Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem ze zgraniem filmu z kamery SONY!!!

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 micat

micat
  • 3 posts

Posted 08 January 2009 - 14:06

Witam! Kupiłam kamerę i byłam pewna, że nie będzie problemu a jednak. Nie ma dołączonego oprogramowania na maca a imovie nie widzie kamery :( Czy są jakieś programy dodatkowe? Nie muszę chyba dodawać, że jak zadzwoniłam do sony to mnie odesłali do appla a tamci z powrotem do Sony :(((

#2 mavpft

mavpft
  • 32 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 January 2009 - 14:08

A czy podlaczasz kamere przez USB czy FireWire ? Ja swoja musze podlaczac przez FireWire bo inaczej moj MBP tez jej nie widzi. Bylo chyba zreszta cos na ten temat swego czasu na forum.

#3 micat

micat
  • 3 posts

Posted 08 January 2009 - 14:45

Łączę przez usb. Iphoto widzi tą kamere.

#4 romans60

romans60
  • 21 posts

Posted 09 January 2009 - 23:49

jeśli kamera jest HD (dużo danych do przeżucenia) to program będzie ją widział ale nie będzie importował plików. Złącze USB może nie nadążyć ale przy Fire wire też są problemy. Mam kamerę na taśmę DV i twardy dysk i też mam problem z importem na maca. Z taśmowej jeszcze się zgrywa, czasami rozsynchronizowuje się dzwięk. Sony proponuje zakup chyba programu Las Vegas, to ma być OK. Szkoda, że tego nikt nie mówi przed zakupem. Materiał z kamery twardodyskowej w full Hd na mojej konfiguracji i oprogramowaniu z PPC nie daje się normalnie wgrać. Korzystam z PC ta i programu Pinacla 11. Czy Intel na macu i nowe oprogramowanie umożliwia bezproblemową współpracę z HD?

#5 mobor

mobor
  • 182 posts

Posted 10 January 2009 - 06:14

- jezeli mówimy o plikach w jakosci HD to od razu radzę sibie temat podarować O ile uda sie jakos zgrac materiał do komputera - to wypalenie płyty w jakosci HD pociagnie za sobą kilkusetłoztowe wydatki....a i tak nie wiadomo czy się uda Nowy iLife09 - a dokładniej iDVD - nie ma nadal żadnego wsparcia dla HD

#6 romans60

romans60
  • 21 posts

Posted 10 January 2009 - 11:34

podejrzewam, że w związku z gwałtownie rosnącym zapotrzebowaniem na materiały z prywatnych imprez w HD w ciągu 6 miesięcy sprawa ta zostanie rozwiązana, bo widzę że nawet posiadacze profesjonalnego FCata też się miotają. Posiadaną kamerę Full HD używam turystycznie bo mieści mi się w motocyklowym tankbagu a potem zgrywam pa analogu na Peceta i obrabiam w Pinaklu, ale wyjściowym formatem jest DVD 4:3 ;) (panorama) Śluby zawodowo kręce na DV i w DVD 4:3 oddaję klientowi. Koledzy często kręcą w HD na DVmini i sprzedają w panoramie :) Moim zdaniem w moim nagraniu jest więcej pikseli do obejrzenia ;) Czekam na lepsze czasy, chociaż nagrywarki blu ray już są w zasięgu łapki, RAM 2 GB nie jest rewelacją, a karty graficzne 256 są już standardem więc już jest blisko :)

#7 123456

123456
  • 0 posts

Posted 10 January 2009 - 11:47

Micat jesli to kamera DV to podlacz przez firewire, mi tez nie dziala przez usb (usb - widzi jako aparat, firewire - widzi jako kamere)

#8 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 January 2009 - 23:42

Polecam uwadze Toast 10, obrabia prawie wszystko. Kolejny argument aby sobie windą głowy nie zawracać/

#9 baq_ole

baq_ole
  • 236 posts
  • SkądTomaszów Mazowiecki, Poland

Posted 11 January 2009 - 02:08

halibut po co tak jedziesz na windows ? To niczemu nie służy - pasuje Ci MAC OS ? Świetnie ale to nie znaczy, że wszystko inne jest bee a to z czego Ty korzystasz jest cacy

#10 baq_ole

baq_ole
  • 236 posts

Posted 11 January 2009 - 10:49

winda to nie jest dziadostwo. Na maku też masz mnogość problemów. Dowodem na to jest to forum - poprzeglądaj sobie tematy to zobaczysz. Jak już gdzieś to napisałem na myapple korzystam zarówno z leoparda jaki i visty - obydwa systemy są w porządku. A jeżdżąc po windowsie trollujecie.

#11 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 11 January 2009 - 11:09

toast 10 jest programem którego szukacie. a winda jest ok:)

#12 baq_ole

baq_ole
  • 236 posts

Posted 11 January 2009 - 12:58

szczerze powiedziawszy to leopard na moim iMaku więcej razy mi się zawiesił niż vista (która chyba ani razu) więc za przeproszeniem nie pierdzielcie głupot.

#13 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 11 January 2009 - 13:57

Witam!

Kupiłam kamerę i byłam pewna, że nie będzie problemu a jednak. Nie ma dołączonego oprogramowania na maca a imovie nie widzie kamery :(
Czy są jakieś programy dodatkowe?
Nie muszę chyba dodawać, że jak zadzwoniłam do sony to mnie odesłali do appla a tamci z powrotem do Sony :(((

Mam też sony HDR-SR5 fullHD z dyskiem 40 GB
Kamerkę widzi tylko nie widzi filmów HD
Zmień ustawienia na standard SD (zamiast High Definition), a tam wybierz tryb HQ High Quality
Na zwykłym DVD nie zobaczysz różnicy. A i tak za pomocą iMovie nic innego nie zrobisz.
hey

#14 mobor

mobor
  • 182 posts

Posted 13 January 2009 - 07:53

baq_ole - winda to jest dziadowstwo, robilem kiedys prezetacje na powerpoincie (ok. 40 slajdow) przy zapisywaniu padlo i co? pare godzin na marne...

Tobie padłą prezentacja o komuś z OSXem padł dysk podczas pracy z Finalem i tez stracił swoją pracę. Tez moze powiedziec ze Apple to dziadostwo.
Nie ma się co gorączkować. Na tym forum jest pare "przeczulonych" osób które trzęsą się na myśl o Windowsie. Forum jest po to by RZECZOWO omawiac problemy a nie udawać że u nas jest cacy a wszystko co złe to oni. Kazdy user - a juz szczegolnie ten ktory dopiero chce kupci Apple- powinien wiedziec ze takze na OSX są pewne braki które mogą utrudniac zycie. Mam na mysli chocby BARDZO SKROMNY /delikatnie mówiąc/ katalog programów do authoringu płyt w formacie HD. Dla mnie na przykład- bardzo istotna rzecz która zmusza mnie do robienia pewnych rzeczy na PC- czy tego chcę, czy nie

#15 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 14 January 2009 - 14:56

Pogrzebałem trochę w supporcie Apple i dowiedziałem się na temat importu HD z Sony, że:

1. Import na i'Movie '08 jest możliwy tylko na Intelach
2. Aby zgrać w formacie AVCHD należy najpierw usunąć z kamery materiał w SD

iMovie ?08: Sony HDR compatibility

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users