Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.2 3G] Dźwięk SMSa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 dynamitri

dynamitri
  • 22 postów
  • SkądLondyn

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:23

OK, dzisiaj już przebrała się miarka - w niedzielę zostałem zbudzony o 8:00 rano SMSem. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że mój iPhone ma strasznie irytujący zwyczaj powiadamiania mnie o SMSie, dopóki go nie przeczytam.

:confused:

Wygląda to tak: otrzymuję SMSa, mam sygnał otrzymania wiadomości. Mija ileśtam czasu (ile - nigdy nie mierzyłem), jeśli SMS nie zostanie otwarty i przeczytany - sygnał słychać na nowo, dla tej samej wiadomości. Nie przeczytam - po jakimś czasie znowu. Z zewnątrz wygląda to tak, jakbym otrzymywał po prostu kilka osobnych wiadomości, ale wielokrotnie - po kilku dzwonkach i otwarciu skrzynki - odnajdowałem tam tylko jednego SMSa.

Jest to niebywale irytujące, zwłaszcza gdy nie odbieram SMSów bo akurat śpię. Pierwszy sygnał olewam, drugi olewam, a za trzecim, wkurzony, podnoszę się półprzytomny i wyłączam telefon, próbując potem zasnąć na nowo.

I teraz pytanie - czy jest jakaś, jakakolwiek, możliwość ogarnięcia tego? Czy to tylko mój iPhone tak ma, czy to wada iPhone'a jako takiego, i jedynym rozwiązaniem sprawy jest po prostu wyłączanie iPhone'a na noc?

PS

Ten sam problem miałem z wersją 2.1 softu już. Wielkie dzięki za pomoc

:)

#2 boloney

boloney
  • 315 postów
  • SkądWalthamstow Central, Bochnia, Krakow

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:36

zmien dzwonek na jeden z oryginalnych, one sa krotkie wiec cie nie obudza :)

#3 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 12:01

Ja zawsze jak idę*spać i nie chcę*by mnie ktoś obudził telefonem bądź SMSem, a mimo to chcę wstać na dzwięk ustawionego w iP budzika - na noc załączam tryb samolotowy - dodatkowo oszczędzam dzięki temu baterię :)

#4 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 stycznia 2009 - 12:12

Zawsze można włączyć wibrę na noc, choć sam nie próbowałem, ale powinno działać i sygnał w postaci dzwonka zamieni się na wibrację. @mantis30, jak dokładnie działa ten tryb, co daje w codziennym użytkowaniu i na jakiej zasadzie działa?

#5 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 18 stycznia 2009 - 12:27

@mantis30, jak dokładnie działa ten tryb, co daje w codziennym użytkowaniu i na jakiej zasadzie działa?

Wyłącza ci sieci gsm czyli jesteś niezalogowany do sieci

#6 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 stycznia 2009 - 12:33

Dzięki gucorek, czyli krótko mówiąc z iPhone'a w tym trybie robi nam się nam jakby iPod Touch, jeśli dobrze rozumiem.

#7 boloney

boloney
  • 315 postów
  • SkądWalthamstow Central, Bochnia, Krakow

Napisano 18 stycznia 2009 - 12:57

Dobrze rozumiesz.

#8 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 18 stycznia 2009 - 13:42

a znacie moze jakis program ktory wylaczy ,badz uspi zamykajac wszystko co dziala o okreslonej przeze mnie porze?

#9 djKristo

djKristo
  • 899 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 13:48

Kate ma chyba taka opcje ze wycisza wszystkie dźwięki w określonych przez nas godzinach

#10 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:48

ale wylacza wszycho co dziala?bo gdy np zapuszcze sobie na noc film badz muzyke nie koniecznie w ipodzie lecz w innym odtwarzaczu,lub radio internetowe np i zasne to nie chce obudzic sie z 5% baterii

#11 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 20:37

Zawsze można włączyć wibrę na noc, choć sam nie próbowałem, ale powinno działać i sygnał w postaci dzwonka zamieni się na wibrację.

Jak ustawisz iPhone w tryb cichy - przełącznikiem po lewej stronie obudowy, to wibracje jak najbardziej będą działać, ale wtedy chyba dzwonek budzika jest też wyciszony o ile dobrze pamiętam.

@mantis30, jak dokładnie działa ten tryb, co daje w codziennym użytkowaniu i na jakiej zasadzie działa?

Tryb samolotowy powoduje wylogowanie z sieci GSM oraz WiFi i wyłączenie tychże układów w iP - albo przynajmniej deaktywowanie oprogramowania tych interfejsów przez co fon nie próbuje się połączyć, nie szuka stacji bazowych, dzięki czemu również pobór prądu w tym stanie jest niższy niż normalnie.

#12 adass

adass
  • 3 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 stycznia 2009 - 21:02

@dynamitri to co jednego denerwuje, innemu pasuje :) no może poza wstawaniem przed 8.oo w niedzielę ;) Rozwiązanie Twojego problemu jest banalnie proste: genialny przełącznik dzwonek/ wyciszenie wyłącza wszystkie dzwonki, poza dzwonkiem budzika. The Apple way, nie sądzicie

#13 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 stycznia 2009 - 21:07

@adaś, dokładnie. Przed chwilą nawet sprawdziłem. Po włączeniu wibry(wył. dźwięków) za pomoca przełącznika z boku, gra tylko budzik, a regulacją głosności możemu ustawić mu odpowiednią "moc" odgrywania sygnału jaki ustawiliśmy na pobudkę. Także chyba ten problem rozwiązany ;)

#14 dynamitri

dynamitri
  • 22 postów
  • SkądLondyn

Napisano 19 stycznia 2009 - 00:35

@dynamitri

to co jednego denerwuje, innemu pasuje :)

no może poza wstawaniem przed 8.oo w niedzielę ;)

mi generalnie nie pasuje, niestety - i nie widzę za bardzo sensownego wytłumaczenia dla - na dobrą sprawę - zmuszania mnie do przeczytania wiadomości.

telefon mam przy sobie, dostaję wiadomość - dzwoni. wiem, że SMS jest, jak robię coś innego to robię sobie to do końca, i czytam. nie potrzebuję przypominania mi co kilka minut że wiadomość przyszła - tym bardziej w taki sam sposób, jak o przyjściu pierwszej wiadomości (co wprowadza w błąd, bo człowiek po kilku dzwonkach spodziewa się kilku wiadomości, a tam niespodzianka - jest tylko jedna). trochę to przesada moim zdaniem, działa to na podobnej zasadzie jak budzik - tzn. będzie ci wyło tak długo, dopóki nie odczytasz, zmuszając ciebie na dobrą sprawę do otwarcia, nie dając świętego spokoju

:)

w większości telefonów, jak nie we wszystkich, sygnał SMSa jest jeden. w programach mailowych, sygnał nadejścia nowej wiadomości jest jeden. w iPhonie SMS wyje tak długo, dopóki go nie przeczytasz. co najmniej dziwne :(

Rozwiązanie Twojego problemu jest banalnie proste: genialny przełącznik dzwonek/ wyciszenie wyłącza wszystkie dzwonki, poza dzwonkiem budzika. The Apple way, nie sądzicie

czyli mam rozumieć, że jedyne rozwiązanie to wyłączać na noc dźwięki? :confused:

faktycznie "the Apple way". tak zwane "rozwiązanie niekonwencjonalne". :rolleyes:

#15 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 09:52

w większości telefonów, jak nie we wszystkich, sygnał SMSa jest jeden. w programach mailowych, sygnał nadejścia nowej wiadomości jest jeden. w iPhonie SMS wyje tak długo, dopóki go nie przeczytasz. co najmniej dziwne :(

Ne rozumiem do konca Twojego problemu. Skoro masz tak czujny sen to jeden dzwonek Ciebie tez obudzi. Jesli zalezy Ci na spokoju to przed snem wylacz dzwonki SMSa w ogole i tyle.
Dostales kilka mozliwosci: wyciszenie telefonu przelacznikiem, tryb samolotowy, wylaczenie dzwiekow dla SMS - a Ty uczepiles sie tego, ze dzwiek SMSa jest powtarzany dopoki nie zostanie odczytany...

#16 dynamitri

dynamitri
  • 22 postów
  • SkądLondyn

Napisano 19 stycznia 2009 - 20:40

Ne rozumiem do konca Twojego problemu. Skoro masz tak czujny sen to jeden dzwonek Ciebie tez obudzi.

Nie chodzi tylko o budzenie - chodzi ogólnie o powiadamianie o SMSie aż do skutku. W dzień mam to samo, nie zawsze mogę od razu przeczytać SMSa - na przykład dlatego, że z kimś rozmawiam. Jeden dzwonek aż tyle nie przeszkadza - można wtrącić "przepraszam" i mówić dalej. Odzywający się natomiast co kilka minut po prostu irytuje i doprowadza do tego, że rozmowę się przerywa, bo urządzenie nie daje spokoju.

Być może się "uczepiłem", niemniej - nie lubię, gdy urządzenie mnie do czegoś zmusza, jakiekolwiek. W tym przypadku, niestety, mam poczucie tego, że jestem do przeczytania SMSa zmuszany, a stawką jest cisza po pierwszym sygnale, którą, jako muzyk, cenię sobie nad wyraz mocno ;-)

#17 PiotrekXXX

PiotrekXXX
  • 336 postów
  • SkądEU

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:29

słuchajcie dodatkową rewelacją jest w tym jak bardzo dopracowanym urządzeniu to że np w momencie prowadzonej rozmowy włącza mi sie budzik i cały IP wibruje dzwoni i jeszcze powinien tańczyć podobnie jest w wiadomością sms pierwszy raz sie spotkałem z taki zachowanie telefonu ,da radę sie jakoś tego pozbyć bo jest to bardzo irytujące

#18 czaras

czaras
  • 371 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 23:28

Dynamitri, z tego co mi wiadomo, domyslnie iphone nie ma funkcji przypominania o nieprzeczytanych sms'ach. Przypuszczam więc, ze bawiles sie w instalacje programu Kate lub tez Intelliscreen, ktore to wlasnie umozliwiaja. Sprawdz dokladnie jakie masz zainstalowane programy w Cydii.

#19 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 kwietnia 2009 - 00:30

czaras po 1. odpowiadsz na temat z przed kilku miesiecy po drugie iphone domyslnie przypomina o nieprzeczytanych smsach

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych