Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki uniwersalny (Mac/PC) dysk zewnętrzny 500 GB?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 leaf

leaf
  • 166 posts

Posted 15 January 2009 - 17:56

Witam,
potrzebuje dysku twardego zewnetrznego o pojemnosci 500 GB do archiwizacji sporej liczby danych. Z dysku korzystałbym raczej żadko, co jakiś czas zgrać jakieś pliki w celu zabezpieczenia ich (jakby dysk w kompie padl).
Moje wymogi:
# Chce moc przechowywac pliki nawet 6 - 7 GB (jako jeden plik) - czyli tu chodzi o jakis format dysku, bo nie wszystkie chyba obsluguja takie duze pliki
# pojemność 500GB
# uniwersalność - możliwość odczytania, zapisania, skopiowania z/na komputer z Windows / Mac / Linux
# bezawaryjność, możliwość bezpiecznego przechowywania danych przez lata

Co powinenem kupić?

Myślałem nad Seagate, jest kilka modeli taka normalna 500GB z USB i zasilaczem kosztuje okolo 300-400 zl. Ale jest jakas wersja Seagate for Mac i ona kosztuje juz 500 - 600 zl. Czy czyms to sie rozni? Bardzo zalezy mi na: kompatybilnosci, uniwersalnosci i bezawaryjnosci.

pozdrawiam

#2 iYanek

iYanek
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2009 - 18:19

ja wybrałem coś takiego: LaCie - Little Disk, Design by Sam Hecht - Hi-Speed USB 2.0
mały, wygodny, poręczny, nie wymaga zasialania...

oczywiście zależy czy chcesz aby było to urządzenie mobilne?

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 January 2009 - 19:06

# Chce moc przechowywac pliki nawet 6 - 7 GB (jako jeden plik) - czyli tu chodzi o jakis format dysku, bo nie wszystkie chyba obsluguja takie duze pliki
# uniwersalność - możliwość odczytania, zapisania, skopiowania z/na komputer z Windows / Mac / Linux

niestety nie da rady.
Albo będzie FAT32, zapis/odczyt na każdy os, ale pliki do 4GB, albo MacFS - windows nic nie zobaczy, chyba, że zainstalujesz płatne programy (MacDrive). Albo NTFS - OSX nie będzie na nim zapisywał, chyba, że zainstalujesz płatne programy, ew. NTFS-3G, który bywa awaryjny.
Także najlepiej mieć 2 partycje - jedna fat32, druga - do wyboru.

W dysku nie ma czegoś takiego jak Mac/Windows... ew. tamten seagate ma port FW.
Polecam dyski MyBook - szczególnie te z FW 400, FW 800 i USB 2.0

#4 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 15 January 2009 - 19:49

Dokladnie,mam i polecam (patrz moj podpis)

#5 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 16 January 2009 - 03:38

Lacie

#6 leaf

leaf
  • 166 posts

Posted 16 January 2009 - 19:55

Dzieki za porady, ale niestety z prozaicznych powodów musi to być Seagate.
Na stronie producenta są dwa interesujace mnie modele Free Agent Desk i Free Agent Desk for Mac.
W specyfikacjach pierwszego są wymagane systemy Windows Vista / XP, a ten drugii obsługuje tylko Mac OS X.

FreeAgent Desk: External USB 2.0 Hard Drive (500GB-640GB-1TB-1.5TB) | Seagate
FreeAgent Desk Mac: Stylish Hard Drives for Mac - External Hard Drives | Seagate

Czyli oba mi nie odpowiadaja, bo chce moc z nim pracowac i na Maku i na Windowsie. Czy moze producent wypisuje bzdury?

Załóżmy, ze moge podzielic pliki na mniejsze i nie potrzebuje wiekszych niz 4GB. Czyli musze sformatowac dysk na FAT32? Czy kazdy dysk mozna tak sformatowac, czy musze szukac jakiegos specjalnego?

Dziekuje za odpowiedz.

#7 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 16 January 2009 - 20:52

Tak poza konkursem - na dyskach sieciowych da się zapisać pliki większe niż 4GB. I niezależnie od systemu - np. po sambie. A zdaje się, że Seagate też takie produkuje.

#8 leaf

leaf
  • 166 posts

Posted 07 February 2009 - 21:59

Witam ponownie, reaktywuje ten temat po krótkiej przerwie. Zrewidowałem moje oczekiwania z rzeczywistością i zaczynamy jeszcze raz:

Wymagania:
- 500 GB
- bezawaryjny / dobra jakość
- Mac / Windows pełna kompatybilność
- nie musi być bardzo mobilny
- w przystępnej cenie

Co teraz polecicie? Prosiłbym o konkretne modele.

Dziekuje za wcześniejsze odpowiedzi i za wyrozumiałość :)

#9 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 February 2009 - 23:33

WD My Book Home 500 GB USB 2.0 & FireWire 400 & eSATA - Sklep internetowy Komputronik.pl

bez problemu działa tu i tu (oczywiście sformatowany jako FAT32)

#10 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 February 2009 - 09:14

Ja polecam obudowę Wellanda z FireWire, USB i eSATA i wstawić dysk. W razie potrzeby możesz wstawić do niego inny dysk (np. przywracanie systemu sobie lub koledze) bez utraty gwarancji. Co do Lacie mam bardzo złe doświadczenie z odzyskiwaniem danych z 1TB Etherdisk - są tam 2 dyski po 500GB i niestety bez drugiego takiego samego urządzenia w wypadku padu swojego danych nie odzyskasz za mniej niż 1500 zł bo jest tam specyficzny format zapisu danych. Z mniejszymi dyskami tej firmy (1 dysk w obudowie) może będzie mniej kłopotu ale jak poczytałem na ich temat w google to generalnie masa zdenerwowanych byłych użytkowników.

#11 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 10 February 2009 - 08:59

temat niestety wałkowany swego czasu na forum setki razy...

#12 dredziarz

dredziarz
  • 869 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 24 June 2010 - 14:42

Także najlepiej mieć 2 partycje - jedna fat32, druga - do wyboru.

W dysku nie ma czegoś takiego jak Mac/Windows... ew. tamten seagate ma port FW.

A jakim programem zrobić partycję na dysku żeby nie stracić danych, które na nim mam? Mam dysk WD 320 GB i zajęte 220 GB ważnych rzeczy (formatowanych do ms dos) jak teraz dodać partycję zrobioną pod maka żeby tych rzeczy nie utracić? A i czy pomiędzy partycjami będzie można wymieniać pliki?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users