Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zablokowany przed zapisem folder (dysk)?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2008 - 22:04

Witam! Nie znalazłem takiego wątku więc założyłem nowy. Próbując zainstalować program z płyty DVD wyskakuje mi komunikat, który mówi o zablokowanym hard drive. Czy to da się jakoś odblokować? czy najzwyczajniej wada fizyczna na DVD?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 22:11

Może chodzi raczej o zablokowane uprawnienia dostępu do dysku ? Jakkolwiek by nie było - sprawdź ustawienia w: 1. "Get Info" pliku i tutaj w kategorii "General" jest opcja "Locked" - może jest zaznaczona ? 2. "Ownership & Permissions" - czyli Użytkownicy & Uprawnienia.

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 grudnia 2008 - 22:26

jesteś na koncie admina?

#4 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudnia 2008 - 22:50

tak... jako admin... Panowie... teraz to masakra... zrobiłem reset i w ogóle system nie chce ruszyć :( białe okno z jabłkiem przeskakuje i jest kułeczko na niebieskim tle. Tak jakby chciało wejść do okna logowania i znów po chwili kółeczko... Robiłem reset PPAM i nic :(... Proszę... pomóżcie Do tego jeszcze mam płytę w napędzie...

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 00:24

Tak czy siak - musisz najpierw jakoś wyciągnąć tę płytę z napędu. Czyli: 1. restart i wciśnij klawisz trackpada lub myszy (trzymaj aż płyta wyjdzie - w każdym razie powinna). 2. restart i wciśnij kombinację Command+Option+O+F. a. Puść po ekranie powitalnym i wpisz: eject cd. b. Wciśnij Return i poczekaj - płytka powinna wyjść. c. wpisz: mac-boot i wciśnij Return - nastąpi restart.

#6 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 grudnia 2008 - 00:56

Dzięki madmax332!

Narzędzie dyskowe nie może poradzić sobie tylko z "Napraw uprawnienia na dysku"
pokazuje się
"Błąd: Zasadnicze zadanie zgłosiło błąd na wyjściu"

---- Dodano 31-12-2008 o godzinie 16:41 ----
czy DiskWarriora moge nagrać jakoś z Windowsa? (obraz) bo nagrałem za pomocą UltraISO z obrazu na CD i MAcBook go nei widzi... :|

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 21:29

1. Przeprowadź Naprawę Przywilejów/Naprawę Dysku z płytki systemowej (o ile je masz) tzn. uruchom Maca z płyty nr 1 tak jakbyś instalował świeżą kopię systemu. Zatwierdź warunki licencji i od tej chwili z górnej belki poleceń wybierz Narzędzia Systemowe. Dalej postępuj tak jak robiłeś to do tej pory. 2.Wypal na PC np. w Nero płytkę typu Hybrid - taka jest widoczna zarówno przez PC jak i Mac.

#8 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 stycznia 2009 - 17:45

naprawa przywilejów nie działała... wyskakiwał błąd... Raz wziąłem żeby uruchomić ponownie z dysku startowego i wybrałem "start z sieci". O dziwo system ruszył... nie wiem do końca jakim cudem ale ruszył.... później zrobiłem naprewę przywilejów w odpalonym już systemie. Co prawda zajęło mu to trochę czasu ale wszystko teraz działa bez problemu. Z czym to się mają takie usterki bo ja do końca nie wiem. CZy jest to z powodu zmiany ustawień dostępu na dysk/partycję? Bo pamiętam że zmieniałem... System i admin był na odczyt/zapis... Natomiast teraz mam everyone też na odczyt/zapis... a wiem że lepiej żeby tak nie było... Boję się to zmienić bo znów mi się to zrobi i czeka mnie wiele niepotrzebnych nerwów. Czy poradzi mi ktoś w tej kwestii? Poza tym dziękuje madmax332 za dotychczasowe zainteresowanie i pomoc

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 23:50

Dostęp do przywilejów (dysku lub plików) "psują" przeważnie źle napisane aplikacje, które podczas instalacji mieszają ustalony w Mac OS X porządek (zmieniają uprawnienia). Jeszcze nie można zwalić winy za taki stan rzeczy na wirusy ale kiedyś - kto wie. Zresztą - naprawa przywilejów i ewentualnie dysku - to jedyne czynności konserwacyjne jakie należy przeprowadzić raz na jakiś czas. Najlepiej robić to po każdej instalacji jakiegokolwiek programu. Sam tak robię i efekt jest czasem ciekawy tzn. z poziomu systemu niby wszystko jest OK, ale kiedy robię to z poziomu płyty systemowej - wychodzi cała masa błędów w przywilejach.

#10 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 stycznia 2009 - 19:51

Dzięki madmax332 za kawał dobrych informacji na temat dysku...

#11 mac2003

mac2003
  • 13 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:21

Tak czy siak - musisz najpierw jakoś wyciągnąć tę płytę z napędu. Czyli:

1. restart i wciśnij klawisz trackpada lub myszy (trzymaj aż płyta wyjdzie - w każdym razie powinna).

2. restart i wciśnij kombinację Command+Option+O+F.
a. Puść po ekranie powitalnym i wpisz: eject cd.
b. Wciśnij Return i poczekaj - płytka powinna wyjść.
c. wpisz: mac-boot i wciśnij Return - nastąpi restart.

Witam
W dniu dzisiejszym przez pomylke zablokowalem dostep do dysku 1 na ktorym mam system. Oczywiscie konsekwencje tego dzialania na pewno znacie.
System nie startuje, jabłuszko i kręciołek. Prosze o informacje w jaki sposob moge go odblokowac. Probowalem po wlaczeniu kompa wciskac kombinacje klawiszy jak powyzej (Command+Option+O+F) niestety nic sie nie dzieje. Dodatkowe informacje: system Mac OS 10.5.8, komp Mac Pro.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Maciek.

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:28

@up, może napisz co rozumiesz przez "zablokowałem dostęp do dysku" , napisz co zrobiłeś.

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:41

Samo wciśnięcie podanej kombinacji klawiszy na pewno raczej nic nie da - trzeba jeszcze zrobić pozostałe podane kroki :). No i nie czepiając się detali - to jest dział dla Mac OS 10.4 Tiger.

#14 mac2003

mac2003
  • 13 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:05

ok, sorki. Temat jest niezależny od wersji systemu.
Udało mi się uruchomić Narzędzia dyskowe niestety niezależnie od tego czy wybieram "sprawdź ustawienia na dysku" czy "Napraw ustawienia na dysku" odpowiedź mam taką samą: "Zasadnicze zadanie zgłosiło błąd na wyjściu".
Co mogę jeszcze zrobić poza ponowną instalacją?

---------- Wpis dodano o 16:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:04 ----------

Tworzyłem nowe konto i chciałem poblokować dostęp do kilku dysków no i przez pomyłkę zablokowałem dysk systemowy :(

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:09

Ale systemy się różnią (a przynajmniej mogą) rozwiązaniami problemu(ów) - stąd to co może zadziałać na Tigerze może nie działać na Leopardzie.

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:12

Tworzyłem nowe konto i chciałem poblokować dostęp do kilku dysków no i przez pomyłkę zablokowałem dysk systemowy :(

Czyli jak rozumiem pozmieniałeś prawa dostępu, tak, to rozumiesz przez "zablokować"?
Naprawdę napisz coś więcej, czy tylko Macintosh HD zmieniłeś, czy również zrobiłeś "Zastosuj do wszystkich", opisz dokładnie jeśli pamiętasz.

Jak Ci pomóc jak nie opisujesz dokładnie problemu?

Udało mi się uruchomić Narzędzia dyskowe

To uruchomiłeś w końcu ten system czy nie?

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 406 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 21:09

Z płytki pewnie odpalił. Ogólnie to trzeba Terminal z płytki i jechane.

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 22:18

Pewnie tak, ale to mógłby to napisać żeby było jasne. Bo przynajmniej dla mnie jeśli ktoś nie pisze konkretnie 'że z płytki odpalił' to domyślnie przyjmuję że z istniejącego systemu odpalił. Tym bardziej że napisał 'udało mi się', to zrozumiałem że coś naprawił już, bo z płytki to się nie ma 'co udawać'. Czy to tak kurde trudno pisać pełnymi zdaniami, a nie żebyśmy się tu musieli domyślać.

#19 mac2003

mac2003
  • 13 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 08:32

Witam ponownie. Panowie, nie pamiętam dokładnie co zrobiłem... Z tego co kojarzę to zablokowałem dostęp do dysku 1 poprzez zmianę praw dostępu z poziomu administratora. Na chwilę obecną mogę odpalić instalatora mac os i korzystać z narzędzi jakie tam są. W oknie gdzie mam wybór na którym dysku mam zainstalować system dysk D1 jest oznaczony żółtym wykrzyknikiem. poniżej jest opis mówiący że nie mogę uaktualnić mac os x ponieważ zainstalowana jego nowsza wersja. Wchodzę więc w opcje i potwierdzam aby zarchiwizował i zainstalował system, wykrzyknik znika i dalej mogę instalować system. Po próbie instalacji otrzymuje komunikat "Instalacja nie powiodła się nie można było zainstalować mac os x na twoim komputerze/Instalator nie mógł zainstalować niektórych plików w /Volumes/D1 skontaktuj się z producentem oprogramowania. Oryginalną płytkę systemu mam w wersji 10.5.1, wersja która była na kompie to 10.5.8 Co już robiłem: 1. Z poziomu Narzędzi dyskowych próbowałem naprawić uprawnienia na dysku niestety otrzymywałem info : Zasadnicze zadanie zgłosiło błąd na wyjściu. 2. Zerowałem hasło - przyjęło/bez efektu. Jeżeli potrzebujecie więcej informacji to proszę napiszcie mi co konkretnie mogę Wam podać. Dziękuję i pozdrawiam Maciek

#20 pawelkrawiecki

pawelkrawiecki
  • 65 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:23

Witam Podpinam sie pod temat... Jak usunac zablokowana ikone(zdjecie) na pulpicie...?

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:29

@madmax, z poziomu płyty instalacyjnej nie należy tego robić, już kiedyś tłumaczyłem dlaczego, nie chce mi się znowu rozpisywać na ten temat. Jeśli naprawiasz przywileje to tylko z aktualnie zainstalowanego systemu, nie z płyty. Krótko mówiąc na płycie są stare (nie aktualne) dane o przywilejach (receipts) które mogły sie zmienić po każdym z update systemu.

http://support.apple...iewlocale=pl_PL, wystarczy dokładnie poczytać.

#22 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:32

^ Święte słowa. BTW, Welcome to MacRumors ;)

#23 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:37

BTW, Welcome to MacRumors ;)

:), dzisiaj się tam zarejestrowałem, ale kurde jak mam coś tam napisać to nie wiem czy mi to dobrze wyjdzie, wolę swój ojczysty język ;)

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 406 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 22:32

Potrzebujesz wsparcia? :P

#25 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 02:17

etam, nie dzięki, jakoś sobie tam radę ;) Ale tam kurde większość to iphone w nowych postach, padaczka trochę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych