Witam,
Jako osoba zupełnie zielona w kwestii zagadnień sieciowych proszę o pomoc. Mój dostawca internetu ma w swojej ofercie dwa bezprzewodowe modemy/routery:
1. ZyXEL Prestige 660HW 802.11g+ 125Mbps Wireless 4 x 10/100 ADSL Router w promocyjnej cenie ok. 250 złotych,
2. Netgear wireless ADSL modem router. 4x10/100 802.11g za cenę blisko dwa razy wyższą.
Porównując dane techniczne modemy te prawie niczym się nie różnią. Natomiast sprzedawca podkreśla, że opcja dwa jest kompatybilna z ADSL2. Nie muszę wspominać, że modem musi współpracować z maczkiem ;-)
Który z tych dwóch polecacie?

Który modem ADSL/router wybrać?
Rozpoczęty przez
syfon
, 26 sie 2006 12:59
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 26 sierpnia 2006 - 12:59
Napisano 26 sierpnia 2006 - 21:45
bierz pierwszy
ja bym tak zrobił. ważne żeby nie potrzebował żadnych sterowników ani nic z tych rzeczy... żeby można go było całkowicie konfigurować z poziomu przeglądarki internetowej (safari niewiem czemu w moim przypadku sie wysypuje, ale na szczesie jest FIREFOX). ponadto zgrzyt moze byc z airportem. mialem punk dostępowy firmy PLANET i mimo tej samej standaryzacji maczek widzial pointa, a point maczka niee... wymieniłem na D-linka i wszystko gra. bo jakos nie wierze żeby w połączeniu kablowym mógł być*jakiś*problem. pracuję w sieci internetowej która ma ok 4500 userów. urzadzenia mamy bardzo różne, a kilka maczków też się przewineło i nikt nei marudził...
... tak więc ja brałbym pierwszy model... bo te kilka złotych można inaczej zainwestowac... chyba że potrzebujesz adsl2
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych