Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Troche o dyskach - problemy

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 August 2006 - 13:53

W srodku siedza 4 dyski... 2 scsi i 2 ata... jeden ata ma os x, drugi ma linuxa z yabootem. OS X mam tak uwalony ze zadnego dysku poza Macintosh HD nie widzi (wywala blad ze dysku nie moze odczytac i mam warianty: initialize, ignore i eject, oczywiscie biore ignore), a disk utility sie wiesza bo jakies procesy w tle mu nie odpowiadaja... w /dev/ mam rdisk od 0 do 4 (czyli lacznie z napedem) i disk tez od 0 do 4. Tak wiec urzadzenia istnieja... dyski scsi sa ogolem do wyczyszcznia tak wiec probowalem uzyc fdisk:

sudo fdisk -i /dev/rdisk2
fdisk: could not open MBR file /usr/standalone/i386/boot0: No such file or directory

-----------------------------------------------------
        ------ ATTENTION - UPDATING MASTER BOOT RECORD ------
        -----------------------------------------------------

Do you wish to write new MBR and partition table? [n] y

rdisk2 poniewaz wiem jak sa popartycypowane wszystkie dyski... i na pewno nie jest to dysk ata... moja uwage zwrocila pierwsza linia... sprawdzilem i w katalogu standalone nie ma folderu i386. Jakies pomysly jak doprowadzic to wszystko do dzialania?

Poza tym mam drugi problem. Nie wiem w jaki sposob ustawic dysk z ktorego bedzie najpierw bootowal sie moj powermac... tak jak mowilem na jednym dysku jest osx i to z niego domyslnie sie laduje, na drugim mam linuxa i yaboot i niestety... raz przez przypadek w jakis sposob odpalil sie yaboot... ale dlaczego? nie wiem... z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc...

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 20 August 2006 - 16:24

6,

1. Nie interesuje nas partycja linuksowa
2. Celem jest poprawnie działający MacOS X
3. Dyski SCSI są gotowe do formatowania

Rozumiem, że możesz się zbutować w MacOS X. Jeśli nie to restartuj z wćiśniętym "alt jabłko P R" Wyczyścisz PRAM gdzie zapisany jest numer dysku i partycja do startu. Musisz resetować 3 razy. Potem, startujesz z wćiśniętym "alt". Jeśli pojawi się lista dysków, wybierz ten z MacOSX. Dalej butuj z wćiśniętym "jabłko S". Wejdziesz w Single User Mode i wykonasz file system check
/sbin/fsck -fy i ENTER

Potem wpisz albo reboot i ENTER albo, jeśli rozumiesz dobrze UNIX, wykonać szereg operacji na dyskach.

Możesz startować w Open Firmware "alt jabłko O F" i po prompcie wpisać printenv aby poznać ustawienia dysku butującego.
Szczegóły są u Bombich'a

A jeśli chodzi o /usr/standalone/i386/boot0 - kwestia WLAŚCIWEGO FORMATOWANIA dysków. Tu znajdziesz podpowiedź.

Powodzenia

#3 mkruszynski

mkruszynski
  • 39 posts
  • SkądOstrowiec Św.

Posted 07 April 2008 - 13:54

A jeśli chodzi o /usr/standalone/i386/boot0 - kwestia WLAŚCIWEGO FORMATOWANIA dysków. Tu znajdziesz podpowiedź.

Powodzenia[/QUOTE]

:shock:

Szanowni Pokochałem mojego PowerMac G3 B&W ale kaprysi i nic nie pomaga ale widzę mamy tu człowieka niczym lekarz od serc maczkowych. Proszę o opinię mojego wątku.

wątek " PowerMac G3 300mhz B&W problem z Botowaniem... cenne rady... "

zalamałem palce, używam od paru lat PowerBook-a G4 i jest bajecznie. Natomiast ten djabolo nie daje za wygraną.

Pozdraawiam i życzę sukcesów w rozwiązywaniu problemów ...

Stacja Mir

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users