Witam, jestem poczatkujacym uzytkownikiem Mac'a jak i livebox'a. Jedno i drugie mam od kilku dni, chcialbym podlaczyc liveboxa do komputera kablem, najchetniej kablem ethernetowym. Nie mam o tym wogole pojecia i tu moja prosba, niech ktos mi krok po kroku wytlumaczy jak to zrobic. Nie mam pojecia co w opcjach zaznaczyc i co gdzie wpisac aby net smigal. Wiele osob twierdzi ze to prosta sprawa, moze ktos ma ochote podzielic sie swoja wiedza? Z gory dzieki:)

Livebox na MacOS X Leo - konfiguracja
Started by
opach16
, 09 Jan 2009 14:21
6 replies to this topic
Posted 09 January 2009 - 14:21
Posted 09 January 2009 - 14:24
Jest tak duża płachta z instrukcją kro po kroku przy Liveboxie. Jak przez to przebrniesz to potem jest tylko kwestia włożenia odpowiednich wtyczek w odpowiednie miejsce (nie da się tego zrobić chyba źle)
Posted 09 January 2009 - 15:05
Kabel podpialem juz, z tym problemu nie mialem:D chodzi mi o ustawienia polaczenia, gdzie wpisac ip, nazwe uzytkownika, haslo itd. Przy liveboxie instrukcja obejmuje tylko windowsa niestety.
Posted 09 January 2009 - 23:45
powinno już działać - po wpięciu kabla...
Posted 10 January 2009 - 01:43
Podpinasz lvb do maczka wlasnie kablem eth, do liveboxa do portu z czerwona naklejka. Takie polaczenie powinno byc wykryte automatycznie bez koniecznosci wpisywania IP/DNS/inne.
Oczywiscie lvb do zasilania i linii telefonicznej golym przewodem do gniazda line (nie do phone!). Telefon przez mikrofiltr.
Potem juz z gorki, konfigurowanie lvb.
Przegladarka internetowa (nie moze byc opera) i w niej w adresie zamiast www.costam wpisujesz adres: 192.168.1.1 (wzglednie http://192.168.1.1) powinno zapytac o nazwe uzytkownika i haslo. To nie sa te od neostrady tylko zabezpieczeniowe do liveboxa - standardowe to nazwa i haslo "admin". Powinna sie otworzyc strona konf lvb. Ponizej czerwonego "witaj" jest "dostep do internetu", klikasz tam i nazwe uzytkownika i haslo do neostrady wpisujesz w odpowiednie pola. Potem tylko przycisk zastosuj i jak (jesli?) polaczy to "zapisz" zeby parametry zapisal w pamieci. wewnetrznej lvb - tyle, powinno dzialac.
Jak cos nie tak to dzwon kilka razy na infolinie neo 0800102102, mimo ze "nie wspieraja" maka w koncu trafisz na kogos kto pomoze.
Oczywiscie lvb do zasilania i linii telefonicznej golym przewodem do gniazda line (nie do phone!). Telefon przez mikrofiltr.
Potem juz z gorki, konfigurowanie lvb.
Przegladarka internetowa (nie moze byc opera) i w niej w adresie zamiast www.costam wpisujesz adres: 192.168.1.1 (wzglednie http://192.168.1.1) powinno zapytac o nazwe uzytkownika i haslo. To nie sa te od neostrady tylko zabezpieczeniowe do liveboxa - standardowe to nazwa i haslo "admin". Powinna sie otworzyc strona konf lvb. Ponizej czerwonego "witaj" jest "dostep do internetu", klikasz tam i nazwe uzytkownika i haslo do neostrady wpisujesz w odpowiednie pola. Potem tylko przycisk zastosuj i jak (jesli?) polaczy to "zapisz" zeby parametry zapisal w pamieci. wewnetrznej lvb - tyle, powinno dzialac.
Jak cos nie tak to dzwon kilka razy na infolinie neo 0800102102, mimo ze "nie wspieraja" maka w koncu trafisz na kogos kto pomoze.
Posted 11 January 2009 - 22:11
Ktoś kiedyś wysunął pomysł, by dzwoniąc na infolinię, nie podawać nazwy systemu operacyjnego.
Posted 11 January 2009 - 22:52
Nie podawać - ponieważ na hasło "Macintosh", "Apple" lub "Mac OS X" konsultanci TP mówią wprost, że wspierają jedynie użytkowników łindołs i nie są w stanie pomóc. Najlepiej przedstawić problem od strony modemu a jeżeli zapytają o komputer - powiedzieć że wszystko jest w porządku i wykonywaliśmy operacje zgodnie z instrukcją, firewall jest wyłączony itp. Sprawdzone niejednokrotnie osobiście. Ostatnio - wczoraj (10 stycznia 2009 r.). Działa.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users