Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zobaczyć inne komputery w sieci?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 slavi

slavi
  • 91 posts

Posted 21 August 2006 - 18:48

No właśnie - jak to zrobić? Mam ibooka G4 z mac os x 10.4.6. z polonizatorem. Jestem w sieci osiedlowej i chciałbym zobaczyć inne komputery udostępnione w tej sieci. Nie chciałbym za to samemu udostępniać swoich zbiorów. Próbowałem wchodzić w "udostępnianie", ale nie wiem czy tam naleźy jakąś opcję zaznaczyć, czy może gdzie indziej?

#2 maryo666

maryo666
  • 574 posts
  • SkądPuławy

Posted 21 August 2006 - 19:03

W finderze powinenes miec po lewej stronie sieć (ja mam network nie wiem jak jest w polonizatorze) wchodzisz w ta siec i tam nazwe grupy roboczej powinno byc, w kazdym razie tam szukaj ich.

#3 pixel

pixel
  • 91 posts

Posted 21 August 2006 - 19:16

gdybys natomiast interesowaly Ci adresy IP, typy systemow operacyjnych, udostepnione drukarki, etc. - polecam IP Scanner :)

#4 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 21 August 2006 - 19:18

komputer>network(jabłko+shift+K lub menu górne>go>network) i nazwa komputera, klikasz i się łączyszy, instaluje ci się dysk- lub udostępnione foldery- zaleznie od sposobu laczenia

#5 slavi

slavi
  • 91 posts

Posted 21 August 2006 - 20:05

Kiszka. Widzi tam tylko mój komputer, innych nie. A w stojącym obok pc widzi np. grupę roboczą i inne. (zarówno ibook, jak i pc podłączone są do tej samej sieci osiedlowej). Z kolei IP scanner przeszukuje sieć,ale trwa to w nieskończoność. Podczas skanowania pokazuje jakieś komputery, ale po kliknięciu na nie nie mogę wejść w zasoby. Czy jest w IPScanner taka opcja jak np. w netscan (używam do pc), gdzie wpisuję wartości IP "od do", dotyczące tylko sieci osiedlowej?

#6 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 21 August 2006 - 21:41

aaaa chodzi o siec z piecami? To trochę inaczej żeby piecyk widział maca musiszu ustawić sharing>windows sharing. żeby mac widział piecyk trzeba piecykowi zrobić zdjęcie :P A na poważnie musisz poudostępniać co się da, no i otworzyć firewolla Jak już wszystko będzie ok, ustaw na maku DHCP i restartuj (czasem coś np u mnie iB nie wyłapuje np po "przebudzenieu z ibernaci") powinno zaskoczyć

#7 maryo666

maryo666
  • 574 posts
  • SkądPuławy

Posted 21 August 2006 - 23:29

U mnie na windzie bylo tak, win xp neo, karta sieciowa ip 192.168.0.1 maca dalem na auto dhcp wykryl sobie ladnie, na windzie bylo all udostepnione i widzialem wszystko w network. Twoj problem polega na tym ze pc jest podloczony bezposrednio a mac przechodzi przez pc(brame) do internetu (polaczenie internetowe przechodzi jako sygnal twojego komputera PC). I tu moje wiadomosci sie koncza, nie wiem jak dokladnie powinno to wygladac ale komputer ktory jest brama (PC) mozliwe ze powinien miec jakas usluge aktywna aby komputery z twojej sieci domowej laczyly sie z siecia lokalna, wiem natomiast ze switch by mogl rozwiazac sprawe (oba komputery polaczone bezposrednio)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users