Fluid to aplikacja tworząca działające niezależne w pełni konfigurowalne przeglądarki web umożliwiające wygodne korzystanie z aplikacji webowych. Dla każdej aplikacji web można stworzyć osobny program z własną ikoną z ustawieniem zachowania przeglądarki. Sam program można przenieść do doka lub stworzyć aplikację dostępną z paska menu.
Jak zatem wygląda Blip we Fluidzie? Ja stworzyłem aplikację zagnieżdżoną w menu bar:

Poniżej aplikacja Blip z ustawioną przezroczystością na 40%

Jak Fluid sprawdza się w przypadku Google Docs?
Do Google Docs przekonał mnie przy dobrym pszenicznym piwie Insider z forum MyApple. Jest to aplikacja webowa, dostępna zarówno online jak i offline (po zainstalowaniu silnika Google Gears). W zasadzie, wszędzie tam gdzie mamy dostęp do komputera podłączonego do internetu możemy kontynuować pracę nad naszymi dokumentami, nawet jeśli w systemie nie ma ani edytora tekstu ani arkusza kalkulacyjnego. Google Docs, będąc aplikacją webową pracuje w przeglądarce www co może być pewnym utrudnieniem (np. jeśli mamy otwarte inne karty w FF lub Safari). Rozwiązaniem okazał się właśnie Fluid, który pozwala tworzyć oddzielne, niemal w pełni modyfikowane, indywidualne przeglądarki www dla wybranych przez nas aplikacji web. Dzięki Fluidowi Google Docs wygląda na moich Mac’ach niemal jak zwykła aplikacja dla Mac OS X.