Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nurbs w ArchiCad / MaxonForm, c4d, blender

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 stycznia 2009 - 19:44

Musze wymodelować przestrzenną strukturę organiczną a następnie eksportować ją do Archicad'a.

Posiadam ArchiCada 10.
Do renderowania używam Artlantis Studio - cenie szybkość i prostote :)
W celach edukacyjnych śiągnąłem sobie Blendera.
Mam dostęp do Cinema 4D Maxona R10 - niestety nie jestem właścicielem tego programu.

No i moje pytanie: Jak najłatwiej poradzić sobie z wymodelowaniem skomplikowanej bryły tak by znalazła się w Archicadzie najlepiej jako obiekt biblioteczny.

Najchętniej ułatwiłbym sobie życie programem MaxonForm - niestety zaprzestano jego dystrybucji a rozwój programu choć właśnie dla Archicada 10 zatrzymał się na wersji PPC.

Wycztałem gdzieś że pluginy Maxona do współpracy z archicadem są płatne - co mi raczej nie pasuje z racji jednej bryły i ścigającego terminu.
Natomiast na podanej poniżej stronie graphisoftu znalazłem takie pluginy lecz nie dla wersji Archicad 10.
Cinema4D Downloads

Może chociaż blender ma możliwośc eksportu do Archicada???

hElP :)

Na marginesie: Miał ktoś styczność z takimi programami jak SolidWorks i Catia które służą do prawdziwego projektowania parametrycznego, ponoć też używa ich Frank Gehry.

#2 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 20:48

Niestety Cinema z Archicadem ładnie współpracuje dopiero od wersji AC11. Nowe pluginy zarówno do Cinemy jak i do Archicada są do poprania za darmo, kiedyś faktycznie były płatne. I powiem z doświadczenia że połączenie c4d z AC jest ekstra! Można albo stworzyc nowy obiekt w c4d albo edytować istniejący już w archicadzie, po wszystkim wstawiany jest gotowy element jako obiekt biblioteczny.

#3 Brzuch

Brzuch
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 maja 2009 - 15:52

do projektowania parametrycznego masz rhinio i grasshoppera ( narazie tylko na Win)

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 maja 2009 - 16:01

Rhino jest również pod OS X, Leopard tylko niestety. Co prawda, jeszcze nie ostateczna wersja, ale coraz dale są. ArchiCad z Cinemą współpracują dobrze już od kilku wersji wstecz. Osobiście na R10 pracując miałem z tym do czynienia i nie było problemu. Blender spokojnie Ci starczy. Nie znam ArchiCad'a, ale na pewno da się do biblioteki wstawić bryłę z zewnętrznego pliku.

#5 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 maja 2009 - 21:40

a nie lepiej zadać to pytanie na polskim forum Archicada? ARCHICLUB

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych