Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mysz Logitech MX Revolution - problem z kółkiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 22 stycznia 2009 - 00:57

Czy ktoś z Was posiada taką myszkę i korzysta z niej pod Leopardem? Mam taki problem, gdy ustawię w MicroGear funkcję SmartShift na Shift Manually between modes to myszka co jakiś czas sama przełącza się w tryb bezoporowy. Gdy na stałe ustawię Start in Click-to-Click mode to cały czas kółko stawia opór (ale wtedy nie ma możliwości przełączenia się na tryb bez oporu) Posiadam dwie takie myszki i w obu występuje ten sam problem (na dwóch różnych Makach). Myszki sprawdziłem na Windows XP i problem nie występuje. Nie wiem teraz czy mam złe sterowniki czy może problem leży gdzieś indziej.

#2 maciej86

maciej86
  • 10 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 18:37

próbowałeś nowych sterowników ze strony [URL="http://www.logitech.com/index.cfm/support_downloads/downloads/&cl=roeu,en"]http://www.logitech.com/index.cfm/support_downloads/downloads/&cl=roeu,en[/URL] ??

#3 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 22 stycznia 2009 - 18:51

Tak, myszki mam od tygodnia, sterowniki ściągnąłem właśnie z tej strony.

#4 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 stycznia 2009 - 08:09

No właśnie taką mysz mam. Nie korzystam ze SmartShifta. O ile pamiętam to włączyłem to na chwilę i było tak, że jak poruszałem kółkiem powoli to było tykanie a jak ruszyłem mocniej to się odblokowywało. Jednak takie działanie było dla mnie niewygodne i teraz mam ustawione na tryb bezoporowy.

#5 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 10:41

No właśnie taką mysz mam. Nie korzystam ze SmartShifta.

A mógłbyś na jakiś czas pokorzystać?
"Configure SmartShift\Shift manually betwen modes"

O ile pamiętam to włączyłem to na chwilę i było tak, że jak poruszałem kółkiem powoli to było tykanie a jak ruszyłem mocniej to się odblokowywało.

Tę opcję można wyłączyć w "Configure SmartShift\Auto-shift to Free Spin when spin is:"

Jednak takie działanie było dla mnie niewygodne i teraz mam ustawione na tryb bezoporowy.

A ja na odwrót ;)
Ale czasem przydałby się ten tryb bez oporu.

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 stycznia 2009 - 15:57

Sprawdziłem - wszystko działa jak powinno - sprzęt jak w podpisie, system 10.5.6 - wszystkie update'y zainstalowane. LCC najnowsze.

#7 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 16:59

Mi potrafiło działać nawet 2-3 godziny. A potem jak zaczął się przełaczać to co kilka minut. Tzn. jak ustawię tryb bez oporowy to w nim pozostaje a jak ustawię oporowy to potrafi się sam przełączyć. Sprawdziłem w dodatku na drugim komputerze i dokładnie to samo (2 różne myszki)

#8 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 stycznia 2009 - 17:03

Kilka godzin w trybie "klikanym", trochę pracy, trochę odpoczywała, nic się nie działo niespodziewanego. Może to dlatego, że masz Intela a ja PPC?

#9 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 17:08

O, o tym nie pomyślałem. Czas zrobić upgrade procesora ;) W takim razie nadal szukam kogoś z taką myszką i Intelem na pokładzie.

#10 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 stycznia 2009 - 17:16

O, o tym nie pomyślałem.
Czas zrobić upgrade procesora ;)

W takim razie nadal szukam kogoś z taką myszką i Intelem na pokładzie.

Hej ja mam taka myszke a dokladnie 2 bo jedna mi sie niedawno spier... zaklikalem ja na smierc i wlasnie mi wysylalaja nowa, trzecia...
Ja mam zainstalowane to centrum logitecha i mam te kolko ustawione na plynny przesow dziala bdb tylko nie wiem czemu przy drugiej myszce kupionej niedawno nie dziala mi 4 przycisk jako chowanie wszystkich okien... do tego jakis idiota zmienil w ladowarce kabel tj nie ma juz wtyczki tylko zgrzana jest na stale dzieki czemu nie moge miec ladowarki na biurku bo nie przechodzi przez dziure w stole...

#11 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 17:34

Hej ja mam taka myszke a dokladnie 2 bo jedna mi sie niedawno spier... zaklikalem ja na smierc i wlasnie mi wysylalaja nowa, trzecia...
Ja mam zainstalowane to centrum logitecha i mam te kolko ustawione na plynny przesow dziala bdb tylko nie wiem czemu przy drugiej myszce kupionej niedawno nie dziala mi 4 przycisk jako chowanie wszystkich okien... do tego jakis idiota zmienil w ladowarce kabel tj nie ma juz wtyczki tylko zgrzana jest na stale dzieki czemu nie moge miec ladowarki na biurku bo nie przechodzi przez dziure w stole...

Ok a możesz zrobić tak:

A mógłbyś na jakiś czas pokorzystać?
"Configure SmartShift\Shift manually betwen modes"

I sprawdzić czy nie będziesz miał takiego objawu

Mi potrafiło działać nawet 2-3 godziny.
A potem jak zaczął się przełaczać to co kilka minut.
Tzn. jak ustawię tryb bez oporowy to w nim pozostaje a jak ustawię oporowy to potrafi się sam przełączyć.
Sprawdziłem w dodatku na drugim komputerze i dokładnie to samo (2 różne myszki)

#12 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 stycznia 2009 - 18:02

Ok a możesz zrobić tak:

I sprawdzić czy nie będziesz miał takiego objawu

Hmm ja mam to wlaczone caly czas

---- Dodano 23-01-2009 o godzinie 18:08 ----

Hmm ja mam to wlaczone caly czas

A teraz dalem sobie w ogole na free spin bo caly czas tak uzywam :)

#13 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 stycznia 2009 - 18:15

No właśnie mi też najwygodniej jest na FreeSpin. :)

#14 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 18:17

Hektor, chodzi o to żebyś ustawił przełączanie ręczne ale poużywał na oporze i zaobserwował czy kółko po jakimś czasie samo się przełączy. Mi generalnie wygodniej na oporze się pracuje ale czasem trzeba coś przewinąć i wtedy FreeSpin jak znalazł.

#15 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 stycznia 2009 - 21:16

Hektor, chodzi o to żebyś ustawił przełączanie ręczne ale poużywał na oporze i zaobserwował czy kółko po jakimś czasie samo się przełączy.
Mi generalnie wygodniej na oporze się pracuje ale czasem trzeba coś przewinąć i wtedy FreeSpin jak znalazł.

Dziala tak jak powinno byc czyli jak daje:
Shuft manually between modes i Autoshift to zachowuje sie tak jak powinen
Jak daje bez autoshift to rowniez.

#16 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 21:40

A wersję Device Manager 2.6.0 masz?

#17 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 stycznia 2009 - 21:55

A wersję Device Manager 2.6.0 masz?

nie mam czegos w ogole takiego
w ogole nawet ja wczesniej nie mialem tego centrum logitecha a po co mi ten Device Manager?

#18 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 23 stycznia 2009 - 22:00

Jak wejdziesz w System Preferences a następnie Logitech Control Center i klikniesz w Configure to włącza się aplikacja Device Manager

#19 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 stycznia 2009 - 09:19

Jak wejdziesz w System Preferences a następnie Logitech Control Center i klikniesz w Configure to włącza się aplikacja Device Manager

Aha heh ;) to ja mam wersje 2.6.0

#20 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 24 stycznia 2009 - 13:10

No to tak jak ja. Najgorsze jest to, że czasami mysz działa normlanie przez dłuższy okres. No nic, chyba muszę się do tego przyzwyczaić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych