Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

vst - na osx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 stycznia 2009 - 14:01

Witam w nowym roku. Wszystkiego dobrego. Tak z ciekawości, pytam. Czy na macu(z systemem osx-Leo) (naprzykład pod logiciem, albo Garagebandem), jestem w stanie odpalic jakis plugin(instrument) vst zakładając, że nie jest ten plugin czy instrument przygotowany w wersji dla mac. Jeżeli tak to w jaki sposób? i jak to się sprawdza w praktyce?. Aha, zapewne temat był poruszany.(ale natknałem się tylko na na uruchomienie Accesa na osx).

#2 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 01 stycznia 2009 - 14:12

Nie. Musisz mieć wersję pod MacOSX

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 16:55

6, Logic 8 i GB obsługują tylko wtyczki formatu Audio Units (AU). FXPansion robią wrapper VST->AU który działa nieźle.

#4 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 stycznia 2009 - 17:44

Kokos no zaraz o tym wraperze poczytam. To jeszcze drugie pytanie. Po roku dopadla mnie chec zainstalowania jakiegos psp 608 demo albo izotope ozone. W sumie nie wiem po co bo poki co to co napokladzie logica wystarcza az nadto. Teraz pytanie jak mam to odinstalować.? Zainstalowałem jeszcze jakąś wtyczkę, au. I teraz nie wiem jak to wszystko powyrzucać aby logic nie musiał tego skanować przy włączaniu się. Domyślam się, że wystarczy wejść do katalogu usnąć plik i już, tylko gdzie to się zapisuje. Dzięki i pozdrawiam... P.S. Trochę offtopic. Chcę kupić Ipoda. Czy warto kupować teraz classica 120 GB?. Czy lepiej czekać?. Touch ze wzgledu na internet(czasami w hotelu by się przydał) kusi bo nie zawsze mam ze sobą maczka, ale niestety pojemność 32 GB to trochę mało. Jak na szczytny cel zgrania wszystkeigo co na płytach mam w domu, żeby zmniejszyć bałagan w domu.

#5 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 14:00

Pluginy jeżeli są to AU to powinny być w Biblioteki -> Audio -> Plug-ins -> Components jeżeli w VST to Biblioteki -> Audio -> Plug-ins -> VST Oczywiście wszystko z głównego dysku :) Pozdrawiam

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 stycznia 2009 - 17:15

Czy na macu [...], jestem w stanie odpalic jakis plugin(instrument) vst zakładając, że nie jest ten plugin czy instrument przygotowany w wersji dla mac.

Jeżeli tak to w jaki sposób? i jak to się sprawdza w praktyce?.

Da sie, za pomoca urzadzonka ktore juz zrobilo zamieszanie na rynku muzycznym:
"And remember: Now you can play all your favorite Windows plug-ins (dll-files) on Mac!"
SM Pro Audio: V-Machine

Jest to klasyczny wraper sprzetowy do filtrow vst czyli nic nowego (tak jak np Muse) ale ten jest tani i maly ;) Mailowalem z tworcami tegoz cuda jeszcze przed premiera, mialem nawet to sobie zamowic ale w sumie mam juz laptopa i poki co mi wystarcza na scenie ;)

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 16:09

Da sie, za pomoca urzadzonka ktore juz zrobilo zamieszanie na rynku muzycznym:
"And remember: Now you can play all your favorite Windows plug-ins (dll-files) on Mac!"
SM Pro Audio: V-Machine

Jest to klasyczny wraper sprzetowy do filtrow vst czyli nic nowego (tak jak np Muse) ale ten jest tani i maly ;) Mailowalem z tworcami tegoz cuda jeszcze przed premiera, mialem nawet to sobie zamowic ale w sumie mam juz laptopa i poki co mi wystarcza na scenie ;)

Będę testował to urządzenie, bo mój znajomy jest dystrybutorem w Polsce.
Ciekawe, czy okaże się lepsze od Receptora.

#8 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 19:27

Ciekawe, czy okaże się lepsze od Receptora. Iro to chyba jednak inna kategoria .Co chcesz zainstalować na jednogigowej pamięci ? Jak zaladujesz program z autoryzacją na kluczu , sampler ,nawet nie ma cyfrowego wyjścia,biorąc pod uwagę że całe ustrojstwo kosztuje tyle ile średnio dobra karta to chyba trudno spodziewać się dobrych przetworników

#9 fanboj

fanboj
  • 146 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 22:59

wrapper działa dobrze z 7 z 8 to pomyłka,jak chcesz przenieść plaga na monitorze to Ci ramka od gui zostaje,ale to jest wina apple a nie FXPansion.Jest darmowy wrapper ale obsługuje tylko fx a nie instrumenty.

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 23:45

Ciekawe, czy okaże się lepsze od Receptora.

Iro to chyba jednak inna kategoria .Co chcesz zainstalować na jednogigowej pamięci ?
Jak zaladujesz program z autoryzacją na kluczu , sampler ,nawet nie ma cyfrowego wyjścia,biorąc
pod uwagę że całe ustrojstwo kosztuje tyle ile średnio dobra karta to chyba trudno spodziewać
się dobrych przetworników

Zobaczymy.
Receptora już rozbierałem.
To zwykły PeCet z Linuxem i specjalną kartą muzyczną.
O tyle dobrze, że można zwykłe DDRy wrzucać, lub proca wymienić.
Ciekaw jestem, co ma w środku V-Machine?

#11 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2009 - 10:58

1)Mozesz podac jaka nazwe ma ten darmowy wraperr? 2)Aha, powiedzcie mi czy rozszerzenie RTAS(to tylko protools?). bo znalazlem jakiegos wrappera vst to rtas, ale mam logica. 3)Urządzenia hardware(no pewno fajne rozwiazanie, ale szukam softwerowego) 4)Czy ktos moglby opisac jak dziala taki converter(wrapper). Mam wtyczke (fx) instalacje która jest exe. to jak mam to zrobic by była kompatibilna z makiem? Czy musze ja wczesniej zainstalowac an pc potem przegrac dll i dopiero uzyc wrappera?

#12 fanboj

fanboj
  • 146 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 11:25

,,jVSTwRapper 0.9'' a odnośnie dll i exe to nie ta platforma żaden wrapper nie pomoże .

#13 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 19:47

Szkoda że jeszcze nikt nie napisał programu spinającego maca z pecetem przez logic node .Ja sam mam kilka wtyczek ktore są tylko na PC i zadaje się że nie doczekam wersji macowej

#14 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 00:28

No fakt. Po przejściu na maka okazuje się, że część instrumentów muszę kupić od nowa. Na szczęście nie wszystkie, bo te lepsze mają wersję makową. Ale masa freewarów znika. Na szczęście w logicu jest równiez dużo wartościowych. A te brakujące odpalam na PC, tylko muszę importować ścieżki midi i zmieniam na wave. Może ktoś z Was zna jakiś dobry akordeon AU? Najlepiej free... Albo odpowiednik Band in a box na maca? Bo ostatnia wersja macowa (12) wygląda i ma funkcje jak z windowsa 95 i chodzi kiepsko. Na PC jest wersja chyba 127. Mam wersję PC z 2006r i jest przepaść. Działam z crossoverem, więc nie jest najgorzej, ale nie ma sensu pewno robić upgrate do wersji z 2008, bo nie wiem jak to będzie działać. Wersja PC z 2006 chodzi z błędami, nie pokazuje nut i nie działa część innych funkcji.

#15 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 stycznia 2009 - 12:50

"Pluginy jeżeli są to AU to powinny być w Biblioteki -> Audio -> Plug-ins -> Components jeżeli w VST to Biblioteki -> Audio -> Plug-ins -> VST Oczywiście wszystko z głównego dysku Pozdrawiam " Gefty powiedz mi czy mam rozumiec ze wykasowanie pliku z tej lokazliacji(patrzylem faktycznie wszystkie rzeczy ktore doinstalowalem sa tam) =(równe jest) wykasowaniu poprawnie biblioteki. Sory, że tak dopytuje ale nie chciałbym, żeby sie okazało, że nagle jakiś bajzel się robi. Mam jeszcze naleciałości z Windy i rejestrów, wiec pytam w celu utwierdzenia się.

#16 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 06 stycznia 2009 - 13:53

"Pluginy jeżeli są to AU to powinny być w Biblioteki -> Audio -> Plug-ins -> Components
jeżeli w VST to Biblioteki -> Audio -> Plug-ins -> VST
Oczywiście wszystko z głównego dysku

Pozdrawiam
"

Gefty powiedz mi czy mam rozumiec ze wykasowanie pliku z tej lokazliacji(patrzylem faktycznie wszystkie rzeczy ktore doinstalowalem sa tam) =(równe jest) wykasowaniu poprawnie biblioteki.
Sory, że tak dopytuje ale nie chciałbym, żeby sie okazało, że nagle jakiś bajzel się robi.
Mam jeszcze naleciałości z Windy i rejestrów, wiec pytam w celu utwierdzenia się.

Nie jestem Gefty ale dopowiem ;) - czasem tak, czasem nie. Wiekszosc pluginow faktycznie instaluje sie tylko tam. Ale te bardziej skomplikowane, a zwlaszcza instrumenty wirtualne, ktore maja swoje biblioteki dzwiekow i ustawien itp dodatkowo instaluja sie w applicatons helper, czasem w samym Applications, roznie. Generalnie jesli myszlisz o usunieciu czegos to patrz w pliki read me, zazwyczaj jest tam tez opisana deinstalacja ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych