Witam wszystkich, mam problem z zaimportowaniem plików z aparatu fotograficznego Kodak DX6490. Aparat nagrywa filmy w formacie mov. są one bezproblemowo otwierane np w iPhoto i w Quick Timie ale jak chcialbym się pobawić w montowanie w iMovie to już z tym gorzej.
Efekt jest taki że zgrywam pliki na dysk, chce je zaimportować do iMovie, otwiera się okienko i tu zaczynają się schody, okienko do wybrania pliku bardzo wolno reaguje na przewijanie, a plik mimo że na niego klikam nie zaznacza się bardzo długo, a jak już się zaznaczy i podświetli się przycisk Import to nic się nie dzieje.
Czy problemem może byc zbyt słaba moc komputera? (MB White, 2,1Ghz, 1 gb ram, grafika intel gma x3100). Jak to rozwiązać? a jeśli to nie to to co może być przyczyną, dziękuję za pomoc.
P.S. Filmiki które sam sobie nagram np przez kamerkę w kompie dzialają i dają się obrabiać bez zarzutów, szybko i sprawnie. Problem jest tak jak pisałem z plikami z aparatu i np z filmami które mam na twardym dysku zgranymi z aparatu sony w formacie mpeg1

iMovie - problem z importowaniem video z aparatu fotograficznego
Rozpoczęty przez
kacperpokorski
, 24 sty 2009 15:44
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 stycznia 2009 - 15:44
Napisano 24 stycznia 2009 - 17:21
Witam,
Jako nowy na tym forum podpinam się pod pytanie. Mam ten sam aparat. Filmy w oknie importowania zaznaczone są na szaro. Nie można ich w żaden sposób dodać do projektu. Pliki są w małych rozdzielczościach i mają od kilku do kilkudziesięciu mega. Quick time odtwarza je bez problemu.
Napisano 24 stycznia 2009 - 22:25
Metodą prób doszedłem że ram ani procesor nie mają z tym nic wspólnego, ściagnięty z sieci film w rozmiarze ok 100 mb iMovie importuje i obrabia bez zająknięcia czy jakiekiegokolwiek przycięcia się, podobnie jak pliki kilkumegowe nagrane telefonem komórkowym.
Czemu zatem nie widzi filmów MOV nagranych aparatem kodak?
Napisano 25 stycznia 2009 - 23:28
1. spróbuj programem MPEG Streamclip przerobić plik - np: na .mov z jakimś innym kodekiem.
2. jaki imovi ?
3. czy imovie nie może go wciągnąć z iphoto - tzn: keśli imovie 08 to od razu powinie importować video do biblioteki - imovie 06 - media -photos i tam powinno być*to video - tam pewnie powie że błąd importu.
4. visual hub mógłby to przerobić ale on jest płątny
miałem kiedyś*problem z takim filmikiem - i tutaj ku zaskoczeniu tylko visualhub dał sobie z nim radę - także .mov z jakiegoś aparatu fotograficznego bez głosu - i jeszcze keynote z pakietu iwork dało se z nim radę
trochę było to do okoła - ale takie rzeczy z takimi dziwnymi nagraniami się dzieją.
dlaczego - trzeba by zapytać producenta aparatów
pozdr
klaus
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych