Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kategoryzacja kalendarza kolorami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:26

Witam. Kupiłem iPhone głównie ze względu na jego funkcje biznesowe z nastawieniem na rewelacyjny kalendarz, który kategoryzuje wpisy kolorami zgodnie z outlookiem. Niestety nic takiego się nie dzieje. Ani ja, ani moi znajomi ani pracownicy iSpot'a nie wiedzą jak sobie z tym poradzić. Poradzili mi to forum. Może tutaj znajdę rozwiązanie :) Jest to dla mnie ważna rzecz ponieważ na co dzien pracuje z kalendarzem w komputerze i telefonie i praktycznie pozbywam się go tylko na noc :P Jeżeli wiecie jak zrobić by iPhone w tej kwestii działał tak jak mówił producent dajcie znać :)

#2 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:33

Przedstawiłem zdaje się podobny problem, jeśli kolorów nie chce przenosić z Maciem to ciężej będzie z windowsowym outlook :)
http://www.myapple.p...html#post825605

#3 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:37

Nie widziałem Twojego postu. Miejmy nadzieję, iż ktoś jest w stanie coś z tym zrobić bo był to jeden z głównych powodów dla których kupiłem iPhone'a i nie chciał bym się rozczarować tym na czym mi najbardzie zależało :P Może da się jakoś z serwisem iPhone'a skontaktować?

#4 sebik

sebik
  • 463 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:39

proponuje przesiądź się z blaszaka(PC) na Macintosha w iSpot potrafią tylko odesłać człowieka z kwitkiem niestety Outlook nie jest w pełni kompatybilny z iPhone jak widzisz, może ktoś pomoże ci rozwiązać ten problem ale obawiam się ze jest to niemożliwe jedyna rada jaka mam na obecna chwile zainstalować sobie na PC zmodyfikowana wersje osX i przekonać się ze warto zmienić komputer z którego na pewno będziesz zadowolony wiem co mowie bo sam zdecydowałem się przesiąść z PC po wielu latach korzystania z Macintosha w pracy.

---- Dodano 19-01-2009 o godzinie 21:44 ----
pisząc post po zatwierdzeniu zauważyłem wypowiedz
arsen ja nie mam problemów z kolorami w iCal
wszystko ładnie się synchronizuje mam 5 kolorów

#5 bartel

bartel
  • 1 050 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:44

Ja w moim iPod'zie widzę kolory ustalone przez Google Calendar. Do synchronizacji używam metody opisanej tutaj:
http://www.myapple.p...-nuevasync.html

Więc jeśli uda Ci się połączyć Outlook'a z Google Calendar (a udać się powinno), to powinieneś uzyskać zamierzony efekt.
Albo po prostu zacznij używać kalendarza od Google ;)

#6 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:45

sebik: Poczytaj mój wątek, iphone również nie potrafi synchronizować kolorów z iCal. Na siłę kogoś uszczęśliwiać nie ma po co :)

#7 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:47

Hehe.. Może i bym zmienił gdybym nie kupił dopiero co laptopa :) Zresztą z tego co wiem na Mac'u nie chodzi pakiet Office'a a na nim mi zależy. Dodatkowo producent pisze na oficjalnej stronie Apple w Polsce że z Outlooka da się synchronizować kalendarz z kolorami to niech tak będzie :) Może to upierdliwe ale skoro tak napisał to niech taka funkcja będzie w telefonie. Poza tym ARSEN też pisał, że ten sam problem jest z Maciem także nie wiem..

#8 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:51

nie wiem jak macie spięte konta z Outlookie (POP3/IMAP/Exchange)... ale może taki trick pomoże (powinno zadziałać na poczcie Exchange-owej):
w iPhone wejść w Ustawienia - Poczta, Kontakty, Inne. Kliknąć na konto pocztowe, które jest synchronizowane, wyłączyć synchronizację kalendarza. Potem ponownie wejść w konto i włączyć Kalendarz dla konta. Powinno wrócić do normy - kolory chyba będą losowe :(

Bardziej hardcorowo: How to edit calendar colors for iPhone 2.0.x OS Digitalni Šepet

#9 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:55

Ja w moim iPod'zie widzę kolory ustalone przez Google Calendar. Do synchronizacji używam metody opisanej tutaj:
[url]http://www.myapple.pl/iphone-tutoriale/75107-2-0-bezprzewodowa-synchronizacja-kalendarza-z-google-calnedar-nuevasync.html[/url]

Więc jeśli uda Ci się połączyć Outlook'a z Google Calendar (a udać się powinno), to powinieneś uzyskać zamierzony efekt.
Albo po prostu zacznij używać kalendarza od Google ;)

Metoda fajna tylko osobiście wolał bym żebym nie musiał używać do synchronizacji połączenia z netem. Nie zawsze jestem w zasięgu wifi :)

Ale poczytam jeszcze o metodzie "usunięcia" połącznia po EDGE :)

---- Dodano 19-01-2009 o godzinie 21:58 ----

nie wiem jak macie spięte konta z Outlookie (POP3/IMAP/Exchange)... ale może taki trick pomoże (powinno zadziałać na poczcie Exchange-owej):
w iPhone wejść w Ustawienia - Poczta, Kontakty, Inne. Kliknąć na konto pocztowe, które jest synchronizowane, wyłączyć synchronizację kalendarza. Potem ponownie wejść w konto i włączyć Kalendarz dla konta. Powinno wrócić do normy - kolory chyba będą losowe :(

Bardziej hardcorowo: [url=http://maticek.wordpress.com/2008/08/22/trying-to-edit-calendar-colors-for-iphone-20x-os/]How to edit calendar colors for iPhone 2.0.x OS Digitalni Šepet[/url]

Nie do końca rozumiem jak mam włączyć kalendarz dla konta?
Ja mam w Outlooku 4 konta wpisane a kalendarz nie jest do żadnego przypisany. Jest to po prostu kalendarz standardowy z Outlooka.
W iPhonie również mam 4 konta wpisane pocztowe. To mi się akurat idealnie zsynchronizowało z Outlookiem :)

Może w ustawieniach Outlooka trzeba coś pogrzebać?

#10 sebik

sebik
  • 463 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:02

@Windykat office na MAC bez problemu z polskimi słownikami i językiem śmiga a dokumenty są kompatybilne w 100%

#11 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:06

fascik: Przerabiałem to z me.com, jeśli decyduje się by synchronizowało kalendarz z me.com to po synchronizacji kolorki w zdarzeniach wzorowe takie jak być powinnu. Gdy wyłączę i ponownie zdecyduje się na synchronizację z iCal to kolorki dalej po swojemu :)

#12 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:11

sebik no to troszkę za późno już tak czy tak :)

Przeglądnąłem opcje w Outlooku i nic. Także chyba od strony Outlooka nie rozwiążę problemu.

---- Dodano 19-01-2009 o godzinie 22:12 ----

fascik: Przerabiałem to z me.com, jeśli decyduje się by synchronizowało kalendarz z me.com to po synchronizacji kolorki w zdarzeniach wzorowe takie jak być powinnu. Gdy wyłączę i ponownie zdecyduje się na synchronizację z iCal to kolorki dalej po swojemu :)

Ale mobil me jest płatne z tego co wiem, tak?

#13 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:16

Tak, ale nie o to chodzi, po prostu udowadnia to że przy synchronizacji z sieciowymi kalendarzami wszystko ok (google, me.com) a z kalendarzami w softach na iCal/Outlook jest łagodnie mówiąc kicha. Ewidentny bug w sofcie, jak pamiętam przy softach z serii 1.x to działało ok. Pozostaje czekać i mieć nadzieję ze Apple to naprawi w następnej wersji.

#14 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:20

fascik: Twój sposób wydaje mi się najlepszy ale nie jestem komórkowym hakerem i trochę się boję cokolwiek grzebać w telefonie. I tam chyba jest potzrebny JB a nawet do końca nie wiem na czym to polega i z czym to się je :) Pewnie tak jak pisze arsen trzebe będzie poczekać aż wejdzie nowy soft z poprawką :)

#15 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:26

Hmm to faktycznie dziwne. Sam dość intensywnie używam MS Outlook pod Windows ale akurat broń mnie Boże nie robię synchro ani poczty ani kontaktów ani kalendarzy (raz to zrobiłem i pięknie wyciąłem sobie wszystko z PocketPC). Podejrzewam, że to jakiś bug jest lub niedoróbka - brak możliwości edycji koloru w iPhone.

fascik: Twój sposób wydaje mi się najlepszy ale nie jestem komórkowym hakerem i trochę się boję cokolwiek grzebać w telefonie. I tam chyba jest potzrebny JB a nawet do końca nie wiem na czym to polega i z czym to się je :))

No ja też ekspertem od JB nie jestem (raz to robiłem), nie wiem dokładnie czy iPhone bez JB ma domyślnie odpalone SSH czy nie (może ktoś mnie poprawi? :) )

#16 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:29

Nie ma domyślnie, trzeba dograć. Sama sprawa edycji xml by zmienić ręcznie kolory błędnie interpretowane przez iphone w stosunku do iCal/Outlook to taka proteza niż rozwiązanie. I kłopotliwy warunek jailbreaka którego od wyjścia softu 2.2 już nie mam ochoty robić :)

#17 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:35

To jeszcze jeden sposób: usunąć synchronizację obydwu kalendarzy. Potem najpierw zrobić synchronizację jednego kalendarza (powinien być w kolorze czerwonym). Następnie wykonać synchronizację drugiego kalendarza - powinien być w kolorze purpurowym (fioletowym).

#18 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:36

Czarna magia to co mówici dla mnie :)

W każdym razie rozwiązania jakiegoś "deliaktnego" mojego problemu będę szukał dalej. Jak znajdę oczywiście dam znać.

A w iSpotach powinni zatrudniać fachowców jak jednego dnia mi mówią ze da się kolory mieć bo po prostu przechodzą z Outlooka a drugiego że mam szukać rady na forum :P

Co czynię :)

---- Dodano 19-01-2009 o godzinie 22:37 ----

To jeszcze jeden sposób: usunąć synchronizację obydwu kalendarzy. Potem najpierw zrobić synchronizację jednego kalendarza (powinien być w kolorze czerwonym). Następnie wykonać synchronizację drugiego kalendarza - powinien być w kolorze purpurowym (fioletowym).

Kalendarz purpurowy w IP mam ja a czerwony kolega z pracy :P

Także nie wiem czy ta metoda coś da.

#19 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:41

fascik: Takie tricki już próbowałem, nie skutkuje :)

#20 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:49

Kalendarz purpurowy w IP mam ja a czerwony kolega z pracy :P

bo coś mi się wydaje, że kolory lecą zgodnie z kolejnością synchronizacji: kalendarz, który był synchronizowany jako pierwszy jest czerwony, jako drugi purpurowy, itd.. potem jakieś żółcie, zielenie i błękity (nie pamiętam dokładnie w jakiej kolejności) ;)

fascik: Takie tricki już próbowałem, nie skutkuje :)

:( To pomysły mi się skończyły. Pomimo, ze nie mam problemów z kolorami to najbardziej przemawia do mnie metoda z edycją plików. No ale niestety - bez JB się nie obędzie :(

#21 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:57

bo coś mi się wydaje, że kolory lecą zgodnie z kolejnością synchronizacji: kalendarz, który był synchronizowany jako pierwszy jest czerwony, jako drugi purpurowy, itd.. potem jakieś żółcie, zielenie i błękity (nie pamiętam dokładnie w jakiej kolejności) ;)

:( To pomysły mi się skończyły. Pomimo, ze nie mam problemów z kolorami to najbardziej przemawia do mnie metoda z edycją plików. No ale niestety - bez JB się nie obędzie :(

Nie rozumiem co kolory mają do kolejności snchronizacji? Każdy z nas ma swojego IP i swój komputer z Outlookiem i kalendarzen w nim. Także raczej nie ma co mówić o kolejności skoro każdy synchronizuje oddzielnie :)

Ta edycja plików i JB to coś złego dla telefonu?

#22 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 19 stycznia 2009 - 23:17

Nie rozumiem co kolory mają do kolejności snchronizacji? Każdy z nas ma swojego IP i swój komputer z Outlookiem i kalendarzen w nim. Także raczej nie ma co mówić o kolejności skoro każdy synchronizuje oddzielnie :)

Kolor czerwony jest nadawany dla pierwszego synchronizowanego kalendarza. Kolor purpurowy jest nadawany dla drugiego synchronizowanego kalendarza. Taka sytuacja ma miejsce np. wtedy gdy masz 2 lub więcej kalendarzy (np. służbowy i prywatny). Może znajomy synchronizował wcześniej jakiś kalendarz lub ma dwa kalendarze...

Ta edycja plików i JB to coś złego dla telefonu?

Strata gwarancji w przypadku awarii, a poza tym trochę kilkadziesiąt minut czekania przed komputerem. Instrukcje zdejmowania simlocka i wgrywania softu znajdziesz w Tutorialach w dziale iPhone.

#23 Windykat

Windykat
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2009 - 08:13

Nie wiem czy bym się zdecydował na utratę gwarnacji gdby coś sie zepsuło w IP. Wiem że JB można cofnąć podobno bez śladu przez iTunes ale gdyby np siadła płyta albo procesor? To już iTunes mi nie pomoże :)

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 20:57 ----
Powiedzcie mi, w iTunes Store będzie jakiś program, który umożliwi kategoryzowanie kolorami?
Nie mogę tam znaleźć nic takiego..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych