Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Alternatywa dla iPoda Touch

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 13:41

Witam :) Jestem już praktycznie zdecydowany na zakup iPoda Touch 2G (prawdopodobnie 16gb) jednak jest jedna rzecz, której mi w nim brakuje (zapewne nie tylko mi) a mianowicie... GPS ;) W związku z tym chciałem się Was poradzić czy znacie jakieś urządzenie, które ma taką samą lub bardzo zbliżoną funkcjonalność do iToucha ale ma też GPS :) Może być to coś w stylu palmtopa lub smartphone'a (chociaż telefon wole mieć jednak oddzielnie). A może jest jakiś konkurencyjny odtwarzacz mp3 z wifi i gps ? No i rzecz najważniejsza - cena ma być mniej więcej taka sama :) Pytanie drugie już co do samego iPoda: Czy jak z aplikacji z mapami google wyznaczę sobie trasę z punktu A do B (mając dostęp do wifi) to później będę mógł tą trasę sprawdzić będąc w drodze już bez dostępu do wifi ? Czy trasa ta się zapisze w pamięci i będzie można ją razem z mapą przeglądać w każdej chwili? Czy po zamknięciu programu dane są usuwane ? Z góry dzięki. Pzdr.

#2 sepuku91

sepuku91
  • 482 postów
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Napisano 04 stycznia 2009 - 14:06

iPhone 3G - tylko troszke drozszy jest ;) iPod'y nie nadaja sie do nawigacji. Mimo iz bez Wi-Fi trasa jest wyswietlana lacznie ze wskazowkami /wlasnie sprawdzilem/. Oczywiscie po wczesniejszym zaladowaniu. Po zamknieciu dane nie sa kasowane. Ale bez Wi-Fi moza chyba tylko ostatnia "trase" przegladac.

#3 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 14:10

No iPhone rzeczywiście poza zasięgiem finansowym :) A co do nawigazji w Touch'u... czemu się nie nadaje ? Może nie będzie typową nawigacją z pokazywaniem położenia ale napewno może służyć jako podręczna elektroniczna mapa :)

#4 sepuku91

sepuku91
  • 482 postów
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Napisano 04 stycznia 2009 - 14:21

Co najwyzej moze Ci pokazac mnie wiecej jak gdzie dojsc. Obraz sie nie obraca oraz nie przesuwasz sie na mapie ;) Na dlugich trasach w ogole juz odpada. Bedzie informanacja, ze masz skrecic za 17.8 km na przyklad. I co wtedy? A na krotkich - co, kazdy nastepny krok bedziesz se palcem wybieral? ;) to nie zdziw sie jak spowodujesz wypadek. :)

#5 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 14:27

No chyba, że ipoda obsługuje pasażer, który informuje mnie o strategicznych punktach trasy :) Nie no rozumiem, że to nie prawdziwy GPS ale lepsze to niż nic. W każym razie ipod jest na tyle fajny, że tego GPSa mogę sobie darować :)

#6 sepuku91

sepuku91
  • 482 postów
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Napisano 04 stycznia 2009 - 14:33

do toucha 1G sa moduly dopinane. Podobno dzialaja caaaalkiem przyzwoicie. Tylko trzeba jailbreak'a zrobic.

Blog - iPod, iPhone, iPhone 3G - informacje … Orange iGPS360 czyli GPS dla pierwszej edycji iPhone’a wreszcie dostępny

#7 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 04 stycznia 2009 - 14:38

iPhone 3G poza zasięgiem? za iP 3G 8gb dałbyś max 100zł więcej niż za iPoda Touch 2G 16gb... ale "GPS" byś miał :P

#8 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 17:45

A czy w iPhonie 3g jest jakiś dobry program do nawigacji aby jakoś sensownie z tego GPSa korzystać? Hmmm może warto dołożyć... Ale chyba wolę mieć więcej pamięci, którą w końcu używam non stop (filmy, mp3) niż gps'a z którego skorzystam raz czy dwa razy w roku... Muszę pomysleć :)

#9 sepuku91

sepuku91
  • 482 postów
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Napisano 04 stycznia 2009 - 17:52

Pewnie, ze lepiej miec wiecej pamieci ;) Mial byc Tom Tom, zobaczymy na nablizszym Keynocie, bo podobno wtedy mial byc pokazywany. W App Store jest chyba jeden program, ale to dla USA, zajmuje 933 MB, kosztuje 25$, a i tak podobno jest do dupy ;)

#10 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 04 stycznia 2009 - 17:58

ten gps to tylko z nazwy jest :P prawdziwy gps będzie w przyrządzie do nawigacji zrobionym do tego celu a nie do słuchania muzyki :D dlatego ja osobiście polecam iPoT+coś do nawigacji :)

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2009 - 00:51

ten gps to tylko z nazwy jest :P prawdziwy gps będzie w przyrządzie do nawigacji zrobionym do tego celu a nie do słuchania muzyki
dlatego ja osobiście polecam iPoT+coś do nawigacji

Popieram w 100%

#12 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 07:45

No dobra przekonaliście mnie - będzie iPod touch 16gb :) Pzdr

#13 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 05 stycznia 2009 - 19:24

A może Samsung Omnia ma Polską Auto Mape.

#14 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 19:39

Może i byłby dobry ale nie miałem przyjemności się pobawić więc nie wiem. Nie ma niestety zbyt dużo pamięci wbudowanej a karty microSD 16GB też troszkę kosztują. Poza tym ja chcę mieć oddzielnie telefon i multimedialnego playera bo nie lubie sytuacji kiedy nie mogę sobie słuchać mp3 czy obejrzeć filmu bo muszę oszczędzać baterie gdybym np musiał gdzieś zadzwonić...

#15 sepuku91

sepuku91
  • 482 postów
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Napisano 05 stycznia 2009 - 19:57

Nie no, mp3 az tak nie zuzywaja baterii ;) choc wideo+muzyka+telefon+minutka w internecie i moze byc cienko ;) btw. Samsung sux ;)

#16 Stasio90

Stasio90

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 08 stycznia 2009 - 15:24

Jak co to Samsung Omnia może służyć i jako odtwarzacz filmów i muzyki jak i telefon, to jest taki odpowiednik iphona ma wbudowane 8,16,32GB pamięci i dodatkowo slot kart microSD, i przy okazji nie trzeba robić JB by można było tapetę pod ikony sobie ustawić. Też go mam zamiar kupić bo iphone jakoś mi się nie uśmiecha, za to mam zamiar mac mini kupić.

#17 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 17:51

A porównywał ktoś Toucha z Omnią pod względem szybkości i płynności działania ? Ipod pod tym względem jest super a omni nie miałem okazji testować. I jaki w omni siedzi system operacyjny? Jak jest z dodatkowymi programami gierkami itp ?

#18 davegrass

davegrass
  • 95 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 18:02

omnia to padło, miałem w rękach, bawiłem się. WM6 jest tam powolny, wyświetlacz nieprecyzyjny, telefon sie zawiesza, mimo to że jest aparat to zdjęcia w gorszym świetle wyglądają kiepsko. Ogólnie samsug to kiepskie połącznie dla WM i zarówno dla symbiana. Jak już to na WM polecam HTC Touch pro z interfejsem flo 3d. Przyjemny dla oka i lepiej działa.

#19 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 18:19

iPod Touch 2G 8GB i jakas zwykla nawigacja bedzie najlepszym rozwiazaniem.
Zazwyczaj urzadzenia all in one nie spelniaja swojej roli poprawnie.
Kup sobie cos np. takiego NAWIGACJA GPS MANTA GPS060+MAPAMAP 5.2+GRATIS/FV (515778459) - Aukcje internetowe Allegro
to + iPod Touch 8GB i jeszcze na piwko zostanie ;)

---- Dodano 08-01-2009 o godzinie 18:24 ----
Moze ta nawigacja nie wyglada najlepiej ale ma mapy i napewno spelni swoje zadanie 20x lepiej niz GPS w iPhone. :)
Pozdrawiam

#20 Stasio90

Stasio90

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 08 stycznia 2009 - 19:36

omnia to padło, miałem w rękach, bawiłem się. WM6 jest tam powolny, wyświetlacz nieprecyzyjny, telefon sie zawiesza, mimo to że jest aparat to zdjęcia w gorszym świetle wyglądają kiepsko. Ogólnie samsug to kiepskie połącznie dla WM i zarówno dla symbiana. Jak już to na WM polecam HTC Touch pro z interfejsem flo 3d. Przyjemny dla oka i lepiej działa.

Nie miałem tego w rękach ale gdy na Iphona 3G nie było programu umożliwiającego zdjęcie simlocka to szczerze ci powiem że jak przeglądałem Allegro to było tam więcej wystawionych Iphonów, a Samsungi schodziły jak ciepłe bułeczki i na dodatek zachwalali sobie telefon więc nie powiedziałbym że to tak shit a mnie osobiście ten telefon byłby teraz potrzebny bo Brat zdał prawo jazdy "za pierwszym razem":grin: i planujemy częste wypady na ryby więc polska automapa by mi się przydała a nie google z jego mapą ale to tak na marginesie.

W ogóle jak przeglądałem filmy z prezentacjami telefonu przez zwykłych użytkowników to gry i Windows Media Player płynnie chodziły jedynie co mnie martwi to wgrywanie aplikacji o rozszerzeniu .exe bo przez wi-fi to chyba nie można no a to spore utrudnienie bo wszystkie porty USB mam zajęte.

#21 davegrass

davegrass
  • 95 postów

Napisano 09 stycznia 2009 - 15:10

Jak już napisałem ja osobiście nie uznaje połącznia samsunga ani z WM ani z Symbianem. może i faktycznie jak potrzebujesz navi to może się spisać lepiej ale uważam że kolega iPhoniarz ma racje. All in one to mit. Zawsze jest coś kosztem czegoś. W tym wypadku pewnie barerji, która będzie non stop pod ładowarką. Moim zdanie to iphody nie mają nawigacji, ale tylko mape z lokalizacją i możliwością zaplanowania trasy. Chyba nikt nie kożysta z nich jako z nawigacjia jeżeli to robi to tylko sobie utrudnia życie:) Ja mam teraz taczke 1G z 8GB i fw2.2 i przeszkadza mi tylko to że muszę nosić jeszcze telefon. Dlatego postanowiłem sprzedać taczke i kupić iP na abonament w orenrzadzie. iPhody to raczej mobilne użądzenia do neta, grania w giery, słuchania nutki lub pracy w podrzuży gdy nie chce sie nam targać ze sobą labka. Takie jest moje zdanie ale o gustach nie można dyskutować bo każdy ma na każda sprawe swoje zdanie i pogląd. To jest moje i nikt mi go nie zabroni;) Pozdro 4all from TnHC;)

#22 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 09 stycznia 2009 - 15:19

Jak coś to ja już parę postów temu zdecydowałem się na Toucha a nawigację odpuszczam jako, że była to bardziej "zachcianka" niż rzeczywista potrzeba ;) Oberzjałem kilka filmików z prezentacją omni i nie przypadła mi do gustu :)

#23 kalin

kalin
  • 1 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 18:40

Moj szwagier dostal Omnie za przedluzenie umowy i mialem mozliwosc zabawy ta zabawka.Nie trwalo to zbyt dlugo bo tylko okolo 10 minut,ale w oczy rzucily mi sie 3 rzeczy. Dyndajacy rysik,na ktory nie ma miejsca w obudowie. Po okolo 2 dwoch tygodniach uzytkowania na bokach zaczynala schodzic farba. Sprawa ostatnia nie zalezna od Samsunga to sam Windoows.Nie oszukujmy sie,nie jest to zbyt intuicyjny system.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych