Czy jest jakas kombinacja klawiszy (badz czy mozna taka ustawic) by system automatycznie wchodzil w stan uspienia.
Czasem wstajac od komputera, potrzebuje, zeby internet dalej dzialal, wiec nie zamykam klapy. W takim przypadku mam 2 wyjscia: zostawic komputer przy takich ustawieniach jakich jest i zalozyc ze po ilus tam minutach wejdzie w stan uspienia. Badz tez drugie wyjscie: zmieniac w preferencjach (co nie zawsze jest mozliwe, gdyz czasem musze odejsc natychmiast od komputera).
Totez taki skrot klawiszowy znacznie by mi zycie ulatwil

Usypianie systemu
Rozpoczęty przez
G_U_M_A
, 24 sty 2009 16:28
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 stycznia 2009 - 16:28
Napisano 24 stycznia 2009 - 16:29
alt + jabłko + eject
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:02
Dziekuje Therioon, jednak to rozwiazanie ma jedna zasadnicza wade. Po wcisnieciu alt+jablko+eject razlacza sie internet. Totez nie rozni sie ten skrot od zwyklego zamkniecia klapy.
Moze mozna jakos w systemie przestawic ten skrot tak aby nie rozlaczalo internetu?
Moze mozna jakos w systemie przestawic ten skrot tak aby nie rozlaczalo internetu?
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:09
Możesz wyłączyć sam monitor. Shift+ctrl+ (ten guziczek do wywalania płyty)
Osobiście wątpię, żeby dało się uśpić system ale internetu nie.. Jedno współgra z drugim.
Opcje usypiania możesz ustawić w preferenciach.
Pozdrawiam
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:23
Mozesz wygasic ekran.. innej mozliwosci nie ma, jezeli chcesz uspic komputer uspisz tez internet.
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:23
o! o to mi chodzilo. To w zupelnosci mi wystarczy. Dzieki

Napisano 24 stycznia 2009 - 17:36
mozesz tez ustawic sobie wygaszacz ekranu z haslem pod expose i wtedy nikt nie ma dostepu jak odchodzisz od kompa do twoich danych
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:37
ustaw sobie aktywny narożnik za uśpienie monitora i po problemie
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:48
albo ściemnisz ekran, alebo ctrl+alt+eject. Wobec czego źle nazwałeś temat - bo usypianie rozłącza neta... p.s. czemu więc ma to służyć?
Napisano 25 stycznia 2009 - 01:42
Tak, zgadza sie. Zle sie wyrazilem z uspaniem systemu. A czemu ma sluzyc? czesto wstaje od komputera na dluzszy czas. przy moich ustawieniach ok 15 min komputer dziala zanim sie monitor wylaczy (czasem tez mam ustawione tak, zeby sie nie wylaczal wogole). Jezeli po kilka razy dziennie odchodze od komputera to potem sie okazuje ze monitor swieci sie z 1-2godziny/dziennie nie potrzebnie. Takze, pomyslalem ze rozsadniej bedzie wylaczac monitor szybko. Kiedys poprostu zmienialem bardzo szybko ustawienia na lepsze oszczedzanie energii. Ale ostatni upgrade systemu zmienil to i teraz sie to niewygodnie zmienia, wiec zaprzestalem korzystania z tego
Napisano 25 stycznia 2009 - 05:51
a trzeba było zapytać, bo są co najmniej dwie metody na natychmiastowe wyłączanie monitora: wymieniona, oraz spod expose
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych