Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mini-CD utknelo w napedzie nowego macbooka alu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:38

Witam. Dzisiaj klientka zadzwonila do mnie z bardzo nietypowa sprawa. Mimo iz czytala w instrukcji ze nie mozna wlozyc malych plytek CD, wlozyla.. no i utknal. Jutro jade na to zerknac, czytalem o przechyleniu laptopa o 45 stopni i przytrzymaniu lewego klawisza myszy, numerze z przytrzymaniem cd karta kredytowa i potem wypluje a takze.. Tony pisal o tym ze mozna wlozyc duza plyte i razem wyskocza.. tego wolalbym jednak juz nie probowac :P Moze jeszcze jakies pomysly ? Pozdrawiam i z gory dziekuje

#2 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:46

Ja słyszałem, że cały napęd trzeba wymieniać tedy... Ps. To nie bardzo nietypowa sprawa, po prostu brak pomyślunku, czyli tak dosyć spora bolączka dwudziestego pierwszego wieku ;)

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:50

To zależy, czy zamknęły się za nim "drzwi". Ale raczej wątpię, bo płyta za mała i nie doszła do centrum. Sprawdzisz to tak. Przy wyłączonym laptopie próbujesz włożyć normalne CD. Jeśli na początku poczujesz opór tzn, że drzwi się zamknęły i wtedy próbujesz załączyć z przyciskiem myszy przechylając lapa. Jeśli płyta wchodzi do 1/3 napędu, to musisz kombinować już bez przycisku nie włączając go.

#4 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:51

Ja słyszałem, że cały napęd trzeba wymieniać*tedy...

Ps. To nie bardzo nietypowa sprawa, po prostu brak pomyślunku, czyli tak dosyć spora bolączka dwudziestego pierwszego wieku ;)

Chodzilo mi raczej o informacje a nie o podsumowanie problemu wymiana napedu.. Takie rzeczy sa do zrobienia, chce tylko poznac opinie innych osob tak zebym mial jutro wahlarz rozwiazan..

Stalo sie, jest to jej pierwszy komputer a plytke dostala z banku ing do zabezpieczenia i pan powiedzial ze ma wlozyc do cd-romu.. to tak tez zrobila.

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:55

Witam.

Dzisiaj klientka zadzwonila do mnie z bardzo nietypowa sprawa. Mimo iz czytala w instrukcji ze nie mozna wlozyc malych plytek CD, wlozyla.. no i utknal.

Jutro jade na to zerknac, czytalem o przechyleniu laptopa o 45 stopni i przytrzymaniu lewego klawisza myszy, numerze z przytrzymaniem cd karta kredytowa i potem wypluje a takze.. Tony pisal o tym ze mozna wlozyc duza plyte i razem wyskocza.. tego wolalbym jednak juz nie probowac :P

Moze jeszcze jakies pomysly ?

Pozdrawiam i z gory dziekuje

Nic nie wkładaj do tego napędu, ani nie "kombinuj na skróty" bo zrobisz jeszcze gorzej niż jest. Jedyna metoda to wymontowanie napędu i jego rozbiórka. Najlepiej w pozycji "ekranem do dołu" (przy zamknietym laptopie), aby płytka "nie latała" po "wnętrznościach" tylko leżała ponad nimi. Unikaj zmiany tej pozycji - dobierz położenie laptopa tak aby cały czas podczas pracy zachować takie jego położenie.

#6 piar

piar
  • 79 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:58

A takie te maki niby swietne... jedna mala plytka i tyle problemow :) Swoja drogą to porazka ze nie mozna czytac malych plytek. Ale to problem wszystkich lapków z ta technologia napedow.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 21:12

To nie wina Maców tylko rodzaju napędu optycznego jaki w nich zastosowano (slot-in). Ponadto z pewnością w instrukcji obsługi Maca jest coś chyba napisane na temat obsługi tego rodzaju napędu ? Po co komu w dzisiejszych czasach nośnik o pojemności 210 MB skoro nawet zwykła płyta CD (12 cm) ma pojemność 700 MB ? Jak ktoś koniecznie chce - "problem" czytania płytek 8 cm (niezbyt popularnych) można rozwiązać poprzez zakup zewnętrznego napędu z "szufladą".

#8 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 21:14

A takie te maki niby swietne... jedna mala plytka i tyle problemow :)
Swoja drogą to porazka ze nie mozna czytac malych plytek. Ale to problem wszystkich lapków z ta technologia napedow.

Nie rozumiem, co ma do tego świetność lub nie maków. To tak, jakby ktoś chciał do magnetowidu wsadzić płytę dvd.. Trzeba czytać, co sprzęt obsługuje, a nie próbować po omacku.

Dell Latitiude 830 czyli duża i porządna maszynka też nie obsługuje małych płytek. Jakoś nie przyszło mi do głowy z takiej w nim korzystać. I nie mówię, że niby Dell taka biznesowo nastawiona firma.

#9 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 11 stycznia 2009 - 21:36

To zależy, czy zamknęły się za nim "drzwi".
Ale raczej wątpię, bo płyta za mała i nie doszła do centrum.
Sprawdzisz to tak.
Przy wyłączonym laptopie próbujesz włożyć normalne CD. Jeśli na początku poczujesz opór tzn, że drzwi się zamknęły i wtedy próbujesz załączyć z przyciskiem myszy przechylając lapa.
Jeśli płyta wchodzi do 1/3 napędu, to musisz kombinować już bez przycisku nie włączając go.

Z tego co mowila po nacisnieciu przycisku Eject naped wykonuje dzwiek tak jakby chcial wyrzucic plytke.. Czyli z tego wnioskuje ze jednak drzwi sa zamkniete

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 stycznia 2009 - 23:24

najprawdopodobniej będziesz w takim razie miał zabawę z rozkręcaniem napędu, a co za tym idzie, całego komputera.

Nie rozumiem, co ma do tego świetność lub nie maków. To tak, jakby ktoś chciał do magnetowidu wsadzić płytę dvd.. Trzeba czytać, co sprzęt obsługuje, a nie próbować po omacku.

zgadzam się, włożenie mini było na poziomie dowcipu, że blondynce nie działa cd-rom, bo ma napisane "x24" a już przy siódmej płytce nie idzie włożyć następnej...

#11 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 11 stycznia 2009 - 23:28

virgin71: Dobre.. tego nie znałem ;)

#12 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 17 stycznia 2009 - 12:46

Cd samo wyszlo przy normalnym uzytkowaniu :P

#13 mobor

mobor
  • 182 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 14:34

od siebie tylko dodam że są mechanizmy typu slot-in akceptujace płyty mini Takowy posiada chocby konsola NintendoWii - a wiec można, tylko trzeba chcieć... Napęd jest produkcji Panasonic'a o ile pamietam W PS3 jest zdaje się podobnie /też slot-in/ BTW Znajomy kupił do swojego mac-mini kamerę internetową ze sterownikami na.... miniCD Musiał gnać przez całe miasto do mnie zebym mu to przegrał.na 12cm dysk Owszem- mozemy znowu to tłumaczyc niedopatrzeniem producenta kamerki ale...czy słusznie? A co ma zrobić nieborak który ma kamerę na płyty miniDVD ... ? Nie obejrzy filmu...

#14 lukikme

lukikme
  • 18 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 13:18

A ja dam ludziom nadzieję... Jeżeli napęd jej nie zdążył "połknąć" to idzie płytkę "wytrzepać". Wstyd się przyznać, ale wierząc w mojego Mac`a zaaplikowałem mu mini-dysk do środka - bydle zginęło mi całkowicie z oczu, więc szanse na jego wyciągnięcie mocno zmalały. Okazuje się, że delikatne potrząsanie wejściem napędu do dołu potrafi skłonić mini-płytę do wyjścia. ;)

#15 rudiboi

rudiboi
  • 1 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 07:31

Witam, Wczoraj zona w przypływie emocji chcąc obejrzeć stare zdjęcia poczyniła ten ...ruch. Wynalazłem gdzies na amerykańskim forum podpowiedź... zamknij komputer odwróć w pionie napędem w duł i potrząsnij. Ja popukałem lekko w kolano i...płyta sie wysunęła na 1cm, dalej już wiadomo co rocić.

#16 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2011 - 12:19

Dzięki za te rady z obracaniem komputera - właśnie tak uratowałem Macbooka koleżanki :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych