Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja systemu 10.5.4 Leopard - PowerBook G4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 swiezak86

swiezak86
  • 4 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 15:16

Witam , jestem w posiadaniu Macbooka o nazwie PowerBook G4 , obecnie jest na nim zainstalowany system lecz w języku szwedzkim . Mam oryginalną płytę o nazwie MAC OS X 10.5.5 RETAIL po włożeniu cd do napędu i wciśnięciu klawisza C , czyta płytę potem pojawia się komunikat You need restart your computer . Hold down to power button for several seconds or press the restart button . Robię tak jak jest napisane włączam booka jest szary ekran potem czekam pojawia się białe tło z jabłkiem i znów ten komunikat ... Jakieś propozycje :confused:

#2 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 16:59

Bardzo możliwe, że masz retail nie do twojego komputera. Np. masz płytkę z Leopardem do iMac 20', więc nie ruszy na PowerBooku. Potrzebujesz Leopard Box.

#3 swiezak86

swiezak86
  • 4 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 17:09

rozumiem , czy można to jakoś sprawdzic ?

#4 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 19:19

tak. Czy są to szare płytki, czy taka kolorowa? Bo jeżeli szare - powinno na nich pisać coś w stylu iMac/MacBook itd installation disc. Jest to wersja dedykowana A wrsja box ma na sobie kolorową naklejkę. :) Mówię o oryginalnej wersji :)

#5 swiezak86

swiezak86
  • 4 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 13:28

pudelko jest czarne z kolorowymi obrazkami i wielkim X na srodku ;)

#6 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 20:14

Huh. A więc jest to wersja BOX. Możesz spróbować zrobić hardware test z płytki z Leo, bo może to wina samego sprzętu. P.S: Równie dobrze, może to być tylko upgrade DVD... :/

#7 swiezak86

swiezak86
  • 4 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 14:17

hmm , a jak taki hardware test zrobic ;)

#8 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2009 - 14:18

odpalając komputer z płytą w środku przytrzymaj "D" chyba d..........

#9 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 19:52

Raczej z altem,wtedy pokaze ci sie system do instalacji oraz opcja hardware test

#10 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów
  • SkądBobry Podchalańskie

Napisano 27 stycznia 2009 - 20:15

jeśli pojawia ci się coś takiego :
[IMG]http://ericstoller.com/blog/wp-content/uploads/2007/06/osxcrash.gif"]http://ericstoller.com/blog/wp-content/uploads/2007/06/osxcrash.gif[/IMG]

To znaczy,*że masz problem jakiś poważniejszy, jest to bądź RAM (najczęściej) albo coś innego.... spróbuj Hardware test odpalić, on powinien bez problemu ruszyć i on ci powie co jest nie tak...

a bez płyty w ogóle startuje????

---- Dodano 27-01-2009 o godzinie 20:17 ----
poprawka:
[IMG]http://ericstoller.com/blog/wp-content/uploads/2007/06/osxcrash.gif[/IMG]

#11 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2009 - 10:41

Napisz którego PowerBooka masz i czy występuje ten sam problem z systemem który masz teraz W razie czego dysponuje też testem serwisowym, który trochę mocniej sprawdza sprzęt niż samo AHT

#12 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 06 kwietnia 2009 - 18:09

obawiam się, że SD nie chce przeczytać DL

#13 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 06 kwietnia 2009 - 20:00

Zależy jaki to jest PowerBook. Te w miarę świeże (seria aluminiowa) czyta płyty dwuwarstwowe. Sprawdzane empirycznie. Sam na swoim PB G4 12" zainstalowałem Leo z płyty DL

#14 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 06 kwietnia 2009 - 20:32

Bardzo możliwe, że masz retail nie do twojego komputera. Np. masz płytkę z Leopardem do iMac 20', więc nie ruszy na PowerBooku. Potrzebujesz Leopard Box.

Retail to wersja dostępna do wszystkich platform Mac. Nie widziałem na żadnej płycie słowa Retail z płyt dedykowanych.

Spróbuj reset PRAM, jak nie pomoże to chyba będziesz musiał załatwic DVD zewnętrzny na czas instalacji.

#15 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 07 kwietnia 2009 - 21:20

Co to za herezje??? Widziałeś Kernel Panic z powodu niekompatybilności nośnika z napędem? Jak tak, to chyba jesteś pierwszy :) Sorry, ale nie pisz bzdur.

#16 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 08 kwietnia 2009 - 16:23

Co to za herezje??? Widziałeś Kernel Panic z powodu niekompatybilności nośnika z napędem? Jak tak, to chyba jesteś pierwszy :) Sorry, ale nie pisz bzdur.

Hmmm, a skąd pewność że napęd jest oryginalny? Faktem jest że niewiele napędów nie działa z sprzętem apple, ale mimo wszystko jeszcze kilka jest. Kernel panic to także brak sterowników.

Idąc najprostszą drogą, jaki masz sprzęt?

#17 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 10 kwietnia 2009 - 10:53

Slash, czytasz między wierszami, niepotrzebnie :) Czy ja coś napisałem o oryginalności napędu? Gwoli wyjaśnienia, niekompatybilność rozumiem jako brak możliwości odczytania nośnika przez napęd, z powodu nieobsługiwanego przez powyższy napęd standardu, w jakim wyprodukowano nośnik. Clear? ;) Z tego powodu KP nie występuje ZTCMW. Pozdrawiam

#18 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 15:27

owca nie czytam między wierszami. Ba, nawet nie doszukuje się twierdzeń ukrytych. W pierwszej chwili pomyślałem że trochę ostro postąpiłeś, ale po czasie zgadzam się z Tobą, czasem trzeba trzasnąć z obcasa. Poza tym, daleko odeszliśmy od problemu, bo kolega nic nie zgłasza. Też pozdrawiam.

#19 saikosoniq

saikosoniq
  • 6 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 21:13

Witam Mam pytanko, może nie do końca związane z tematem ale chyba blisko. Od pół roku posiadam iMaca z systemem Tiger a ostatnio nabyłem MacBook Air. W pudełku MacBook Air jest płytka instalacyjna do Loepard version 10.5.2, AHT version 3A131, Disc version 1.0. Czy mogę w takim razie zainstalować Leoparda na stacjonarnym iMacu, czy ta wersja oprogramowania jest dedykowana tylklo i wyłącznie dla MacBook Air ? Ponieważ jestem swieży jeśli chodzi o Maki, to wolę zapytać zanim narobię zamieszania na stacjonarnym, bo generalnie z Tigera jestem zadowlony, a Loeparda mam od dwu dni, więc jak na razie trudno ocenić mi różnicę. Jeżeli możliwa jest instalacja oprogramowania z MacBooka na stacjonarnym iMacu, to czy będzie to traktowane jako legalne oprogramowanie, czy mimo wszystko trzeba nabyć oryginał u sprzedawców Apple ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

#20 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwietnia 2009 - 21:16

Z szarej płytki nie zainstalujesz systemu na żadnym innym komputerze niż na*tym z którym ją dostałeś, bądź takim samym.

#21 saikosoniq

saikosoniq
  • 6 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 21:38

No to pozamiatane :) Dzięki za info

#22 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 21:55

Ja kiedyś osobiście instalowałem na PowerBook'u system 10.3 z szarej płytki przeznaczonej dla eMac'a i dało się. W dodatku system działał jak należy, sprawnie i bez zarzutu, dlatego nie będzie pozamiatane dopóki nie sprawdzisz sam. Kto wie, może się da, a jak nie to nic straconego, a i wiedza nabyta. Płyty DL czytają nawet napędy w starych PB G4. Mój PB G4 Titanium 1Ghz spokojnie czyta DL. @ swiezak86, możliwe, że masz PB ze zbyt słabym procesorem, wtedy system się nie zainstaluje. Nie pamiętam, czy tylko system się nie instaluje po wybraniu opcji, czy też sama płyta wogóle nie jest odczytana po sprawdzeniu typu sprzętu. Może tak być, że zacznie niby się uruchamiać i wyskoczy informacja, że "na tym komputerze nie da rady". Ale skoro tylko monit, że musisz zrestartować ... może zużyty napęd DVD, może HDD popsuty ( chociaż wtedy chyba inne objawy by były, ale kto wie ). Może przejdź się do Cortlandu jeśli możesz i niech Ci go przetestują. To co prawda kosztuje ok. stówy, ale będzie diagnoza.

#23 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 03:34

867 Mhz procek, 512 MB Ram minimum dla 10.5. Jeśli te wymagania są spełnione to Leo powinien działać, niezależnie czy to power pc czy intel. Oczywiście na boxie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych