Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes - ponowne pobranie zakupionych utowrów i aplikacji

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 03 January 2009 - 16:17

Mam kupione utwory i programy w iTunes i App Store. Zrobiłem JB na iPodzie, ale wcześniej odtworzyłem oprogramowanie do 2.2. iTunes mam czysty, więc w jaki sposób przenieść zakupione rzeczy na iPoda? Jest jakaś opcja w iTunes, która pokazuje moje nabytki? O ile gry mogę pobrać jeszcze raz za darmo odnajdując ich pozycje w liście, o tyle za utwory muszę jeszcze raz zapłacić.

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 17:54

jak już raz zapłaciłeś to nie płacisz więcej nieważne czy to piosenka czy to aplikacja musisz tylko wiedzieć które kupiłeś wystarczy tylko wejść w ustawienia konta w iTunes i przejrzeć historię zakupów

#3 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 03 January 2009 - 18:30

wystarczy tylko wejść w ustawienia konta w iTunes i przejrzeć historię zakupów

Gdzie jest taka opcja? Znalazłem tylko kompletowanie albumu, w którym mogę się doszukać zakupionych utworów, ale nie ma opcji ponownego ich pobrania.

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 18:57

no musisz je normalnie 'kupić' w sklepie tylko podczas 'zakupu' powinno ci wyskoczyć okienko w stylu "już za to zapłaciłeś więc teraz ściągasz za darmo" a lista zakupów w ustawieniach konta pozwoli ci prześledzić co kupiłeś, bo niekoniecznie wszystkie piosenki musisz pamiętać prawda? ;)

#5 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 03 January 2009 - 19:22

Stukam w iPodzie ikonkę iTunes. Wyszukuję "The Script" i kupuję album. "You have already puchased this item. Would you like to buy it again?" Cancel or Buy. To samo w programie iTunes. Gdzie znajduje się owa lista zakupów, która mówi mi, jakie rzeczy mam kupione? Ustawienia konta? Jedyne co tam mam, to lista komentarzy do aplikacji i ustawienia związane z adresem.

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 19:30

na pewno jest właśnie taki komunikat? to przy aplikacjach jest inny? pomiędzy komentarzami a adresem ;) Purchase History

#7 KP

KP
  • 88 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 19:36

o ile pamiętam to nie ma możliwości ponownego ściągnięcia kupionej muzyki czy filmów - inaczej niż w aplikacjach... czasami apple szło klientom na rękę i pozwalała na to w przypadkach losowych lub po grzecznej prośbie, ale ogólnie nie ma takiej zasady. Dlatego po zakupie co jakiś czas przypominają, aby zarchiwizować kupioną muzykę/fimy.

#8 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 03 January 2009 - 20:39

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"Jeżeli kupisz je ponownie, możesz je zdublować". To chyba przeczy tym, co powiedział KP. To jakby przestroga przed tym, że utwory już są kupione i nie warto jeszcze raz ładować w nie pieniędzy.
Może warto się zainteresować tym "Check For Available Downloads from the Store menu"? Może jest taka opcja, tylko nie ma jej w "Szybkich linkach"?

#9 KP

KP
  • 88 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 21:06

Obawiam się, że jednak nie... po prostu ostrzega cię, że jeśli kupisz, to możesz mieć dwa razy to samo (zakładając, że te pierwsze posiadasz - na tym, lub innym komputerze) i zapłacisz też dwa razy.

Poniżej link to wykładni Apple - pozwalają na pobranie zakupionej muzyki/filmów itp tylko raz. Sądząc po zrzutach, używasz US store.

iTunes Store: Purchased content can be downloaded only once

"Check for Available Downloads" odnosi się do plików w kolejce, które jeszcze nie zostały ściągnięte (np. przerwałeś ściąganie lub zerwało połączenie).

#10 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 03 January 2009 - 21:16

Znalazłem coś podobnego: Apple - Support - iTunes Store - Backup FAQ

Pozostało mi chyba tylko to: If you are a MobileMe member, you can use MobileMe's Backup software to help back up your music library. Or, read this article for more ways you can back up your purchased music.

#11 KP

KP
  • 88 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2009 - 21:41

Myślę, że teraz możesz już niewiele zrobić. Opcja, o której wspominasz przyda się chyba tylko na przyszłość. Jedyną szansą jest to, że masz gdzieś kopię tych utworów - albo na zasadzie backup'u, albo na innym komputerze lub przenośnym odtwarzaczu. Napisałeś, że iTunes masz czyste. Jak kupowałeś te utwory? Z iPoda? Jeśli tak - i nie skopiowałeś ich na komputer, to problem. Jeśli kupowałeś z komputera, to powinny być w iTunes - lub w komputerze, bo można wykasować pliki z biblioteki iTunes, ale ich kopie mogą pozostać na dysku (zależy, jak kasujesz), albo jeśli kupowałeś na innym komputerze, to wciąż powinny się na nim znajdować. Mając konto w iTunes możesz autoryzować do 5 komputerów - więc nawet przenosząc pliki na drugi możesz je „zarchiwizować". Jeśli nie wykonałeś żadnej „przypadkowej" archwizacji, to jedyną możliwością jest kontkat z Apple - w nielicznych przypadkach idą na rękę - choć raczej nie pisałbym wtedy o JB iPoda. Mam nadzieję, że jakoś uda ci się rozwiązać ten problem. Albo że przynajmniej nie poniosłeś dużych strat. Pozdrawiam.

#12 Adrian4

Adrian4
  • 200 posts
  • SkądCanterbury

Posted 03 January 2009 - 22:02

W sumie to wydałem 80zł na tą muzykę. Teraz wiem, że lepiej było kupić dwa albumy CD i mieć muzykę w bezstratnym formacie. Na swoim komputerze korzystam z Linuksa Ubuntu i jak na razie jesteśmy (użytkownicy tego systemu) na etapie pisania petycji o wersję iTunesa pod tą platformę. Więc używałem iTunesa sporadycznie, korzystając z komputera brata. Utwory kupowałem głównie przez komputer brata. Ale on sformatował go sformatował. Pamiętam, że nagrałem całą bibliotekę na płytkę, ale nie mogłem ich odtworzyć pod Ubuntu, ponieważ niektóre utwory posiadały zabezpieczenia DRM. Więc płytę wyrzuciłem. W tej chwili nie posiadam nigdzie kupionych utworów. Postaram się załatwić sprawę z Apple, ale sam wątpię w jej pozytywne rozwiązanie. Dzięki za pomoc. :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users