Jaki uniwersalny (Mac/PC) dysk zewnętrzny 500 GB?
Napisano 15 stycznia 2009 - 17:56
potrzebuje dysku twardego zewnetrznego o pojemnosci 500 GB do archiwizacji sporej liczby danych. Z dysku korzystałbym raczej żadko, co jakiś czas zgrać jakieś pliki w celu zabezpieczenia ich (jakby dysk w kompie padl).
Moje wymogi:
# Chce moc przechowywac pliki nawet 6 - 7 GB (jako jeden plik) - czyli tu chodzi o jakis format dysku, bo nie wszystkie chyba obsluguja takie duze pliki
# pojemność 500GB
# uniwersalność - możliwość odczytania, zapisania, skopiowania z/na komputer z Windows / Mac / Linux
# bezawaryjność, możliwość bezpiecznego przechowywania danych przez lata
Co powinenem kupić?
Myślałem nad Seagate, jest kilka modeli taka normalna 500GB z USB i zasilaczem kosztuje okolo 300-400 zl. Ale jest jakas wersja Seagate for Mac i ona kosztuje juz 500 - 600 zl. Czy czyms to sie rozni? Bardzo zalezy mi na: kompatybilnosci, uniwersalnosci i bezawaryjnosci.
pozdrawiam
Napisano 15 stycznia 2009 - 18:19
mały, wygodny, poręczny, nie wymaga zasialania...
oczywiście zależy czy chcesz aby było to urządzenie mobilne?
Napisano 15 stycznia 2009 - 19:06
niestety nie da rady.# Chce moc przechowywac pliki nawet 6 - 7 GB (jako jeden plik) - czyli tu chodzi o jakis format dysku, bo nie wszystkie chyba obsluguja takie duze pliki
# uniwersalność - możliwość odczytania, zapisania, skopiowania z/na komputer z Windows / Mac / Linux
Albo będzie FAT32, zapis/odczyt na każdy os, ale pliki do 4GB, albo MacFS - windows nic nie zobaczy, chyba, że zainstalujesz płatne programy (MacDrive). Albo NTFS - OSX nie będzie na nim zapisywał, chyba, że zainstalujesz płatne programy, ew. NTFS-3G, który bywa awaryjny.
Także najlepiej mieć 2 partycje - jedna fat32, druga - do wyboru.
W dysku nie ma czegoś takiego jak Mac/Windows... ew. tamten seagate ma port FW.
Polecam dyski MyBook - szczególnie te z FW 400, FW 800 i USB 2.0
Napisano 15 stycznia 2009 - 19:49
Dokladnie,mam i polecam (patrz moj podpis)Polecam dyski MyBook - szczególnie te z FW 400, FW 800 i USB 2.0
Napisano 16 stycznia 2009 - 03:38
Napisano 16 stycznia 2009 - 19:55
Na stronie producenta są dwa interesujace mnie modele Free Agent Desk i Free Agent Desk for Mac.
W specyfikacjach pierwszego są wymagane systemy Windows Vista / XP, a ten drugii obsługuje tylko Mac OS X.
FreeAgent Desk: External USB 2.0 Hard Drive (500GB-640GB-1TB-1.5TB) | Seagate
FreeAgent Desk Mac: Stylish Hard Drives for Mac - External Hard Drives | Seagate
Czyli oba mi nie odpowiadaja, bo chce moc z nim pracowac i na Maku i na Windowsie. Czy moze producent wypisuje bzdury?
Załóżmy, ze moge podzielic pliki na mniejsze i nie potrzebuje wiekszych niz 4GB. Czyli musze sformatowac dysk na FAT32? Czy kazdy dysk mozna tak sformatowac, czy musze szukac jakiegos specjalnego?
Dziekuje za odpowiedz.
Napisano 16 stycznia 2009 - 20:52
Napisano 07 lutego 2009 - 21:59
Wymagania:
- 500 GB
- bezawaryjny / dobra jakość
- Mac / Windows pełna kompatybilność
- nie musi być bardzo mobilny
- w przystępnej cenie
Co teraz polecicie? Prosiłbym o konkretne modele.
Dziekuje za wcześniejsze odpowiedzi i za wyrozumiałość
Napisano 08 lutego 2009 - 23:33
bez problemu działa tu i tu (oczywiście sformatowany jako FAT32)
Napisano 09 lutego 2009 - 09:14
Napisano 10 lutego 2009 - 08:59
Napisano 24 czerwca 2010 - 14:42
Także najlepiej mieć 2 partycje - jedna fat32, druga - do wyboru.
W dysku nie ma czegoś takiego jak Mac/Windows... ew. tamten seagate ma port FW.
Polecam dyski MyBook - szczególnie te z FW 400, FW 800 i USB 2.0
A jakim programem zrobić partycję na dysku żeby nie stracić danych, które na nim mam? Mam dysk WD 320 GB i zajęte 220 GB ważnych rzeczy (formatowanych do ms dos) jak teraz dodać partycję zrobioną pod maka żeby tych rzeczy nie utracić? A i czy pomiędzy partycjami będzie można wymieniać pliki?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych