Film HD na płycie DVD
Napisano 01 stycznia 2009 - 23:58
Napisano 02 stycznia 2009 - 00:24
Napisano 02 stycznia 2009 - 11:13

Napisano 02 stycznia 2009 - 14:11

Napisano 13 stycznia 2009 - 17:42
tutaj zadam kilka pytań:
1. wszyscy piszą tutaj o fullHD i mts -mt2s - czy jakoś tak
moja domowa kamera nagrywa tody - ale także fullHd - ja pliki przewalam do QT 1920/1080i z codekiem Aplle In.......Codec. albo H264 - czy już nie mam fullHD BZDURA - jedyny problem to może być z możliwością oglądania tego na tv - jednak kto ma TV z HDMI i do tego odtwarzacz bluray. wśród moich znajomych nie stwierdzono
2. RevolverHD 1.2 czy toast10 z pluginem do BR - to dwa programy które znalazłem i które bez problemowo nagrywają HD na DVD i BR - warto w to już dzisiaj zainwestować? i w jakim formacie nagrywać materiał AVCHD zmontowany w fianl cut express albo inaczej w jakim formacie wyeksportować materiał montowany w final cut express aby te programy nagrały to na BR czy DVD - i w jaki sposób wykonać menu i w jakim programie - a może w przypadku hd nz dvd i bluray nie idzie jeszcze wykonywać menu z rozdziałami
jedną z wielu zalet dvd którą potrzebuję to właśnie rozdziały (szczególnie przy montażu koncertów)
nie mam do czynienia jeszcze z nagrywanym na płyty full HD czy HDV ale się przymierzam
więc się nie denerwujcie jak uznacie pytania za glupię
ponadto nie piszcie o nero pod pc bo:
nie kupię programu za 270 zł + 1 plagin za 49 zł + następny do audio za 79 zł i trzeciego do bluray za 25 zl
a musi być wersja pudełkowa programu bo: Wtyczka do tworzenia płyt Blu-ray jest zgodna tylko z Nero 9, nie współpracuje z Nero 9 Essentials ani wcześniejszymi wersjami.
ja zaczynałem zabawę z imovie i chyba za trudne jest dla mnie NERO (gdzie są tam efekty dzwiękowe i jak dograć np: dzwięk blachy czy uderzenia kijem) - no chyba że muszę dokupić jeszcze jakiś program do montowania materiału
i najważniejsze system dla mnie jest za trudny - naprawdę próbowałem - miałem kiedyś dosa (ventura 3 - skład publikacji) a później chyba 95 albo 98 nawet pokazano mi windowscomandera ale i tak to jakaś fantazja była. Mniejsza o to 1000 osób pracuje i jest zadowolona więc idzie zakładam że ja jestem poroąbany i za szybko podjąłem pracę na maćkach
Jedyne co umnię i potafię to sprawdzić jak się wyświetlają strony pod przeglądarką IE, droga sprawa to była bo musiałem kupić wingrozę xp i PAralesa, ale warto klienci już nie pszoczą że cuś ma krzaki na wingrozie.
POzdrawiam
Klaus
startujący zapalony video maniak
(zdjęcia to kiepska sprawa jak się nie ruszają)
Napisano 13 stycznia 2009 - 18:56
Napisano 13 stycznia 2009 - 21:35
jakie można zainwestować w soft i mieć z niego pożytek.
co do cent TOASTA 10 PRo - 129 zielonych a taką cenę miałem chyba na mejlu od nich w momencie pojawienia się softu - cena identyczna jak za Nero. a gnat kosztuje 30 zielonych
Ja nie mam obecnie problemów z montażem - jednak zwsze trzeba patrzeć do przodu - "bo kto nie idzie do przodu ten się cofa"
jedyny brak to nagrywanie na BD czy HD na DVD - jednak jak na razie nie jest to problem bo mało kto ma odtwarzacze do HD - za to wszyscy mają już DVD i z tym standardem nie ma problemu. dla mnie to kwestia aby materiał zachować na przyszłość w 1920/1080p i wykonać do niego menu z taką rozdzielczością i kiedy standardem będzie HD na płytach albo wejdzie inny napęd nie polegający na CD/DVD/BD tylko jakiś czytnikach wprowadzić ten materiał po remasteringu.
pozdrawiam
klaus
jak na kamerą za 2000 zł to JVC nagrywa z jakością Super chruper - trochę ma problemów na dość dobrze nagłośnionych koncertach
Napisano 14 stycznia 2009 - 06:39

Napisano 14 stycznia 2009 - 08:39
Napisano 14 stycznia 2009 - 14:15

Napisano 03 lutego 2009 - 00:09
Napisano 03 lutego 2009 - 06:31

Napisano 10 marca 2009 - 11:00
w jakim formacie nagrywać materiał AVCHD zmontowany w fianl cut express albo inaczej w jakim formacie wyeksportować materiał montowany w final cut express aby te programy nagrały to na DVD oczywiscie z mozliwie jak najlepsza jakoscia
Napisano 10 marca 2009 - 11:21
Napisano 10 marca 2009 - 11:30

Napisano 10 marca 2009 - 13:29
Napisano 10 marca 2009 - 13:39
Ja polecam Toast,swietnie mi na DVD DL nagrywa full hd .m2ts
NO ok, ale mozna na nim robic takie bajery jak w FCE? typu napisy, przejscia, itp
Napisano 10 marca 2009 - 16:02
NIkt jak dotad nie odp na wazne pytanie, zadane wczesnie, wiec please:
w jakim formacie nagrywać materiał AVCHD zmontowany w fianl cut express albo inaczej w jakim formacie wyeksportować materiał montowany w final cut express aby te programy nagrały to na DVD oczywiscie z mozliwie jak najlepsza jakoscia
Hi.
Nie za bardzo rozumiem o jakie programy Ci chodzi.
Po krotce zaczne tak: AVCHD po edycji (lub tez bez edycji) exportujesz z Expressa w mov. jako self contained Quick Time, masz zyletkowy material (jest to zazwyczaj duzy plik) z ktorym radza sobie juz programy authoringowe, nie stosuj zadnego innego kodowania bo to strata czasu. Program do ktorego zaimportujesz owy Qick Time mov. zazwyczaj radzi sobie bez problemu z takim rozszerzeniem jak i plikiem (jestes tylko ograniczony nosnikowo) i aby zapisal ten plik jako DVD przeenkoduje Twoj material do DVD lub Toast tez spokojnie sobie poradzi z AVCHD tym bardziej Encore CS4. Pisze program bo nie wiem czego uzywasz, napisz konkretnie to dostaniesz konkretna odpowiedz. W terminologi wideo powinno sie w/g mnie dokladnie okreslac co sie chce wykonac i.t.d. by otrzymac rade lub pomoc.
pozdr jabluszkoaf.
Napisano 10 marca 2009 - 21:33
Hi.
Nie za bardzo rozumiem o jakie programy Ci chodzi.
Po krotce zaczne tak: AVCHD po edycji (lub tez bez edycji) exportujesz z Expressa w mov. jako self contained Quick Time, masz zyletkowy material (jest to zazwyczaj duzy plik) z ktorym radza sobie juz programy authoringowe, nie stosuj zadnego innego kodowania bo to strata czasu. Program do ktorego zaimportujesz owy Qick Time mov. zazwyczaj radzi sobie bez problemu z takim rozszerzeniem jak i plikiem (jestes tylko ograniczony nosnikowo) i aby zapisal ten plik jako DVD przeenkoduje Twoj material do DVD lub Toast tez spokojnie sobie poradzi z AVCHD tym bardziej Encore CS4. Pisze program bo nie wiem czego uzywasz, napisz konkretnie to dostaniesz konkretna odpowiedz. W terminologi wideo powinno sie w/g mnie dokladnie okreslac co sie chce wykonac i.t.d. by otrzymac rade lub pomoc.
pozdr jabluszkoaf.
Sorry powinieniem byc dokladniejszy
Chodzilo mi o to jak wyeksportowac material HD montowany w FCE ( mam kamerke sony i wsio mialem w AVCHD, wrzucilem wsio do FCE, dodalem muze, napisy, itp , itd ) do rozmiaru plyty DVD.Probowalem zrobic export do QT w opcjach dalem, H264, rozmiar 1980:1080 i po ok godznie napisalo mi,ze zostalo do konca obrobki 34 godziny rozmiar pliku to bedzie kosmos sorry,ale jestem zielony z tego, jedyne co chce wiedziec ( po polsku poprosze, bo jestem zielony z tej calej terminologii ) to jak zgrac material HD zmontowany w FCE ( moze i byc Imovie 09, mam oba te programy ) z mozliwie jak najlepsza jakoscia i wszystko to "zgniesc" do rozmiaru plyty DVD
Napisano 10 marca 2009 - 23:24
Napisano 11 marca 2009 - 09:31

Napisano 11 marca 2009 - 12:48
Napisano 11 marca 2009 - 13:56

Spokojnie, tego co mi poradziles jeszcze nie probowalem

YouTube - HOW TO MAKE HD FORMATS ON MAC (Final Cut Express)
znalazlem wiele podonych na Youtube dlatego popelnialem ten sam blad

Napisano 11 marca 2009 - 16:00
Napisano 11 marca 2009 - 22:51

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych