ATI RADEON 9250 PC -> ATI RADEON 9200 MAC
Jako, że mi się udało, a problemów z tym było sporo, postanowiłem opisać krok po kroku co zrobić, aby karta z PC zadziałała na Macintoshu. W sumie tego typu tematy są, ale ja opiszę mod karty Radeon 9250 - jako że karta ta wykorzystuje ten sam chip co 9200, a takowa istnieje w wersji Mac edition - wybrałem właśnie ten model.
Zacznijmy od zakupu karty - ja miałem na stanie model AGP 8X Gigabyte Ati Radeon 9250 R925 Series 64-bit 128MB VRAM z koścmi Hynix.

A więc tuż po zdobyciu 9250 przejdźmy do flashowania. Czyli - wpinamy ową kartę do jakiegoś PC-ta, odpalamy jakąś startową dyskietke / płytę CD. Ja używałem startowej CD z freeDOSem z możliwością odczytu z USB flash.
Następnie ściągamy z The Mac Elite odpowienie ROMy. Czyli ROM full 128kB mod for 9250 i ROM 64kB mod for 9250. Następnie przyda nam się programik ATIFLASH.
Wszystkie potrzebne aplikacje i ROMy dodaję w pliku ZIP - link niżej (CD po wypaleniu wydaje się czyste, mimo tego to jest startówka).
Wpinamy kartę w PC. uruchamiamy jakiegoś DOSa i wykorzystując atiflash - wgrywamy na karte nowy ROM.
atiflash -p 0 NOWY_ROM.ROM -f
(-p oznacza slot - AGP najczesciej to 0, -f - tryb force, bez tego nie zaladujemy ROMu za Maca do karty PC)
Zacznijmy od 128kB - jeśli się go nie uda wgrać (flashowanie sie wysypuje w połowie) - próbujemy to samo z ROMem 64kB. Powinno się udać.
Następnie trzeba przelutować jeden rezystor na karcie z R229 na R230.

Nie jest to łatwe, ale bez tego się nie obejdzie.
Następnie wsadzamy kartę do Macintosha.
UWAGA! Jeśli nasz Mac ma tryb AGP 4X (np. Quicksilver - jak mój) - zaślepiamy styki (piny) 3 i 11 na odwrocie karty (tam gdzie nie ma GPU). Można do tego użyć - tak jak w moim przypadku - wcześniej przygotowanych małych wycinków z taśmy izolacyjnej.

Wsadzamy kartę do Maca i uruchamiamy. Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem - Mac OS X powinien wystartować. Po uruchomieniu zaktualizujmy sterowniki ze strony producenta:
TA PACZKA.
W taki o to sposób przerobiliśmy kartę z PC na MAC edition. Miłego flashowania.

:arrow:PLIKI POTRZEBNE DO SFLASHOWANIA:arrow:
O to poprzednia karta jaka była - NVidia GeForce 2 - 32MB