Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tiki Towers, czyli co to znaczy tanio i solidnie

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 14 January 2009 - 16:17

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3119/3196284607_0429f2d51b_o.jpg[/NEWSHUGE]

Kilka dni temu przeglądając w App Store aplikacje, oczywiście jak zwykle listę top - natknąłem się na kilka produkcji, które na pierwszy rzut oka mogłyby się podobać, ale niestety tylko.. na pierwszy rzut oka. Sprawdziłem kilka aplikacji, ale jakoś mnie nie wciągnęły na dłużej. Dziś po raz kolejny przeglądałem AppStore, poszukując czegoś ciekawego i zastanowiła mnie pewna rzecz: otóż dlaczego pierwsze miejsce na top-liście nie ulega zmianie i zajmuje je aplikacja z małpami w logo aplikacji? Tym bardziej zdziwiłem się, że palmę pierwszeństwa dzierży tak tani produkt - ale opinie użytkowników tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że warto chyba wydać te parę złotych.

No i stało się... Zostałem szczęśliwym nabywcą jednej z najnowszych produkcji RealArcade (producenta m.in. Collapse) - Tiki Towers. Gra, po uruchomieniu, wita nas całkiem miłą dla oka, bajkową grafiką i świetnie (czyt. idealnie) zoptymalizowanym interfejsem. Po ustawieniu kilku opcji nadchodzi czas oddania się wirtualnej rozgrywce, z piękną, bajkową grafiką i równie świetną oprawą muzyczną.

Jednak to co mamy ujrzeć już chwilkę, po wybraniu levelu, jest prawdziwą wisienką (a może bananem, skoro to bohaterami są goryle) na torcie - jest uwieńczeniem jakże pięknego dzieła programistów. Otóż jest to sama roz(g)rywka, która mnie osobiście wprawiła w zachwyt! Tak, tak, nie przesadzam, gra wciągnęła mnie na długie godziny, co naprawdę rzadko sie zdarza.

Dołączona grafika

Wystarczy tego słodzenia, przejdźmy do samej rozgrywki.

Otóż sama gra polega na tym, żeby z bambusowych "pali", połączonych kokosami, stworzyć mosty, wieże, drabinki i tym podobne twory (naszej wyobraźni), które mają posłużyć grupie pięciu szympansów do zdobycia bananów i dostania się z kartonowego pudła do głazu (to chyba głaz ;) ). Wydaje sie to dosyć proste, ale w rzeczywistości proste nie jest, no może w pierwszych levelach. Budowanie zaczynamy najczęściej od automatycznie wbudowanego w każdy level metalowego "trzonu" naszej budowli, sprawa wydaje się prostsza, ale wraz z poziomem gry wzrasta poziom trudności i mamy coraz trudniejsze zadania. Dodam tylko, że w grze zachowane są wszystkie podstawowe prawa fizyki, a nasze konstrukcje, nawet jeśli czasem bardzo stabilne, mogą ulec zniszczeniu pod naporem kilku małp.
Łatwo na pewno nie jest, ale samo budowanie, jak i późniejsze obserwowanie zmagań szympansów jest po prostu bardzo przyjemne i dostarcza wrażeń na długie, długie godziny ;)

Na koniec jeszcze garść screenów z gry:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Źródło: http://itunes.apple....=298127125&mt=8
Cena: 0,79 €
Moja ocena: 6/6

[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3527/3197128654_b1b0e8882b_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3313/3197128456_6fe7b4a080_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 iQba

iQba
  • 129 posts
  • SkądTarnów

Posted 14 January 2009 - 18:18

Gierka bardzo podobna do Makowo/Pctowego "World of Goo" które szczerze polecam;) BTW. Podobaja mi sie ceny gier w AppStore, bardzo. Sama gra natomiast wydaje się super;) Jak dorwę się do iP ojca to sobie zanabędę;)

#3 shpyo

shpyo
  • 40 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 January 2009 - 21:08

To jest to samo co World of Goo"...

#4 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 14 January 2009 - 22:48

giera naprawde fajniusia ;) fajna grywalność dziwi mnie tylko cena - takie gry sprzedałby się za troszeczke więcej - ale ciesze sie ze tak tanio bo mialem właśnie ostatniego dolara na koncie :D

#5 D154573R

D154573R
  • 304 posts

Posted 14 January 2009 - 23:00

Zerżneli z World of Goo jak kolega wyzej wspomniał. Chętnie bym w to zagrał tylko 0$ :D Czekam az studio 2DBoy wyda swoją perełkę na iP :)

#6 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 14 January 2009 - 23:06

niestety, ale nie jest to kopia World of Goo tylko Elefunk YouTube - Elefunk Game Trailer English PS3 PSN na ps3. World of Goo i Tiki Towers pomysł ukradły, różnią sie detalami, ale pomysł nie jest ich. Elefunk jest w PSstore od sierpnia 2008. Elefunk - recenzja

#7 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 14 January 2009 - 23:12

A mnie się wydaje, że ani World of Goo ani Tiki Towers nie są żadnymi kopiami, tylko grami bliźniaczo podobnymi; według waszego rozumowania (przykładowo) Baldurs Gate jest podróbką Diablo, a PES jest podróbką Fify; można wymieniać bez końca...

#8 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 14 January 2009 - 23:20

A mnie się wydaje, że ani World of Goo ani Tiki Towers nie są żadnymi kopiami, tylko grami bliźniaczo podobnymi; według waszego rozumowania (przykładowo) Baldurs Gate jest podróbką Diablo, a PES jest podróbką Fify; można wymieniać bez końca...

niezgodzę się, bo ani FIFA ani PES nie wymyśliły piłki nożnej tylko ją udają, piłkę wymyślili anglicy lub jak kto woli egipcjanie ;) tu zaś mamy do czynienia z pomysłem na grę logiczną, który jest identyczny. budowanie z bambusa lub metalu konstrukcji na którą działają prawa fizyki, po to by zwierzęta lub krople ropy naftowej mogły przejść dalej. Pomysł ewidentnie zerżnięty z Elefunk i tyle. A niestety o tym czy pomysł jest skradziony decyduje w tym wypadku data premiery gry.

#9 shpyo

shpyo
  • 40 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 January 2009 - 23:30

Jakby się uprzeć to pierwszy był Bridge Builder na PC, gdzie budowało sie most po ktorym przejeżdżał pociąg. @lapski: nie krople roby naftowej tylko glutki! ;D

#10 tobiks-1355df9ad8

tobiks-1355df9ad8
  • 41 posts

Posted 14 January 2009 - 23:31

heh, to nie żaden World of Goo ani Elefunk... ja dwa lata temu dokładnie grałem w jakas "mega starą" gre na PCcie, ktora dokladnie na tej samej zasadzie dzialala, ale budowalo sie mosty dla pociągów (oczywiscie pociągi to były prostokąty w jakims kolorze a mosty budowane z prostych beleczek... był tryb w którym konstrukcje podświetlały się w poszczegolnych miejscach gdzie naprężenia były większe i w tych miejscach zmianiały kolor te łączenia czy beleczki, ogolnie mimo ze grafika jak z przed przynajmniej 12 lat to gralem w to dosyc dlugo i namietnie, az sie zatrzymalem na jakims etapie ktorego nie moglem przejsc przez 2 dni :/ aha celem gry był przejazd pociągu z chyba 3 wagonikami na drugą stronę mostu... jak znajde nazwe to heh sciagne se to, bo szczerze mowiac widze ta gre w wersji z malpami i mi sie mniej podoba... za duzo wodotryskow i jakoś chaotycznie wygląda :)

#11 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 14 January 2009 - 23:32

niezgodzę się, bo ani FIFA ani PES nie wymyśliły piłki nożnej tylko ją udają, piłkę wymyślili anglicy lub jak kto woli egipcjanie ;) tu zaś mamy do czynienia z pomysłem na grę logiczną, który jest identyczny. budowanie z bambusa lub metalu konstrukcji na którą działają prawa fizyki, po to by zwierzęta lub krople ropy naftowej mogły przejść dalej. Pomysł ewidentnie zerżnięty z Elefunk i tyle. A niestety o tym czy pomysł jest skradziony decyduje w tym wypadku data premiery gry.

E tam, dużo wcześniej był Bridge Construction Set
Bridge Builder - Wikipedia, the free encyclopedia
Budujemy most i testujemy go pociągiem lub samochodami.

A jeszcze wcześniej Incredible Machine
The Incredible Machine - Wikipedia, the free encyclopedia
Tu też wszystko opiera sie na budowie z elementów a fizyka ma zasadnicze znaczenie

;)

#12 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 14 January 2009 - 23:34

Dokładnie, pierwszy był ów Bridge Builder, który, co prawda, jakoś inaczej sie nazywał, ale był niejako prekursorem i wzorem dla wszystkich tych produkcji, mimo wszystko nie uważam żadnej z nich za podróbki, a zresztą pisząc recenzję nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby uznać Tiki Towers za podróbkę czegokolwiek ;) Co do Incredible Machines to grałem w to na pierwszym pececie, zresztą mam nawet płytkę z CDA, na której jest to demo, które mnie nieźle wciągnęło; idąc dalej tymże tropem można uznać za podróbkę Enigmo ;)

#13 tobiks-1355df9ad8

tobiks-1355df9ad8
  • 41 posts

Posted 14 January 2009 - 23:38

ZNALAZŁEM! :)

BridgeBuilder-Game.com - The ultimate bridge building game page

wiem, że grafika poraża ale na prawdę nie mogłem się oderwać bo wciąga :P

#14 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 14 January 2009 - 23:39

Jakby się uprzeć to pierwszy był Bridge Builder na PC, gdzie budowało sie most po ktorym przejeżdżał pociąg.
@lapski: nie krople roby naftowej tylko glutki! ;D

Nie LAPSKI tylko LOPSKI ;) pzdr
A props gry to jeżeli chodzi tytuły logiczne, pomysł jest bardzo ważny. A w tym przypadku widzimy że pomysł był już nie raz wrzucany na tapetę. Ja nie mówię że ta gra jest kiepska, mówię tylko że powiela pomysł a to raczej nie jest powód do dumy dla jej producentów.

#15 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 14 January 2009 - 23:41

A może wróćmy do tematu? ;) Jakieś wrażenia czy przemyślenia na temat recenzji? Dlaczego nikt nigdy o tym nie pisze... :)

#16 tobiks-1355df9ad8

tobiks-1355df9ad8
  • 41 posts

Posted 14 January 2009 - 23:50

czasem to dobrze, że nie piszą... to znaczy, że błędów pewnie nie ma albo głupot, bo to zawsze ludzie wychwycą :) a jak jest dobrze napisane i nikt się tym nie fascynuje to widzie 2 opcje... 1. nie zwracamy uwagi na sposób pisania tylko informacje 2. strona uchodzi za profesjonalną i przejawy profesjonalizmu uchodzą za normę nie wiem, ale ja chyba w tym wypadku niestety w pierwszym podpunkcie się znajduję, bo nie zwróciłem za bardzo uwagi na formę - nie przeszkadzala mi :)

#17 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 15 January 2009 - 00:10

Kopia jakiejś innej gry czy nie, co za różnica? Nie znam innej gry na iPhone/iPod Touch tego typu, a ta mnie bardzo wciągnęła. Świetnie dobrane dźwięki i muzyka, bardzo przyjemna grafika i naprawdę dobrze dopracowana gra. Obecnie jestem w trakcie robienia misji Eco (mam już wszystkie lvl'e na złoty metal zrobione). Wg. mnie naprawdę warto kupić tą grę, ponieważ zabawa jest przednia i jest to jedna z kilku gier na tą platformę, które mi najbardziej przypadły do gustu. Naprawdę polecam.

#18 ed00c

ed00c
  • 2404 posts
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Posted 15 January 2009 - 15:58

Te mosty to byl bodajze Pontifex, kiedys w to gralem godzinami. Ale mi te malpki bardziej przypominaja wspomniane wczesniej World of Goo. Sama gra bardzo fajna, idzie sie wciagnac, polecam kazdemu. pozdro

#19 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 15 January 2009 - 17:33

Niewiedziałem że sie to stanie, ale jednak ta gra mi sie spodobała :) Za recenzje 6/6 za gre 5/6 bo to nie moja ulubiona :P

#20 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 posts
  • SkądMszana Dolna, Poland

Posted 17 January 2009 - 14:37

Gra genialna.. Zakupiłem teoretycznie dla mojej 7-mio letnie córki, ale okazuje się, że ja mam spore problemy.. Trzeba naprawdę "pogłówkować" przy niej.. Wciąga na długie godziny.. Polecam..

#21 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1084 posts
  • SkądPleszew, Poland

Posted 15 February 2010 - 18:45

GRA Jest GENIALNA ! Mała gra a tak cieszy :D Małpy i jazda ;p

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users