Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TUTORIAL] Napisy do filmów - w kilku prostych krokach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2009 - 15:58

Witajcie, zapewne większość z was ma problem z dopasowaniem kodowania i formatu ściągniętych z internetu napisów do swojego filmu lub serialu. Problem ów polega na tym, że konkretne programy na maka rozpoznają konkretne rodzaje napisów w konkretnym kodowaniu - dlatego też zazwyczaj nie są kompatybilne z napisami stworzonymi na komputerach wyposażonych w system Windows. Jest oczywiście obejście - np w VLC można ustawić, aby otwierane napisy były otwierane w kodowaniu cp1250, ale jeżeli ktoś chce sobie zrobić listę odtwarzania, taki sposób nie zadziała, pomijając to, że jest pracochłonny. Poniżej zaprezentowałem szybki sposób, w jaki można dostosować*napisy tak, aby działały z programem VLC (oraz innymi programami obsługującymi napisy .srt). Jakie aplikacje będą porzebne: Qnapi Jubler VLC 1. otwieramy folder, w którym znajduje się film. 2. Uruchamiamy Qnapi. Należy to zrobić koniecznie po wykonaniu punktu pierwszego, w przeciwnym przypadku Qnapi może się dziwnie zachowywać. 3. Przeciągamy plik z filmem na uruchomione w docku Qnapi. W ciągu kilku sekund w folderze z filmem powinny pojawić się napisy. 4. Uruchamiamy program Jubler i przeciągamy na okno programu plik z napisami. W oknie, które wyskoczy, jako first encoding ustawiamy: windows-1250. Second encoding - utf8. Klikamy także na mały przycisk obok listy wyboru FPS i wybieramy nasz film. Naciskamy OK, a później znowu ok. 5. Z menu wybieramy file--> Save as. Pozostawiamy nazwę pliku nietkniętą, upewniamy się, że jest ona taka sama, jak nazwa filmu, oraz że program zapisze plik do tego samego folderu, co film. Klikamy na Save. 6. W następnym oknie wybieramy rodzaj napisów: SRT oraz upewniamy się, że Encoding ustawione jest na UTF8. Potwierdzamy klikając OK. 7. Zamykamy program Jubler, sprawdzamy, czy w folderze z filmem pojawił się pilk nazwafilmu.srt . Usuwamy napisy ściągnięte za pomocą Qnapi (.txt). 8. Uruchamiamy film za pomocą VLC lub jakiegokolwiek innego programu obsługującego pliki srt. 9. Cieszymy się filmem :) ps. w Jublerze można w ustawieniach na stałe wybrać*wartości first i second encoding, a także format zapisywanego pliku. Mam nadzieję, że pomogłem kilku osobom :)

#2 anem

anem
  • 4 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 23:15

od dawna z tym walczylem zatem pomogles:) Dziekowa! Jeden tylko delikatny problem pozostal... zamiast polskich znakow wyswietlaja mi sie jakies chinszczyzny. Jest na to rada?

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 30 stycznia 2009 - 23:26

ta ja to robię zawsze Pym playerem, oglądam filmy we front row używając Pym player nie trzeba nic ustawiać tworząc napisy srt wszystko automatyczne ale dzięki za tutorial

#4 Hidden_Lucas

Hidden_Lucas
  • 78 postów
  • SkądSiemianowice Śląskie

Napisano 31 stycznia 2009 - 11:44

dzięki za tutorial :) co do punktu 6. Gdy daje na utf-8 nie mam polskich znaków. Jak by ktoś, też miał podobny problem(chyba Anem, ty masz taki problem :) ) to win-1250 pomaga podczas zapisu ;) w ogolę pym playera nie mogę uruchomić, w docku pojawiają się 2 ikony pym playera, a obrazu nie ma, na dodatek są trudności z wyłączeniem go. Za to Mplayer spisuje się świetnie :)

#5 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 31 stycznia 2009 - 11:49

w ogolę pym playera nie mogę uruchomić, w docku pojawiają się 2 ikony pym playera, a obrazu nie ma, na dodatek są trudności z wyłączeniem go. Za to Mplayer spisuje się świetnie :)

a u mnie odwrotnie mplayer szwankował
poza tym Pym playera używam tylko do rmvb, a resztę oglądam w Front Row

#6 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 lutego 2009 - 11:09

Świetny poradnik :) Dla osób korzystających z Plex-a - przy zapisie pliku do formatu srt wskazane jest wybranie kodowania polskich znaków windows-1250. Dzięki temu nie trzeba będzie kombinować ze zmianą konfiguracji aplikacji ;)

#7 rasputin

rasputin
  • 149 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2009 - 11:36

Ja mam Tigera i po ostatnim reinstalu systemu, Pym nie chce mi działać, wersja 2.3 każe mi ściągnąć MPlayer, mimo iż jest zainstalowany, a wersja 2,6 nie odtwarza mi filmów i wywala się za każdym razem jak chce jakiś uruchomić. Klops, nie wiem jak sobie z tym poradzić. Na stronie Pym w dzial download napisano że 2.6 jest tylko na leopard, a opisie, że jak najbardziej na tiger (+x11 pczywiście), więc sam nie wiem.
Miałem kilka filmów których VLC za Chiny Ludowe nie chciał wyświetlać z napisami, mimo iż były w katalogu i o takiej samej nazwie jak plik avi. Poza tym VLC wyświetla napisy w taki sposób że czasem ich nie widzę po prostu, innaczej gdy wgrane są .txt, inaczej gdy .srt, jakoś nie da się tego łatwo przestawiać, albo ja jestem jakiś ciemny.

Wczoraj natomiast wpadłem na stronę Chroma movie player for Mac OS X i tam znalazłem Chroma Player, który wydaje się być czymś, czego szukałem: odtwarza filmy, można podrasować trochę kontrast, polskie znaki ustawiłem poprzez zmianę kodowania w nim na windows latin central european, i gra ślicznie, a napisy duże i wyrażne białe.

ponadto, na tej stronie, znajdziecie trochę sowtwaru który może się przydać w tej kwestii

Player subtitles download (Mac)

#8 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2009 - 19:35

Pamiętajcie, że kwestia kodowania utf-8 lub cp-1250 jest tematem-rzeką. Jedne programy da się w prosty sposób przestawić tak, aby odtwarzały cp1250, inne nie. Ja jestem bardzo, ale to bardzo przywiązany do VLC (nawet front row mi nie podchodzi), w którym jest to możliwe, ale nie można otworzyć*w ten sposób wielu plików na raz i dodać do playlisty. Jedynym rozwiązaniem jest właśnie konwersja. Tym bardziej, że VLC to nie tylko odtwarzacz, ale cały kombajn wg mnie :) rasputin - dzięki za ten program, mimo wcześniej wspomnianego przywiązania do vlc, z ciekawością go dzisiaj wieczorem wypróbuję :)

#9 rasputin

rasputin
  • 149 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2009 - 21:01

polecam się :)

w VLC wkurza mnie jedynie, że czasem ni cholery nie chce wczytać napisów, zauwaźyłem też że czasem chroma źle wyświetla mi te same napisy co vlc dobrze i na odwrót, czasem vlc opóżnia a chroma, myślę, że oba programy mogą inaczej traktować napisy albo inną liczbę klatek, pojęcia nie mam, ale nie chciało mi się zbytnio wnikać,

mam jeszcze pytanko do Ciebie ex3v, czy wiesz może jak ustawić w VLC, żeby napisy były wyraźne? chodzi mi o to, że są tak wświetlone w obraz, jakby już w nim były i nie mają ostrych krawędzi, a chciałbym by były takie jak chroma, czy PYM.
Czy w VLC można w ogóle regulować pozycję tekstu? Podobnie z rozmiarami, duże są za małe, a bardzo duże już są na cały ekran...

#10 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 lutego 2009 - 21:20

Nie wiem dlaczego tak strasznie wielu ludzi czy to na makach czy na windowsach nie wie (albo wie ale sie boi uzywac) o pewnym rewelacyjnym i w zasadzie jedynym sensownym odtwarzaczu - Mplayer. Wywodzi sie on z linuxa, ale jest obecnie na wszystkie systemy. I bardzo prosto sie w nim ustawia kodowanie plikow... wystarczy wlaczyc opcje "-subfont-encoding Windows-1250" i koniec problemow. Wpisuje sie to jako parametr z linii polecen lub w odpowiednio przeznaczonym miejscu w opcjach w wersji z GUI. Serdecznie polecam, bo jest to szybki, wydajny player, ktory obsluguje bez zbednych dodatkowych plikow/kodekow praktycznie wszystkie mozliwe rodzaje filmow. A mozliwosci konfiguracyjne ma tak wielkie, ze dokumentacja do nich zajmuje... okolo 200 stron A4 ;). Jest za rowno rozmiar napisow, jak i ich pozycja, czcionka, obramowanie... i miliony innych ciekawych rzeczy.

#11 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 04 lutego 2009 - 22:25

Mpalyer jest dobry ale świetny jest Download MPlayer OSX Extended for Mac.

W ogóle nie trzeba męczyć się z napisami bo rozpoznaje chyba wszystkie rodzaje (sub, txt, srt, ass) i automatycznie szuka kodowania tak by znaczki się wyświetlały jak mają się wyświetlać (zaznaczona funkcja w opcji Obrazek 1)

Wystarczy, że nazwa napisów i filmu jest taka sama a wszystko śmiga jak burza :D

#12 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 lutego 2009 - 14:19

Mplayer jest świetny, ale jeśli ktoś potrzebuje Media Center to:
dla 10.4 i 10.5:
XBMC Media Center
dla 10.5:
Plex Media Center for OS X
Ten drugi bardziej makowy ;)

#13 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 00:15

Mpalyer jest dobry ale świetny jest [url=http://www.macupdate.com/info.php/id/28298/mplayer-osx-extended]Download MPlayer OSX Extended for Mac[/url].

W ogóle nie trzeba męczyć się z napisami bo rozpoznaje chyba wszystkie rodzaje (sub, txt, srt, ass) i automatycznie szuka kodowania tak by znaczki się wyświetlały jak mają się wyświetlać (zaznaczona funkcja w opcji [url=http://www.grabup.com/uploads/0263250fd51312fafc7219ddd0fd5430.png]Obrazek 1[/url])

Wystarczy, że nazwa napisów i filmu jest taka sama a wszystko śmiga jak burza :D

Potwierdzam, bezproblemowy. Dla mnie najlepszy.

Bezposredni link do developera:
[url=http://mplayerosx.sttz.ch/]MPlayer OSX Extended[/url]
albo
[url=http://code.google.com/p/mplayerosxext/]mplayerosxext - Google Code[/url]

#14 kis9011

kis9011
  • 93 postów

Napisano 16 maja 2009 - 19:07

Witajcie, zgadzam się,*że mplayer extended jest super, tylko mam jednen problem a wlasciwie zachcianke, poniewaz podczas ogladania filmu najczesciej na dole i na górze pozostaje czarny pasek, czy da sie zrobić aby wlasnie tam pojawialy sie napisy? (na dolnym czarnym pasku?)

#15 zbenio

zbenio
  • 63 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 września 2009 - 18:27

Mam problem z QNapi (0.1.6. RC2). Pobrałem, wgrałem do Programów. Po kliknięciu ikonki nic się nie dzieje, nie pojawia się w docku. To samo po przeciągnięciu do docka, kliknięcie nie powoduje żadnej akcji. Przeładowałem system (10.5.8) ale nic nie pomogło. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

#16 rasputin

rasputin
  • 149 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2009 - 19:22

Mam problem z QNapi (0.1.6. RC2). Pobrałem, wgrałem do Programów. Po kliknięciu ikonki nic się nie dzieje, nie pojawia się w docku. To samo po przeciągnięciu do docka, kliknięcie nie powoduje żadnej akcji. Przeładowałem system (10.5.8) ale nic nie pomogło. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

pojawia się w pasku na górze i jest też w procesach (activity monitor), wystarczy teraz że przeciągniesz film na ikonę qnapi na pulpicie i pojawi się pasek postępu a napisy ściągną się do tego samego katalogu co film i z tym samym tytułem, dalej już tylko film do mplayera i miłego oglądania

pozdro
p.s. no chyba że nie ma napisów w bazie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych