Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 8GB czy 16GB ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 seta7

seta7
  • 150 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 15:06

Warto według was dołożyć do 16GB ? Ile miejsca zajmują u was aplikacje ?

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 15:11

aplikacje nie zajmą Tobie wiele... napewno nie 8GB,a tym bardziej 16GB pytanie jest czy zamierzasz wrzucić dużo muzyki i filmów... ja mam 8GB, około 1000 piosenek, parę filmów, dużo aplikacji i nie narzekam na brak miejsca :)

#3 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 18 stycznia 2009 - 15:18

ja mam 8GB, około 1000 piosenek, parę filmów, dużo aplikacji i nie narzekam na brak miejsca

Ja tez mam tak samo,tylko patrzac z takiej perspektywy,ze chcialbym za 3-4miechy miec cala muze na iPodzie to juz bedzie ciasno troche...jednak zostal bym przy 8GB.

#4 seta7

seta7
  • 150 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 20:29

hmm. W iTunes na kompie mam 13GB muzyki. Można wyłączyć synchronizacje i wrzucań ręcznie muzykę ? i jednocześnie automatycznie synchronizować z kalendarzem ? Ile zajmuje film .avi 700MB przekonwertowany na format mpeg lub jakikolwiek inny który jest obsługiwany przez iP ?

#5 silkow

silkow
  • 296 postów
  • SkądLeszno

Napisano 18 stycznia 2009 - 20:38

Ja mam 8 gb i nie narzekam na brak miejsca , np moj kumpel kupil 2 miehy temu dla czyny 16 gb a ma zajete 3 gb haha

#6 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 20:50

Różnica w cenie między wersjami 8 i 16 GB na pewno jest dużo mniej niż dwukrotna. To już sprawia, że warto zainwestować w pojemniejszy model. O ile ktoś ma wystarczająco zasobny portfel i patrzy przyszłościowo :) Pamiętajmy że iPhone można wykorzystać*jako przenośny dysk WiFi (AirSharing, Discover, Memory Stick, BriefCase, Files itp.).

#7 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 18 stycznia 2009 - 20:53

jak ma fundusze to bierz 16, ja mam 8 i totalnie za malo miejsca... muzyka mi sie nie miejsci... a do tego lubie jeszcze trzymac zdjecia...

#8 seta7

seta7
  • 150 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 22:58

przenośny dysk ?, wole pendrive. A wracając do moich pytań: W iTunes na kompie mam 13GB muzyki. Można wyłączyć synchronizacje i wrzucań ręcznie muzykę ? i jednocześnie automatycznie synchronizować z kalendarzem ? Ile zajmuje film .avi 700MB przekonwertowany na format mpeg lub jakikolwiek inny który jest obsługiwany przez iP ?

#9 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 stycznia 2009 - 09:54

hmm.
W iTunes na kompie mam 13GB muzyki. Można wyłączyć synchronizacje i wrzucań ręcznie muzykę ? i jednocześnie automatycznie synchronizować z kalendarzem ?

... albo synchronizować tylko jeden katalog (playlistę).
Ja tak zrobiłem, że synchronizuje mi sie tylko playlista "ipod sync"
tam sobie przeciągam to co chce mieć na ipodzie.

Wracając do tematu, dla mnie 8GB byłoby zdecydowanie za mało.

---- Dodano 19-01-2009 o godzinie 09:56 ----

Ile zajmuje film .avi 700MB przekonwertowany na format mpeg lub jakikolwiek inny który jest obsługiwany przez iP ?

jeśli taki avi to np divx, to pewnie nie wiele mniej.
Napisz coś więcej o tym aviku (jaki codek, rozdzielczosc, czas)

#10 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 10:08

przenośny dysk ?, wole pendrive. A wracając do moich pytań:

No akurat iP ma nawet przewage nad pendrivem :) Jest co prawda wolniejszy i wymaga WiFi ale nie trzeba sie np. schylac pod biurko by dostac sie to portu USB na tylnej sciance peceta ;) Poza tym wiekszosc formatow plikow jest czytana przez iPhone co pozwala na zapoznanie sie z zawartoscia bez koniecznosci dostepu do kompa. Ok, kazdy ma swoje preferencje wiec temat zamkniety :)

W iTunes na kompie mam 13GB muzyki. Można wyłączyć synchronizacje i wrzucań ręcznie muzykę ? i jednocześnie automatycznie synchronizować z kalendarzem ?

Co to znaczy recznie? Innym programem niz iTunes? Mozna wylaczyc automatyczna synchronizacje iP z kompem, lub synchronizowac tylko wybrane dane. Co do muzy: od czego sa playlisty? Wrzucasz na nie "recznie" utwory, ktorych chcesz sluchac i synchronizujesz tylko wybrane playlisty...

Ile zajmuje film .avi 700MB przekonwertowany na format mpeg lub jakikolwiek inny który jest obsługiwany przez iP ?

To zalezy od ustawien bitrate i dlugosci filmu. Zainstaluj Hand Brake i sprawdz, prawdopodobnie dla kazdego filmu dostaniesz inny wynik, w skrajnym przypadku plik wynikowy moze byc nawet wiekszy niz zrodlowy mimo nizszej rozdzielczosci (480x320). Generalnie spodziewaj sie plikow o wielkosci okolo 400-500MB.
Nie ma co narzekac. Konwertery zmieniajace .avi do .amv czy .mtv dla tych wszystkich chinskich "MP4-playerow" robia pliki ponad trzystumegabajtowe (film 90 min.) a rozdzielczosc jest duzo nizsza (220x176 czy podobnie) tak jak i framerate (ok 15 klatek/s).

#11 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 11:32

Powiem tak: roznica w cenie nie jest dwukrotna, jesli kupujesz np w komisie , to moze wynosic 100, 200 PLN pomiedzy wersja 8 gb a 16 gb. W takim wypadku nie ma sie co zastanawiac, zawsze sie moze okazac, ze dodatkowe 8 gb sie przyda.

#12 seta7

seta7
  • 150 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 11:34

Kupuje w Orange i różnica wynosi bodajże 250 zł.

#13 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2009 - 11:38

Jesli chcesz bialy, to sa tylko 16 gb. Mam kilka gier i kilka aplikacji ( 315MB) . Jeden film. Robie fotki , okolo 200 zajmuje 180 MB. Kilkanascie list odtwarzania ( samochod, spacer, nastroje 8-)) - 2,55 GB. Wolne - 9.83. Czyli juz w 8mce bym sie nie zmiescil.

#14 Skowronek

Skowronek
  • 29 postów
  • Skądz Wroclawia

Napisano 04 kwietnia 2009 - 21:36

u mnie aplikacje zajmują około 3gb ; O miałem iPhone 3g 8gb, dałem go tacie i zainwestowałem w 16gb i jestem bardziej zadowolony

#15 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 07 kwietnia 2009 - 16:11

Ja Ci powiem na swoim przykladzie,ze pamieci nigdy za wiele...Aplikacje aplikacjami,ale piosenki dosc szybko powiekszaja biblioteke i zaczyna byc ciasno...

#16 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwietnia 2009 - 16:49

Teoretycznie im więcej pamięci, tym lepiej. To jest ogólna zasada dotycząca każdego urządzenia, nie tylko iPhone'a czy iPoda. Ale w praktyce bardzo pojemny dysk w takim urządzeniu rzadko się przydaje. Można sobie oczywiście załadować tysiące piosenek czy dziesiątki filmów, tylko po co? I tak się nie słucha/nie ogląda wszystkiego na raz. Archiwizować najlepiej na dodatkowym twardym dysku, a do przenoszenia danych na pewno praktyczniejszy będzie pendrive.

#17 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 07 kwietnia 2009 - 18:52

Jak się jedzie na jakieś wakacje samochodem kilkanaście godzin, to warto mieć 16GB pamięci, zawsze dodatkowo kilka filmów dla dzieciaków się zmieści, a różnica w cenie w zależności od np. wybranej taryfy nie jest znaczna. I ten spokój w trakcie jazdy, bezcenne... Różnica w koszcie między wersjami zwraca się w trakcie jednego wyjazdu. No, ale trzeba najpierw zainwestować w dzieci...

#18 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2009 - 15:35

Po pierwsze, nie wiem dlaczego Skowronek odświeżył zapomniany temat. Po drugie, wg mnie lepiej kupić 16gb - różnica w cenie nie jest kolosalna, zaś lepiej mieć więcej miejsca. Sam planowałem zakup 8gb, ale ostatecznie wybrałem 16gb. I z 14.6gb (nie zapominajmy że pamięć nigdy nie jest równa - kupując 8gb masz mniej niż 8gb) zostało mi 5.4gb. Na iphone mam jedynie 300 piosenek (większość 320, kilka 192) i pięć filmów (+1.2gb aplikacji).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych