Mini-CD utknelo w napedzie nowego macbooka alu
Napisano 11 stycznia 2009 - 20:38

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:46

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:50
Napisano 11 stycznia 2009 - 20:51
Ja słyszałem, że cały napęd trzeba wymieniać*tedy...
Ps. To nie bardzo nietypowa sprawa, po prostu brak pomyślunku, czyli tak dosyć spora bolączka dwudziestego pierwszego wieku
Chodzilo mi raczej o informacje a nie o podsumowanie problemu wymiana napedu.. Takie rzeczy sa do zrobienia, chce tylko poznac opinie innych osob tak zebym mial jutro wahlarz rozwiazan..
Stalo sie, jest to jej pierwszy komputer a plytke dostala z banku ing do zabezpieczenia i pan powiedzial ze ma wlozyc do cd-romu.. to tak tez zrobila.
Napisano 11 stycznia 2009 - 20:55
Witam.
Dzisiaj klientka zadzwonila do mnie z bardzo nietypowa sprawa. Mimo iz czytala w instrukcji ze nie mozna wlozyc malych plytek CD, wlozyla.. no i utknal.
Jutro jade na to zerknac, czytalem o przechyleniu laptopa o 45 stopni i przytrzymaniu lewego klawisza myszy, numerze z przytrzymaniem cd karta kredytowa i potem wypluje a takze.. Tony pisal o tym ze mozna wlozyc duza plyte i razem wyskocza.. tego wolalbym jednak juz nie probowac
Moze jeszcze jakies pomysly ?
Pozdrawiam i z gory dziekuje
Nic nie wkładaj do tego napędu, ani nie "kombinuj na skróty" bo zrobisz jeszcze gorzej niż jest. Jedyna metoda to wymontowanie napędu i jego rozbiórka. Najlepiej w pozycji "ekranem do dołu" (przy zamknietym laptopie), aby płytka "nie latała" po "wnętrznościach" tylko leżała ponad nimi. Unikaj zmiany tej pozycji - dobierz położenie laptopa tak aby cały czas podczas pracy zachować takie jego położenie.
Napisano 11 stycznia 2009 - 20:58

Napisano 11 stycznia 2009 - 21:12
Napisano 11 stycznia 2009 - 21:14
A takie te maki niby swietne... jedna mala plytka i tyle problemow
![]()
Swoja drogą to porazka ze nie mozna czytac malych plytek. Ale to problem wszystkich lapków z ta technologia napedow.
Nie rozumiem, co ma do tego świetność lub nie maków. To tak, jakby ktoś chciał do magnetowidu wsadzić płytę dvd.. Trzeba czytać, co sprzęt obsługuje, a nie próbować po omacku.
Dell Latitiude 830 czyli duża i porządna maszynka też nie obsługuje małych płytek. Jakoś nie przyszło mi do głowy z takiej w nim korzystać. I nie mówię, że niby Dell taka biznesowo nastawiona firma.
Napisano 11 stycznia 2009 - 21:36
To zależy, czy zamknęły się za nim "drzwi".
Ale raczej wątpię, bo płyta za mała i nie doszła do centrum.
Sprawdzisz to tak.
Przy wyłączonym laptopie próbujesz włożyć normalne CD. Jeśli na początku poczujesz opór tzn, że drzwi się zamknęły i wtedy próbujesz załączyć z przyciskiem myszy przechylając lapa.
Jeśli płyta wchodzi do 1/3 napędu, to musisz kombinować już bez przycisku nie włączając go.
Z tego co mowila po nacisnieciu przycisku Eject naped wykonuje dzwiek tak jakby chcial wyrzucic plytke.. Czyli z tego wnioskuje ze jednak drzwi sa zamkniete
Napisano 11 stycznia 2009 - 23:24
zgadzam się, włożenie mini było na poziomie dowcipu, że blondynce nie działa cd-rom, bo ma napisane "x24" a już przy siódmej płytce nie idzie włożyć następnej...Nie rozumiem, co ma do tego świetność lub nie maków. To tak, jakby ktoś chciał do magnetowidu wsadzić płytę dvd.. Trzeba czytać, co sprzęt obsługuje, a nie próbować po omacku.
Napisano 11 stycznia 2009 - 23:28

Napisano 17 stycznia 2009 - 12:46

Napisano 17 stycznia 2009 - 14:34
Napisano 30 listopada 2010 - 13:18

Napisano 15 czerwca 2011 - 07:31
Napisano 13 września 2011 - 12:19

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych