 March 2011 - 01:00

Ja z kolei inny ksztyne mam problem. Wkladając płyty z filmami - nie mam żadnych problemów... podobnie sprawa ma się do orginalnych CD-ków z muzyką. Kiedy wkładam natomiast puste płyty (różnych firm/jakości) po 15 sekundach i owym "czytaniu" wyskakują mi one z napędu. Podobnie sprawa ma się do płytek nagranych na PC... wogóle skubany mi ich nie czyta. Wie ktoś może w czym tutaj tkwi problem ?!

#8 svistakk

svistakk
  • 142 posts

Posted 31 March 2011 - 07:25

W tym samym, co u kolegow. Niestety napedy montowane przez Apple maja bardzo krotki okres zywotnosci - mniej wiecej tyle, co gwarancja ;) moze pomoc sprezone powietrze, moze pomoc czyszczenie soczewki, a moze sie okazac ze trzeba wymienic lub kupic zewnetrzny.

#9 dajzeta

dajzeta
  • 7 posts
  • SkądIrlandia

Posted 31 March 2011 - 11:00

Ehh ... shi te to niestety. Dzieki wielkie.

#10 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 March 2011 - 12:08

To nie jest tylko specyfika napędów w MacBookach, ale ogólnie napedów slot-in w laptopach. Podobne napędy używa m.in Dell.

#11 dajzeta

dajzeta
  • 7 posts
  • SkądIrlandia

Posted 31 March 2011 - 12:10

Istnieją do tego jakiekolwiek plytki czyszczące ? Wszelakie z jakimi sie spotkalem mialy przeznaczenie napędów direct-in.

#12 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 March 2011 - 12:13

Polecam rozkręcić i ręcznie przeczyścić. Dla mnie większość płyt czyszczących daje jedynie połowiczne rezultaty, poza tym ja nie spotkałem jeszcze wersji do napędów slot-in.

#13 svistakk

svistakk
  • 142 posts

Posted 31 March 2011 - 12:13

Dell używa nieco mnie zawodnych Hitachi SN-10, w Apple łatwiej spotkać markę Matshita, czyli tak naprawdę Panasonic. Ale prawdą jest, że slot-in 9mm są o wiele bardziej zawodne niż dawniej wykorzystywane 12,5 mm - jak np. te z ostatnich PowerBooków - tłukłem takiego kilka lat i zero problemów, podobny jeździ ze w mną w aucie w odtwarzaczu i też od 4 lat nie miał żadnych przygód... Edit: Co do płytek zgadzam się z Filipem - poświęć te 20 min na czyszczenie - do slot-in nie mają sensu płtki czyszczące - zamiast wyczyścić, to naniosą syf z tej osłonki która jest na otworze do wsuwania płyty.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users