Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Film o wzornictwie przemysłowym z udziałem Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 13:45

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3512/3218592287_bc55826018_o.jpg[/NEWSHUGE]
„Objectified” to film Gary'ego Hustwita, w którym biorą udział największe sławy designu na świecie – twórca filmu nie omieszkał również wspomnieć o korporacji z Cupertino – udało mu się przeprowadzić wywiad z Johnattanem Ive, człowiekiem odpowiedzialnym za projektowanie graficzne i użytkowe produktów w Apple. Choć premiera filmu zapowiedziana jest dopiero na wiosnę 2009 roku, już budzi ogromne zainteresowanie - w materiale znajdzie się bowiem zapis wideo z wizyty w jednym z ośrodków badawczych Apple – firma zazdrośnie strzegąc swych tajemnic niezwykle rzadko pozwala na publikacje podobnych zdjęć – wygląda na to, że tym razem zrobiono wyjątek. Film może być nie lada gratką dla wszystkich śledzących branżę IT na całym świecie.

W filmie, oprócz Johnattana Ive'a, występują sławy wzornictwa przemysłowego i nie tylko:
Paola Antonelli (Museum of Modern Art, Nowy Jork)

Chris Bangle (BMW Group, Monachium)

Ronan & Erwan Bouroullec (Paryż)

Andrew Blauvelt (Walker Art Center, Minneapolis)

Tim Brown (IDEO)

Anthony Dunne (Londyn)

Dan Formosa (Smart Design)

Naoto Fukasawa (Tokio)

Hella Jongerius (Rotterdam)

David Kelley (IDEO)

Bill Moggridge (IDEO)

Marc Newson (Londyn/Paryż)

Fiona Raby (Londyn)

Dieter Rams (Kronberg, Niemcy)

Karim Rashid (Nowy Jork)

Alice Rawsthorn (International Herald Tribune)

Davin Stowell (Smart Design)

Jane Fulton Suri (IDEO)

Rob Walker (New York Times Magazine)

Zwiastun filmowy można obejrzeć poniżej:

Źródło:Objectified: A Documentary Film by Gary Hustwit
[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3535/3220387088_43aa748939_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3401/3218592237_9dd54f804e_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 23 stycznia 2009 - 14:28

Gdzie znaleźć taki odtwarzacz? :D

#3 iMarkus

iMarkus
  • 64 postów
  • SkądKraków/Wisła

Napisano 23 stycznia 2009 - 14:29

Chris Bangle z BMW i Johnattan Ive są niezastąpieni... no i oczywiscie Porsche Design Group. Reszta powinna sie od nich uczyc. Do tej paczki powinni jeczcze dodac braci Freitag... hehehe. Nie potrafie sie juz doczekac na ten film:)

#4 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 14:39

Każdy ma swoich ulubionych designerów, lecz ja absolutnie optuję za Dieterem Ramsem. Większość z pokazanych przedmiotów jest wystawiona w Muzeum Sztuki Nowoczesnej i cześć z nich jest pokazana na stronie internetowej, gdzie również można kupić niektóre produkty m.in. wspomniany odtwarzacz.

#5 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 23 stycznia 2009 - 14:42

Porsche Design Group

o tak!

#6 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 stycznia 2009 - 14:44

Dobra muzyka autorstwa El Ten Eleven.

#7 Luk

Luk
  • 108 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 stycznia 2009 - 15:23

o ja cie... ten El Ten Eleven jest naprawde mega... Wie ktoś gdzie w Polsce mozna nabyć ich CD? Na allegro i online Empikach nie ma :/

#8 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 15:31

Jakie to wszystko ladne :) Az ocieka designem, trzeba zobaczyc ten film. Na kanale Planete leci cykl o Designie i wlasnie tez tam byl jeden program poswiecony Imac'owi.

#9 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 23 stycznia 2009 - 15:47

ten odtwarzacz mnie też zainteresował ale z kąd tam są obieraczki do ziemniaków

#10 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 stycznia 2009 - 15:57

Każdy ma swoich ulubionych designerów, lecz ja absolutnie optuję za Dieterem Ramsem. Większość z pokazanych przedmiotów jest wystawiona w Muzeum Sztuki Nowoczesnej i cześć z nich jest pokazana na stronie internetowej, gdzie również można kupić niektóre produkty m.in. wspomniany odtwarzacz.

Od Dietera Ramsa skopiowal IVe praktycznie wszystko co mogl.
Ive jest lansowany na kreatywnego designera a jest po prostu zwyklym kopista wlasnie produktow Dietera. To pokazuje jak wielkim Hipokryta jest Apple smiejac sie z Microsoftu z tego ze kopiuje jego pomysly.
Niestety tak to jest na tym swiecie ze Ci co naprawde cos znacza i sa prawdziwymi projektantami/wynalazcami a nie naleza do pewnych kregow ''elity'' nie sa tak znanni jak Ci co ich kopiuja :)
Podobne sytuacje zdarzaja sie w swiecie nauki gdzie np teoria Darwinowska jest plagiatem pewnego malo znanego naukowca, ktory po prostu nie mial takiego PR-u jak Darwin.

A tu pare ''perelek'':
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jest jeszcze sporo prac Dietera nie opublikowanych, ktore sa kopiowane przez nie tylko glownego Designera Apple.
Ktos powie oczywiscie ze sa podobne albo ze tylko byly ''natchnieniem'' co jest bardzo delikatne powiedziane :)

#11 latarnik

latarnik
  • 54 postów
  • SkądPoznan, Poland

Napisano 23 stycznia 2009 - 18:44

Myślę, że zapowiada się kawałek bardzo ciekawego dokumentu ;)

#12 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 18:52

Fajny CD player (mam podobny wiatrak w kuchni :D) i iPod :D

#13 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 23 stycznia 2009 - 18:58

Od Dietera Ramsa skopiowal IVe praktycznie wszystko co mogl.
Ive jest lansowany na kreatywnego designera a jest po prostu zwyklym kopista wlasnie produktow Dietera. To pokazuje jak wielkim Hipokryta jest Apple smiejac sie z Microsoftu z tego ze kopiuje jego pomysly.
Niestety tak to jest na tym swiecie ze Ci co naprawde cos znacza i sa prawdziwymi projektantami/wynalazcami a nie naleza do pewnych kregow ''elity'' nie sa tak znanni jak Ci co ich kopiuja :)
Podobne sytuacje zdarzaja sie w swiecie nauki gdzie np teoria Darwinowska jest plagiatem pewnego malo znanego naukowca, ktory po prostu nie mial takiego PR-u jak Darwin.

A tu pare ''perelek'':
http://www.taptu.com...03/rams-ive.jpg
http://madvertisingb.../applebraun.jpg
http://www.neilmcbea...Rams-796933.jpg
http://blog.centopei...1000-macpro.jpg
http://pinkthething....08/s/design.jpg

http://bbcicecream.c..._jonathan_a.jpg

Jest jeszcze sporo prac Dietera nie opublikowanych, ktore sa kopiowane przez nie tylko glownego Designera Apple.
Ktos powie oczywiscie ze sa podobne albo ze tylko byly ''natchnieniem'' co jest bardzo delikatne powiedziane :)

Moze teza jest sluszna, ale dobor zdjec niezbyt. Zadne z przytoczonych przez Ciebie tutaj zdjec nie potwierdza tezy o zrzynce. Przypadkowe zestawienia o dosyc luznym nawiazaniu.

#14 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 stycznia 2009 - 21:10

Moze teza jest sluszna, ale dobor zdjec niezbyt. Zadne z przytoczonych przez Ciebie tutaj zdjec nie potwierdza tezy o zrzynce. Przypadkowe zestawienia o dosyc luznym nawiazaniu.

Sam Ive sie przyznal do tego ze jego ''inspiracja'' byly projekty Niemca oczywiscie wtedy nie bylo ipodow ale przenosnie radia itd... Dla mnie to plagiat dla innego to ''inspiracja'' tu sprawa byla by do wygrania ale sam tworca pierwowzoru powiedzial ze cieszy sie ze ktos go kopiuje (w przenosni). Apple oczywiscie na jego miejscu od razu by zmiazdzylo dana firme i krzyczalo na caly swiat ze to plagiat. Tak jak mowie kazdy bedzie to inaczej postrzegal ja jako projektant widze ewidentny plagiat a nie czysta tworczosc projektanta.

#15 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 stycznia 2009 - 21:52

Dobra muzyka autorstwa El Ten Eleven.

A znasz tytuł?

EDIT: znalazłem, sory za off. Jakby kto chciał El Ten Eleven: I Like Van Halen Because My Sister Says They Are Cool

#16 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 stycznia 2009 - 23:03

świetna muzyka, i kapitalny odtwarzacz:) ale podobieństwa w designie nie mogę znaleźć poza kalkulatorem...

#17 andig

andig
  • 264 postów
  • SkądZ zadupia..., krzesło przed kompem...

Napisano 24 stycznia 2009 - 02:46

Zgadzam się z resztą, to są za słabe argumenty, żeby nazwać to plagiatem. Widziałem już wiele urządzeń bardzo podobnych do iPoda, tak jak ty to przedstawiłeś, nawet sam mam gdzieś takie czarne radyjko przenośne, z pokrętłem na dole i głośnikiem na górze... Otwierany komp i kalkulator - masa tego na rynku... Pamiętajmy, że rzeczy appla są PROSTE i piękne w swoim designu :). Tak z innej strony patrząc, to można powiedzieć, że apple skopiował design swojego nowego iPoda od chińczyków... :P.

#18 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 stycznia 2009 - 09:22

Zgadzam się z resztą, to są za słabe argumenty, żeby nazwać to plagiatem. Widziałem już wiele urządzeń bardzo podobnych do iPoda, tak jak ty to przedstawiłeś, nawet sam mam gdzieś takie czarne radyjko przenośne, z pokrętłem na dole i głośnikiem na górze... Otwierany komp i kalkulator - masa tego na rynku... Pamiętajmy, że rzeczy appla są PROSTE i piękne w swoim designu :). Tak z innej strony patrząc, to można powiedzieć, że apple skopiował design swojego nowego iPoda od chińczyków... :P.

Noi z kolei podobne rzeczy do iphonow itp sa ich plagiatami to tez normalna rzecz.
Oczywiscie w czasach kiedy Dieter robil radio nie bylo odtwarzaczy mp3 wiec zrozumiale ze Ive nie skopiowal odtwarzacza mp3 tylko radio i tak dalej...
Tak jak mowie kazdy widzi to co che ja sie zajmuje projektowaniem i wg mnie to jest plagiat a przynajmniej Ive po prostu nie zrobil nic nowego ani swojego :)
Sam mam sporo produktow apple i podobaja mi sie ich dizajny ale nie mam klapek na oczach abym nie widzial tak duzego podobienstwa miedzy nimi.

#19 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 24 stycznia 2009 - 12:31

Noi z kolei podobne rzeczy do iphonow itp sa ich plagiatami to tez normalna rzecz.
Oczywiscie w czasach kiedy Dieter robil radio nie bylo odtwarzaczy mp3 wiec zrozumiale ze Ive nie skopiowal odtwarzacza mp3 tylko radio i tak dalej...
Tak jak mowie kazdy widzi to co che ja sie zajmuje projektowaniem i wg mnie to jest plagiat a przynajmniej Ive po prostu nie zrobil nic nowego ani swojego :)
Sam mam sporo produktow apple i podobaja mi sie ich dizajny ale nie mam klapek na oczach abym nie widzial tak duzego podobienstwa miedzy nimi.

Idąc tym tropem: nikt juz nie projektuje liternictwa, samochodów i td. Wszystko jest do siebie podobne.

NIemniej Ive wzorował się na kimś znakomitym. Wprowadzono odważnie, inowatorsko te koncepcje do dziedziny gospodarki, praktycznie wyzutej z dobrego wzornictwa.
To duże znaczenie popularyzatorskie - ilu ludzi w ogole teraz odwaza sie powiedzieć :

"chcę żeby mój komputer był ładny !
A nie: "komputer ma dobrze działać, wygląd się nie liczy..." Dużo więcej niż np. 6-7 lat temu (mam na myśli Polske)

Spodziewał bym się od Ive'a i Steva'a jakiegoś hołdu dla Dietera Ramsa - przyznania, że był ich natchnieniem.

Coż - "myślał indyk o niedzieli... "

#20 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 stycznia 2009 - 13:02

Idąc tym tropem: nikt juz nie projektuje liternictwa, samochodów i td. Wszystko jest do siebie podobne.

NIemniej Ive wzorował się na kimś znakomitym. Wprowadzono odważnie, inowatorsko te koncepcje do dziedziny gospodarki, praktycznie wyzutej z dobrego wzornictwa.
To duże znaczenie popularyzatorskie - ilu ludzi w ogole teraz odwaza sie powiedzieć :

"chcę żeby mój komputer był ładny !
A nie: "komputer ma dobrze działać, wygląd się nie liczy..." Dużo więcej niż np. 6-7 lat temu (mam na myśli Polske)

Spodziewał bym się od Ive'a i Steva'a jakiegoś hołdu dla Dietera Ramsa - przyznania, że był ich natchnieniem.

Coż - "myślał indyk o niedzieli... "

Otoz to ale problem w tym wszystkim jest jeden ze ludzie, ktorzy smieja sie z pseudo iphonow, imackow, ipodow nie wiedza ze produkty appla sa po prostu tez tkzw ''przedrukami'' oczywiscie nie dokladnie tych samych rzeczy bo wtedy ich po prostu na swiecie nie bylo ale w wielul przypadkach spelnialy podobne funkcje (np radio/mp3).
Co do liternictwa i samochodow nie zgodze sie powastaja nowe zwroty, fonty i linie aut ale fakt faktem ze sporo jest ''wzrowoanych'' na innych ;)

#21 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 24 stycznia 2009 - 14:18

Co do liternictwa i samochodow nie zgodze sie powastaja nowe zwroty, fonty i linie aut ale fakt faktem ze sporo jest ''wzrowoanych'' na innych ;)

To był lekki sarkazm - oczwyście, że powstają - ale w sensie formalnym można zarzucić że np. "T" jest podbne do "t". A przecież chodzi w nowych krojach o drobne różnice niuanse, nową interpretację. W tym sensie Ive zrobił dużo dobrego z Apple.

Oczywiście młodzi giewni widzą to inaczej...

Pozdr

Tomo

#22 matuesz

matuesz
  • 27 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 15:07

Ja widzę tutaj jedną podstawową różnicę, Chińczycy którzy kopiują iPoda - kopiują zarówno wzornictwo jak i sposób działania. Ich celem jest podpięcie się do sukcesu Appla i wykrojenie kawałka ich tortu. Natomiast Apple wykorzystał wzornictwo Dietera Ramsa nadając jemu nową interpretację. Zastosował te pomysły we współczesnych realiach - co uważam że nie jest wcale proste w przeciwieństwie do skopiowania np. iPoda.

#23 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 stycznia 2009 - 15:56

Ja widzę tutaj jedną podstawową różnicę, Chińczycy którzy kopiują iPoda - kopiują zarówno wzornictwo jak i sposób działania. Ich celem jest podpięcie się do sukcesu Appla i wykrojenie kawałka ich tortu.
Natomiast Apple wykorzystał wzornictwo Dietera Ramsa nadając jemu nową interpretację. Zastosował te pomysły we współczesnych realiach - co uważam że nie jest wcale proste w przeciwieństwie do skopiowania np. iPoda.

Oczywiscie ale to wynika z prostej rzeczy Ive kopiuje rzeczy sprzed ponad 20 lat a chinczycy z terazniejszosci :)
Wiadomo ze to sa 2 rozne przypadki niemniej jednak sa:)

#24 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 24 stycznia 2009 - 16:19

Kilka razy już widziałem te zdjęcia i uważam tak i jak Hektor iż w tym wypadku ciężko mówić tylko i wyłącznie o wzorowaniu się. Druga sprawa iż zobaczcie jak dużo głównych produktów "wzoruje" się na na pracach sprzed 20 lat. iMac, iPod, iPhone trochę tego sporo. Ale ja się na pewno wzornictwem nie zajmuje.

#25 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 stycznia 2009 - 16:32

np w wypadku tego: Białystok: Eskadra na dywanik. Magistrat chce wyjaśnień w sprawie loga
''Tworcy'' logotypu z Bialegostoku mowia ze to nie plagiat tylko jest ''troche'' pogodny :)
tak jak pisalem wczesniej, kazdy widzi co chce...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych