Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

dziwny problem (neostrada)

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 maniacco

maniacco
  • 382 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 24 August 2006 - 21:43

witam. mam dzwiny problem. a mianowicie chyba mam coś nie tak ustawione w moim routerku, gdyż niektóre strony (www.o2.pl, orange.pl) nie chcą mi się otworzyć. jestem userem neostrady, używam routera z modemem adsl-owym firmy d-link, i niewiem co jest grane. ponadto wiele stron ładuje mi się tylko w jakimś stopniu, a reszta ładuje mi sie gdy kliknę w odświeżenie (wp.pl onet.pl interia.pl). problem ten występuje zarówno przy SAFARI jak i FIREFOXIE. niewiem czy jest to związane z konfiguracją samego routera, ale raczej tak, gdyż gdy biorę mojego powerbooka do pracy to wszystko jest OK. nie znam się na konfigurowaniu tego typu sprzetu wcale... może ktoś pomoże ??

#2 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 24 August 2006 - 21:49

Podasz model tego D-Linka i system jaki posiadasz, czy mam biec po szklaną kulę ;) ?

#3 tomian

tomian
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2006 - 22:01

Spróbuj zmienić mtu w ruterze oraz komputerze na 1492 bajty.

#4 maniacco

maniacco
  • 382 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 24 August 2006 - 22:29

nie mam pojecia co to jest mtu, a co do systemu to tiger w wersji 4.7 , a model routerka to dsl g604t/eu

#5 maryo666

maryo666
  • 574 posts
  • SkądPuławy

Posted 24 August 2006 - 22:40

a mozesz opisac o co chodzi i co to da, tak w celach edukacyjnych :wink:

#6 tomian

tomian
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2006 - 23:07

maniacco@

Poszukaj w opcjach sprzetu 'MTU' , 'Maximum transmission unit'.
Co do zmiany w os'ie tutaj juz nie pomoge (nie mam osx'a) poszukaj w tutkach na apple.com

maryo666@
Moge podsunac jedynie tego linka z ktorego wynika ze wartosc mtu to maxymalny rozmiar pakietu ktory przechodzi przez siec,
http://en.wikipedia....ansmission_unit
W szczegoly techniczne sie nie mieszam,sam jestem ciemny w te klocki.

A skad to znam?
Mialem problem z takimi stronami jak neostrada.info,microsoft.com,windowsupdate (uplynal limit czasu...) na usenetowej grupie neo znalazlem ten trick i po zmianie wartosci mtu i resecie rutera(wag54gs)&pc problem odszedl w zapomnienie :) wsio smiga az milo :)

#7 maniacco

maniacco
  • 382 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 24 August 2006 - 23:27

ustawilem MTU tak jak zasugerowales. ale niestety nie pomoglo (zrobilem to tylko na routerze ( bo w systemie nie znalazlem tej opcji)
a teraz przytocze konfigurecje mojego polaczenia

PPP Settings

Name: PPPoE_0_35
Type:PPPoE
options NAT (wlaczony) Firewall (wylaczony)
idle timeout: 60 sec
keep alive: 10 min
max fail:10 times
MTU: 1492 bytes
MRU: 1492 bytes
SET ROUTE (wlaczony) ON DEMAND (wlaczony)

PVC Settings

VPI: 0
VCI: 35
QoS: UBR
PCR: (pusto)bps
SCR: (pusto)bps

jakies pomysły ??

#8 tomian

tomian
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 August 2006 - 00:02

Wartosc musisz zmienic tu i tu,
Sprawdz to (najlepiej w polaczeniu kablowym):
http://docs.info.app...l?artnum=303192

#9 maniacco

maniacco
  • 382 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 25 August 2006 - 05:27

działa... ale ...

Wartosc musisz zmienic tu i tu,
Sprawdz to (najlepiej w polaczeniu kablowym):
http://docs.info.app...l?artnum=303192

działa... pozostaje tylko jeden problem:

a mianowicie... używam airporta... a tu zonk dla airporta:
Note: The AirPort MTU setting made via Terminal is not persistent, meaning that you will need to repeat these steps each time you restart your computer.
jakoś mi sie nie chce w to wierzć....
jakies pomysly ??

#10 andreus

andreus
  • 2 posts

Posted 27 June 2008 - 13:09

Witam, u mnie jest taki sam dokladnie problem, pinguje te strony co podali koledzy wyzej- uplywa limit czasu, wiele innych stron reaguje tak samo, funkcjonowac jakotako moge tylko uzywajac proxy ale to nie jest rozwiazaniem. zastosowalbym z checia ta wskazowke z mtu tyle ze u mnie sytuacja wyglada tak ze na komputerze hoscie( z neostrada) nie ma problemu takowego z wyswietlaniem stron, natomiast ten komputer udostepnia polaczenie trzem innym kompom ktore juz taki problem maja. Sygnal rozdzielany jest za pomoca switcha. Co zrobic? gdzie zmienic ten MTU skoro to rozwiazuje problem. windows XP. Do switcha chyba nie ma czegos takiego jak jakies oprogramowanie( tak jak jest z routerem) ... nie znam sie prosze o odpowiedz. pozdrawiam

#11 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 27 June 2008 - 14:34

Z tego co wiem w neostradzie nie ma ograniczenia w umowie na ilość podpiętych komputerów w lokalu, więc zamiast kombinować z udostępnianiem przepnij tego switcha bezpośrednio do modemu Neo (o ile się da - nie wiem jaki typ modemu masz) i każdy komputer skonfiguruj osobno do bezpośredniego połączenia z neo i po kłopocie.

#12 andreus

andreus
  • 2 posts

Posted 27 June 2008 - 15:07

zrobilbym tak gdyby modem mial tyle wejsc :] niestety modem ma mozliwosc polaczenia dodatkowo jednego kompa a ja rozdzielam sygnal na jeszcze 3 wiec bez switcha sie nie obejdzie... ale wracajac do tego mtu czy jak to sie nazywalo.... gdzie w windowsie moge to znalezc. zeby zmienic na te 1491... szukalem i nie bardzo mi to idzie hm.. o ile to w ogole w mojej sytuacje cos pomoze :]

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 27 June 2008 - 15:46

Witam Właśnie chce wam napisać że nie mam nic wspólnego z Neostradą posiadam router DI-524 z najnowszym firmware i mam to samo z internetem, zmieniałem DNSy ustawienia routera ale to wszystko na nic. Dodam bardzo ciekawą rzecz że strony które mi nie wchodzą odpowiadają na pingi w normalnym czasie okoły 40ms, a gdy wpisze ich adres to muszę czekać zanim (o ile) sie zacznie ładować.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users