Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Informacyjny wątek o zbanowanych osobach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 21:03

Proponuję utworzenie tematu o zbanowanych osobach na forum myapple. Administrator/Moderator który zbanuje daną osobę napisze krótki post z nickiem (nick linkowany do profilu) oraz następnie powód zbanowania.

#2 graphit

graphit
  • 26 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:43

Popieram.

#3 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:44

jestem za, i tak powinno być juz od dawna. Szczególnie interesująe będzie podanie dowodu zbanowania oraz interpretacja regulaminu.

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:44

Na początek 3 pytania 1. W jakim celu miałby powstać taki wątek? 2. Kto miałby poświęcić czas na uzyskanie zgody od osoby zbanowanej na ujawnienie jego występku? 3. Czy wątek miałby być: - otwarty? (zagrożenie flejmem) - zamknięty? (oskarżenia że nie dajemy możliwości obrony osobie zbanowanej)

#5 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:47

1. Ja tez nie wiem 2. Nie wiem 3. Otwarty

#6 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:48

Krótko i na temat bez owijania w bawełnę niczym sam code ;) ad1. Wątek w celu czysto informacyjnym. ad2. Nie widzę potrzeby uzyskiwania takiej zgody. ad3. Zamknięty, niby jak osoba zbanowana ma napisać w nawet otwartym wątku ;)

#7 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:50

ad2. Nie widzę potrzeby uzyskiwania takiej zgody.

Kto? Moderacja a zgoda powinna byc (nikt nie zgodzi sie na wpisanie ;))

#8 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:51

Popieram.

Dlaczego?

jestem za, i tak powinno być juz od dawna.

Dlaczego?

Szczególnie interesująe będzie podanie dowodu zbanowania oraz interpretacja regulaminu.

Dowodu?
Chyba żartujesz, że będziemy trzymać na forum SPAM tylko po to abyś miał dowod winy.

3. Otwarty

Jeśli otwarty to:
- moderator miałby w nim ingerować (zagrożenie kolejnymi atakami na podłą moderację)
- wolna amerykanka (wątek zamieniłby się w śmietnik, który nie spełniałby pierwotnych założeń (szybkie odszukanie powodu bana dla konkretnego użytkownika)

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 22:55 ----

ad1. Wątek w celu czysto informacyjnym.

Po co?

ad2. Nie widzę potrzeby uzyskiwania takiej zgody.

A ja widzę.
Nie wyobrażam sobie stosowania metod niczym ze średniowiecza, gdzie na rynku wystawiało się bandziora w dybach na pośmiewisko całemu miastu.

ad3. Zamknięty, niby jak osoba zbanowana ma napisać w nawet otwartym wątku ;)

Każdy zbanowany może założyć kolejne konto a także zawsze znajdzie kilku zwolenników, którzy chętnie w takim wątku zaczną oskarżać moderację o samo zło.

#9 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:56

Jeśli miałby powstać to tylko zamknięty, jeśli powstał by otwarty to już lepiej żeby w ogóle nie powstawał. Otwarty byłby w konsekwencji zapalnikiem do flejmów czyli zupełnie odwrotną rolę spełnił by niż założyłem w pomyśle.

#10 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:06

Z racji tego, że wg. mnie i zamknięty i otwarty wątek przyniesie więcej złego niż dobrego nie będę się wypowiadał. Wy sami nie wiecie jaki powinien być :) więc proszę wszystkich zainteresowanych powstaniem takiego wątku o ustalenie czy zamknięty czy otwarty. Jak już to zostanie zrobione to dajcie mi znać na PW że możemy przystąpić do dalszej dyskusji.

#11 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:07

Code: Po twoich w kółko pisanych "po co" wnioskuje że już podjeliście decyzje z góry na Nie, trzeba być ślepym by tego nie zauważyć. Ja w tym cyrku już się nie wypowiem bo to jak grochem o ścianę. Niech się inni chętni pobawią, w "Po co" lub "Bo tak". Dobranoc.

#12 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:10

Code: Po twoich w kółko pisanych "po co" wnioskuje że już podjeliście decyzje z góry na Nie, trzeba być ślepym by tego nie zauważyć. Ja w tym cyrku już się nie wypowiem bo to jak grochem o ścianę.
Niech się inni chętni pobawią, w "Po co" lub "Bo tak". Dobranoc.

Przekonaj mnie i innych, że taki wątek jest potrzebny.
Pytam: po co mamy informować osoby postronne o występkach innych osób?

#13 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:18

Należy informować z 2 powodów.

1. Żeby nie było potem teorii spiskowych na temat złej moderacji

2. Żeby pokazać userom jak nie należy postępować na myapple

Moim zdaniem taki zamknięty wątek może przynieść tylko pozytywne skutki dla całej społeczności myapple

Od strony technicznej widziałbym to taK:

nick - powód bana - link do posta/postów gdzie złamany został regulamin

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 23:24 ----
przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł...

jeśli taki wątek miałby wprowadzać bałagan, to może chociaż pod belką banned mógłby być podlinkowany powód bana

#14 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:27

Należy informować z 2 powodów.
1. Żeby nie było potem teorii spiskowych na temat złej moderacji

Obawiam się, że w tym temacie nic się nie zmieni.

2. Żeby pokazać userom jak nie należy postępować na myapple

Problem w tym, że śmieci produkowane przez zbanowanych są kasowane.

Moim zdaniem taki zamknięty wątek może przynieść tylko pozytywne skutki dla całej społeczności myapple

No właśnie, zamknięty, ale niektórzy woleliby taki wątek otwarty.

Od strony technicznej widziałbym to taK:

nick - powód bana - link do posta/postów gdzie złamany został regulamin

Wracamy do problemu usuniętych śmieci.

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 23:28 ----

przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł...

jeśli taki wątek miałby wprowadzać bałagan, to może chociaż pod belką banned mógłby być podlinkowany powód bana

Miejsca jest tyle, żeby ewentualnie podać punkt regulaminu, który został zlamany.

#15 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:44

Miejsca jest tyle, żeby ewentualnie podać punkt regulaminu, który został zlamany.

ale ja myślałem o takim scenariuszu:

klikasz w belkę banned -> przenosi Cię na podstronę z krótkim wyjaśnieniem bana napisanym przez moderatora/admina, który go wlepił np.:

user podał link do torrenta z brzydkim filmem

#16 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:46

ale ja myślałem o takim scenariuszu:

klikasz w belkę banned -> przenosi Cię na podstronę z krótkim wyjaśnieniem bana napisanym przez moderatora/admina, który go wlepił np.:

No tak, to teraz musielibyśmy dla każdego zbanowanego dodatkowo wątek tworzyć ;)

#17 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:48

Nie watek, jakies inne cos. Moze cos w profilu kolo tego plec, miasto itp.

#18 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:48

Zadnej zgody nie potrzeba. Opinie pisane sa publiczne i publicznej ocenie podlegaja tak wiec nie ma mowy o linczowaniu gdyz piszac tu mamy pelna swiadomosc konsekwecji publicznej wypowiedzi. Watek jest potrzebny aby uzyskac przejrzystosc forum. Zrobic jeden watek zamkniety z info a drugi na opinie i juz. argument o rzekomej wolnej amerykance przypomina argmentacje z zamachem stanu w 1926 roku. Ze bylo zle tak wiec zupelnie zamkneliscmy wszystkim mozliwosc komentowania bo by sie klucili.. Jesli za duzo pracy macie ja na ochotnika moge porzadkowac ten jeden watek dot. opini nt. slusznosc banowanego urzytkownika Naprawde bedzie prosciej. Poprostu ktorki material dowodwy w postaci linka i ew. screen ostrzezenia (a najlepiej jawne ostrzezenia kto ile ma i juz po problemie) Pozdrawiam i zycze otwartosci. Naprawde te zmiany beda na lepsze.

#19 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2009 - 00:08

No tak, to teraz musielibyśmy dla każdego zbanowanego dodatkowo wątek tworzyć ;)

myślę, że prosty skrypt załatwiłby sprawę ;)

w każdym razie zastanów się, bo być może takie wyjście byłoby optymalne

#20 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 stycznia 2009 - 13:08

Rzadko kiedy ktoś dostaje bana za JEDEN występek. Najczęściej jest to zbiór działań, których na naszym forum nie pożądamy. Jestem przeciw - taki "informacyjny" wątek będzie służył jedynie wzajemnym oskarżeniom i flame'om.

#21 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2009 - 13:17

macdada, rozważ w takim razie moją propozycję wyświetlania info o powodzie bana po kliknięciu belki banned przecież to może być dosłownie jedno krótkie zdanie, a unikniemy oskarżeń o złą moderację, która potajemnie uwzięła sie na usera jawność decyzji nikomu nie zaszkodzi

#22 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 stycznia 2009 - 13:31

Hmm... myślę, że to ja jestem moderatorem i to mnie powinno zależeć na "unikaniu oskrażeń o złą moderację". Jeśli jest to więc główny powód, dla którego niektórym zależy na "jawności", to z całym uporem będę twierdził, że "jawność" w tym stylu nie jest nam potrzebna. Praktycznie ZAWSZE, gdy pozwalaliśmy na publiczną dyskusję w sprawie czyichś banów czy ostrzeżeń, wątek przeradzał się w flame. Ktoś jest ciekawy? Zawsze może napisać do moderatora pytanie czemu dana osoba została zbanowana. Proste?

#23 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 stycznia 2009 - 13:40

Ktoś jest ciekawy? Zawsze może napisać do moderatora pytanie czemu dana osoba została zbanowana. Proste?

moja propozycja jest prostsza, zwłaszcza jeżeli wykonywałby to automatyczny skrypt:

Ty banujesz kogoś i powód bana jest automatycznie dodawany jako okienko do wyśwetlania po kliknięciu beleczki banned

#24 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 stycznia 2009 - 13:43

no właśnie, tylko w większości okienek byłoby "za całokształt (marnej) twórczości w ramach forum" :D

#25 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 14:02

Proszę trzymać się tematu - przypomnę - dyskusja dotyczy nowego wątku informacyjnego na temat zbanowanych osób, który być może zostanie utworzony - lub innego rozwiązania (propozycja biskupa) Wszystkie posty nie na temat będą usuwane a ich autorzy otrzymają ostrzeżenie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych