Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy ModBook Pro prosto od firmy Axiotron

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 20 stycznia 2009 - 16:02

[NEWSHUGE]http://01.img.myapple.pl/modbook/2.png[/NEWSHUGE]
Na targach MacWord Expo firma Axiotron, znana wszystkim z produkcji ModBooka, zaprezentowała odwiedzającym nowy tablet z ekranem dotykowym oparty na najnowszym laptopie MacBook Pro.

ModBook Pro jest jedynym tego typu urządzeniem na rynku, który wykorzystuje podzespoły Apple. ModBook Pro jest przerobioną wersją standardowego MacBooka Pro firmy z Cupertino. Znajdziemy w nim taki sam procesor, dysk twardy i kartę graficzną jak w tradycyjnym laptopie. To, co odróżnia go od oryginału to dotykowa matryca o przekątnej 15,4 cala. ModBooka można obsługiwać za pomocą dotyku i gestów, jednak jego głównym przeznaczeniem jest praca jako tablet graficzny. ModBook Pro jest odpowiedzią firmy Axiotron na zapotrzebowanie klientów na profesjonalny, przenośny tablet, który charakteryzować się będzie dużą mocą obliczeniową i możliwością pracy w terenie.

Modbook Pro został wykonany z aluminium, posiada swobodny dostęp do baterii i pamięci RAM. Wyposażony został w komplet wyjść FireWire 800, dwa porty USB 2.0, Mini DisplayPort, cyfrowe wyjście audio, slot ExpressCard/34 i Bluetooth.

ModBook Pro został także wyposażony w technologię Synergy™ Touch opracowaną przez Axiotron. Wyświetlacz tabletu pokryty jest powłoka glossy, która zapewnia płynniejszy ruch piórka po powierzchni ekranu. Dodatkowo, dzięki rozwiązaniu Synergy™ Touch ekran działa podobnie jak ekran w iPhone czy iPod Touch, pozwalając użytkownikowi na jednoczesne malowanie i wprowadzanie tekstu tak, jak na tradycyjnej klawiaturze.

Kolejną innowacją jest Quicktouch™. Rozwiazanie to odpowiada za wyświetlanie klawiatury numerycznej oraz touchpada jak w tradycyjnych laptopach. Quicktouch™ jest całkowicie programowalny i pozwala na definiowanie przez użytkownika własnych klawiszy i skrótów klawiszowych.

ModBook Pro dostępny jest w następującej konfiguracji: procesor Intel Core 2 Duo 2.8GHz, NVIDIA® GeForce® 9600M GT, piętnasto calowy, panoramiczny wyświetlacz WXGA. Grubość urządzenia to zaledwie 2.36 cm.

ModBook Pro właśnie wszedł do sprzedaży, a jego cena została ustalona na 4998$

Źródło: axiotron.com

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

[NEWSINDEXHUGE]http://01.img.myapple.pl/modbook/1.png[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://01.img.myapple.pl/modbook/3.png[/NEWSINDEXSMALL]

#2 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2009 - 17:18

Fajny sprzęcik tylko ta cena :)

#3 rybek

rybek
  • 186 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 17:25

Ale ekran u tego gościa co prowadzi prezentację jest brudny:P Tyle osób go macało:D

#4 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 18:10

No ciekawe, ciekawe... Firma Axiotron ma wykupioną licencję od Apple, jakaś współpraca czy jak to działa?

#5 latarnik

latarnik
  • 54 postów
  • SkądPoznan, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 18:26

No ciekawe, ciekawe...
Firma Axiotron ma wykupioną licencję od Apple, jakaś współpraca czy jak to działa?

No właśnie, też mnie to ciekawi. Tyle jest szumu z tymi wszystkimi hackintoshami, a tu jacyś kolesie rozbierają sobie laptopy, żonglują częściami w środku, przylepiają na górę macalny ekran, sprzedają owe cuda za niesamowite pieniądze i jeszcze wystawiają się na MacWorld :confused:

#6 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 stycznia 2009 - 18:44

Różnica między Hackintoshem a ModBookiem jest w sumie jedna, ale dość spora - Axiotron korzysta ze sprzętu Apple, więc nie wiem w czym problem :)

#7 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 18:51

Różnica między Hackintoshem a ModBookiem jest w sumie jedna, ale dość spora - Axiotron korzysta ze sprzętu Apple, więc nie wiem w czym problem :)

Tylko, że ten sprzęt jest ostro zmodyfikowany, nie potrzeba na to żadnych licencji?

#8 dav4

dav4
  • 46 postów
  • SkądBobowa, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 19:07

Też się nad tym zastanawiam po przeczytaniu tegoż newsa xD

#9 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 20 stycznia 2009 - 19:24

no ja tez sie zastanawiałem, a poza tym to bardzo mi sie podoba i chcialbym miec :) a nie ma isight chyba a tam ten jesli pamietam mial EDIT: jednak ma

#10 (-:

(-:
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2009 - 20:10

Właśnie, właśnie - to jak to jest? Klon czy nie klon? Że niby Axiotron ma części Apple? A Apple części to bierze skąd? Rozbierał który z was maca? Naklejki są tylko z jabłkiem na dyskach Samsunga... albo ile Apple zapłaciło, żeby nie epatować logiem "Intel Inside"? Taka schizofrenia paranoidalna - jak sąsiedzi z California robią komputery, to jest ok - jak Chińczycy montują*hakintosze to źle. Choć w Chinach składają chyba jednak Chińczycy... ech proza życia. Ale jak widać można sprzedawać hakintosze, byle kosztowały drożej od Appla.

#11 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 stycznia 2009 - 20:20

No ciekawe, ciekawe...
Firma Axiotron ma wykupioną licencję od Apple, jakaś współpraca czy jak to działa?

Dokładnie. Mnie również napadło to pytanie. Ni stąd ni zowąd jakaś firma z zewnątrz wydaje produkt na podzespołach Apple?

I czy to jest ten osławiony tablet, który miało zaprezentować Apple? :)

#12 dair

dair
  • 67 postów
  • SkądGDSK

Napisano 20 stycznia 2009 - 20:31

fajna sprawa, ale opakowanie mi sie nie podoba. to aluminium jest na czarno anodyzowane? kiedys chyba byla mozliwosc kupienia MBP anodyzowanego na czarno, za doplata oczywiscie nie mala. jak dla mnie to zaden hakintosh, firma kupuje MBP i wstawia ekran dotykowy, wszystkei podzespoly sa jak w MBP tak samo jak bylo wczesniej z MB.

#13 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:15

jak dla mnie to zaden hakintosh, firma kupuje MBP i wstawia ekran dotykowy, wszystkei podzespoly sa jak w MBP tak samo jak bylo wczesniej z MB.

Co to znaczy "kupuje"? Czy można kupić sobie czyjś komputer, wstawić mu nowy monitor, stworzyć własny produkt o innej nazwie i sprzedawać go sygnując swoim logo?

#14 thrull

thrull
  • 37 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 22:31

Co to znaczy "kupuje"? Czy można kupić sobie czyjś komputer, wstawić mu nowy monitor, stworzyć własny produkt o innej nazwie i sprzedawać go sygnując swoim logo?

No jak widać można skoro to robią i Apple do nich się ich nie czepia. Oni zresztą juz od dawna oferują takie usługi (chyba że to była inna firma). Hardware Made by Apple tylko w innej obudowie i z dotykowym ekranem - być może swoja nakładka.

No właśnie że mogą to sygnowac tylko swoim logo - nie mogą tam nakleić japka - wtedy by ich dopiero apple ścignęło. HP jak produkuje kompy to podzespoły bierze przecież od róznych producentów i to pewnie tak to rozumieją. Poza tym dlaczego Apple miało by miec coś przeciwko temu. Ekran dotykowy pewnie połączony po usb i tylko swój sterownik napisali, reszta pewnie nie różni się niczym od standardowego MBP.

#15 unique|tom

unique|tom
  • 64 postów
  • Skądz drugiego piętra

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:11

ale przeciez wprost mowia ze biora całe wnetrze z oryginalnego sprzetu MB PRo, i ze konstrukcja jest tak przygotowana zeby mozna bylo nawet zmieniony uklad komponentow (jezeli Apple dokona za jakis czas zmian konstrukcyjny) zastosowac w oryginalnym Applowskim ukladzie wiec owca syta i wilk cały ;). To nie jest Hackintosh co najwyzej Modintosh.

#16 axim1

axim1
  • 20 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 23:15

ModBooki produkowane przez Axiotron sa autoryzowane przez Apple i dlatego moga je robic legalnie. :)

#17 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2009 - 00:36

ModBooki produkowane przez Axiotron sa autoryzowane przez Apple i dlatego moga je robic legalnie. :)

To wiele tłumaczy. Thanks :)

#18 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 21 stycznia 2009 - 03:52

..piekny..

#19 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 06:49

no nawet nawet grafikiem nei jestem i tablet mi nei potrzebny ale musze przyznac ze wyglada fajnie taki ip senior ;)

#20 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 stycznia 2009 - 08:04

Fajne polaczenie piorka i dotyku + gesty to dla mnie nowa epoka narzedzi!

Ale same pytania se pojawiaja np:
- jak to ma sie w zastosowaniu dla grafika? Jak dziala piorko, driver, obsluga w PS Paincie itd? -
tak jak np Wacom Europe GmbH - Produkty - Cintiq - Przegląd
- Serwis?
- gwarancja ?
- gwarancja na ta powloke ze ja nie zetre w ktoryms miejscu np po roku uzywania?
- baterie WiFi itd z calego MacBookPro...?

Tu jest napisane, ze 5 000 $ ale za 2.4 GHz Axiotron : Modbook Pro

#21 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 21 stycznia 2009 - 17:49

Sprzęt przyszłości. Pozostaje jedynie czekać aż cena będzie bardziej przyziemna, choć i tak nie jest tak bardzo źle. Mam nadzieję, że mój następny "sprzęt" będzie właśnie taki :razz: P.S.: Na stronie głównej Axiotrona jest napisane że ModBook Pro będzie dostępny w maju/czerwcu, tak więc nie ma go jeszcze w sprzedaży.

#22 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 21 stycznia 2009 - 20:43

Przerabiając tego MBP mogli zostawić trochę więcej oryginalnego designu Apple, bo zaczyna czuć od niego pecetem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych