Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Programy i porady MacKozer'a: Fluid czyli aplikacje webowe wprost z docka lub menubar

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 MacKozer

MacKozer

• 7214 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 January 2009 - 21:24

O aplikacji Fluid usłyszałem już kilka miesięcy temu, zainstalowałem ją nawet, jednak brak czasu by odpowiednio ją skonfigurować spowodował że zrezygnowałem z jej używania. Tym razem, przy okazaji zainteresowania się Google Docs Fluid okazał się świetnym uzupełnieniem. Udało mi się także poprawnie skonfigurować aplikację webową Blip’a by okienko z tym systemem mikroblogowym dostępne było po kliknięciu ikony w pasku menu Mac OS X. Czym jednak jest Fluid?

Fluid to aplikacja tworząca działające niezależne w pełni konfigurowalne przeglądarki web umożliwiające wygodne korzystanie z aplikacji webowych. Dla każdej aplikacji web można stworzyć osobny program z własną ikoną z ustawieniem zachowania przeglądarki. Sam program można przenieść do doka lub stworzyć aplikację dostępną z paska menu.

Jak zatem wygląda Blip we Fluidzie? Ja stworzyłem aplikację zagnieżdżoną w menu bar:

Dołączona grafika

Poniżej aplikacja Blip z ustawioną przezroczystością na 40%

Dołączona grafika

Jak Fluid sprawdza się w przypadku Google Docs?

Do Google Docs przekonał mnie przy dobrym pszenicznym piwie Insider z forum MyApple. Jest to aplikacja webowa, dostępna zarówno online jak i offline (po zainstalowaniu silnika Google Gears). W zasadzie, wszędzie tam gdzie mamy dostęp do komputera podłączonego do internetu możemy kontynuować pracę nad naszymi dokumentami, nawet jeśli w systemie nie ma ani edytora tekstu ani arkusza kalkulacyjnego. Google Docs, będąc aplikacją webową pracuje w przeglądarce www co może być pewnym utrudnieniem (np. jeśli mamy otwarte inne karty w FF lub Safari). Rozwiązaniem okazał się właśnie Fluid, który pozwala tworzyć oddzielne, niemal w pełni modyfikowane, indywidualne przeglądarki www dla wybranych przez nas aplikacji web. Dzięki Fluidowi Google Docs wygląda na moich Mac’ach niemal jak zwykła aplikacja dla Mac OS X.

Dołączona grafika

#2 silkow

silkow
  • 296 posts
  • SkądLeszno

Posted 23 January 2009 - 21:26

Ciekawe :)

#3 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 24 January 2009 - 20:26

fludi jest spoko uzywam do imdb w wersji mobile i zyje sobie jako mala app kolo zegarka. czesto sprawdzam oceny fimow. drgie zostosowanie to w moim przypadku. moja poczta universytecka. jest obslugiwana przez microsoft exchange i tez zyje sobie we fluid w docku..fajan sprawa. ktos do czego jeszcze tego uzywa ? nasza-klasa ? lol

#4 InSiDe

InSiDe
  • 115 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 October 2009 - 17:19

Strony utworzone jako osobne procesy fluidem można zadokować w pasku. Można nawet je umieścić na pulpicie jako tło. Pytanie (bo w samym Fluidzie chyba się nie da), czy jest program który pozwoliłby umieścić taką treść jako widget w dashboardzie?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users