Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jailbreak iPoda Touch 2g!

• Please log in to reply
751 replies to this topic

#626 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1550 posts
  • SkądŁaziska Górne

Posted 13 March 2009 - 16:47

No właśnie te ściągnięte FW musisz wskazać z frazą "Restore" gdy dojdziesz do itunsa to będziesz musiał wskazać custom, plik jest zapisany C:\Program Files\QuickFreedom\Files\XPwn i wskaż itunes plik custom221.ipsw czyli ten spatchowany, daję 99,9% gwarancji że zadziała i nareszcie mogę zrobić spokojnie reboot lub wyłączyć ipoda:grin:

---- Dodano 13-03-2009 o godzinie 17:50 ----
Ja mam takie pytanie zna ktoś ten temat który ma użytkownik na tym video robiąc JB i dla czego ma 5 ikon?????

#627 gurtu

gurtu
  • 25 posts
  • SkądTYchy, PL

Posted 13 March 2009 - 17:12

ok plik
iPod2,1_2.2.1_5H11a_Restore mam na pulpicie, ale jak chce go wskazać to w oknie gdzie wyvbieram plik go nie ma bo program szuka tylko pliku uaktualnienia iPoda a nie spakowanego pliku a opcji zmiany rodzaju pliku nie ma.

---- Dodano 13-03-2009 o godzinie 19:54 ----
aha no i jeszcze dla informacji plik custom221.ipsw pojawił mi sie tylko z powodu wskazania jako orginal firmware pliku mojego ostatniego jailbreaka (sprawdziałem tylko) a nie z powodu wskazania w pierwszym oknie orinal firmware

#628 Biler

Biler
  • 3 posts

Posted 13 March 2009 - 21:02

Witam super ze wreszcie ukazal sie ten JB. Mam problem z jego instalacja poniewaz posiadam viste 64bitowa i wiem ze pod tym systemem trzeba cos pozmieniac czy ktos z was moglby mi wyjasnic na czym polega roznica i co nalezy zrobic na poczatku? Z gory dzieki i prosze o rade naprawde bardzo mi na tym zalezy

#629 sorajak3513

sorajak3513
  • 197 posts

Posted 13 March 2009 - 23:39

odpusc se... ja przynajmniej na 2 kompach nie moglem zainstalowac libUSB

#630 Swider505

Swider505
  • 6 posts
  • SkądBirmingham

Posted 14 March 2009 - 01:06

Hej Przeczytałem dziś wszystkie 63 strony o tym jak to zainstalować JB.Ale mam kilka pytań:
Najlepszą metodą do instalowania JB jest QuickFreedom?
Czy nie zepsuje mi się Vista(mam 32 bit i Laptop Toshiba i niestety nie mam płyty instalacyjnej w razie zepsucia)?
Jak robi się kopię zapasową na itunes?
Czy ktoś próbował po JB instalować emulator pSX?
Z góry dzięki za odp.

---- Dodano 14-03-2009 o godzinie 02:33 ----
A i jeszcze czy po JB bede mógł nadaj korzystać z App Store i czy jeśli usunę wszystkie pliki z ipoda to gry za które zapłaciłem będę mógł odzyskać po JB?

#631 backslash

backslash
  • 13 posts

Posted 14 March 2009 - 02:27

Hej Przeczytałem dziś wszystkie 63 strony o tym jak to zainstalować JB.Ale mam kilka pytań:
Najlepszą metodą do instalowania JB jest QuickFreedom?
Czy nie zepsuje mi się Vista(mam 32 bit i Laptop Toshiba i niestety nie mam płyty instalacyjnej w razie zepsucia)?
Jak robi się kopię zapasową na itunes?
Czy ktoś próbował po JB instalować emulator pSX?
Z góry dzięki za odp.

---- Dodano 14-03-2009 o godzinie 02:33 ----
A i jeszcze czy po JB bede mógł nadaj korzystać z App Store i czy jeśli usunę wszystkie pliki z ipoda to gry za które zapłaciłem będę mógł odzyskać po JB?

Przed JB warto sobie zrobić sobie kopię w iTunes np. synchro programów i muzyki, bo to wszystko zostaje usunięte wraz ze zmienionym FW. Ja to robiłem na Viscie 32bit i nie było żadnych problemów. I po tym JB da się korzystać z AppStore:)

---- Dodano 14-03-2009 o godzinie 02:35 ----

@backslash

chodziło mi oczywiście o jalbreaka który się pojawił 18 stycznia

a odnośnie tego programu QuickFreedom niestety pewnie trzeba wszystkie gry i aplikacje usuwać? to narazie sobie dam spokoj xdd

To chyba przy jakimkolwiek JB będzie Ci usuwało Twój pierwotny FW i zamieniało na "ten" odpowiedni, więc tak czy siak tracisz to, co masz na iPod'zie, ale nie tracisz tego, co masz na iTunes i zawsze możesz to sobie wgrać na iPod'a...

#632 drood141

drood141
  • 13 posts

Posted 14 March 2009 - 10:07

Czy metoda opisana powyżej jest bezpieczna nawet na "zielonego"? Nie jestem w tym ekspertem, dopiero co kupiłem parę dni temu ipod'a touch 2G. Jak potem odinstalować jb? Jak to przebiega? Czy jeśli kliknę w iTunes "przywróć ustawienia fabryczne" to skasuje mi jb?

Kvaczor@@@ Ten jb od dev team już jest czy jak? Ile jeszcze czekać jeśli go jeszcze nie ma, i co to za różnica skoro są inne? Dzieki za info..

Pozdrawiam :)

PS Chodzi o tą metodę (w środku strony od gula)
[url]http://www.myapple.pl/ipod-touch-modyfikacje/91348-jailbreak-ipoda-touch-2g-60.html[/url]

#633 sorajak3513

sorajak3513
  • 197 posts

Posted 14 March 2009 - 11:12

@drood141 powinien ci sie udac JB jezeli robisz to jakims programem... najlepiej quickfreedom'em jezeli klkniesz "przywróć ustawienia fabryczne" to ci przywroci ustawienia domyslne- nie bedziesz mial JB po tym dev team wydalo juz JB a nastepnie path i wszystko jest zawarte w quickfreedom'ie u mnie na viscie 64bitowej po zainstalowaniu libUSB wyskakiwal error na niebieskim tle i resetowal sie windowas i tak caly czas u mojego kolegi to samo sie stalo (ten sam windows) i u niego wszedlem w stan awaryjny i uinstalowalem libUSB... w domu nie wpadlem na ten pomysl i reinstalowalem viste... lepiej nie robcie JB na viscie... @Swider505 mam zainstalowany emulator psx na ipodzie... troche sie tnie ale i tak dziala...

#634 gareon

gareon
  • 39 posts

Posted 14 March 2009 - 11:20

vista ultimate 32bit i jb quickfreedom poszedl jak po masle. Zero problemow wiec polecam :)

#635 Swider505

Swider505
  • 6 posts
  • SkądBirmingham

Posted 14 March 2009 - 12:57

Ok dzięki :)

---- Dodano 14-03-2009 o godzinie 15:07 ----
A jeszcze jedno pytanko czy po JB bede mógł usunąć QuickFreedom?

#636 gareon

gareon
  • 39 posts

Posted 14 March 2009 - 14:08

Mozesz cofnac sie do fabrycznych ustawien wgrywajac FW fabryczne.

#637 drood141

drood141
  • 13 posts

Posted 14 March 2009 - 14:31

Jeszcze jedno pytanie: Gdzie mogę sciągnać Quick Freedom w wersji na mojego ipod touch 2G (mam v. 2.2.1) ? Najlepiej byłoby gdyby ktoś podał link :) PS Chciałbym wszystko zrobić na Macku, czy w takim razie QuickFreedom to właściwy program?

#638 gareon

gareon
  • 39 posts

Posted 14 March 2009 - 14:35

dali taka nazwe aby nikt nie wpadl jaka strona moze byc :P
QuickFreedom

#639 drood141

drood141
  • 13 posts

Posted 14 March 2009 - 16:07

Używam tego poradnika:

[url=http://www.blogsdna.com/2641/how-to-untethered-jailbreak-ipod-touch-2g-221-using-24kpwn-llb-patch.htm]How to Untethered Jailbreak iPod Touch 2G 2.2.1 with 24kpwn LLB Patch[/url]

Jednak coś mi w nim niepasuje, a mianowicie to że jest tam update do wersji 2.2.1 ale po co skoro ja już mam 2.2.1? Może trzeba to zrobić drugi raz? Wolę się upewnić żeby potem nie było jakiś błędów nioepotrzebnych, lub zmarnowanego czasu na sciąganie 227MB updatu który jest już w moim ipodzie...

#640 Bartekyo

Bartekyo
  • 2 posts

Posted 14 March 2009 - 16:20

Mam problem dochodzę do 2 step klikam create firmware i nic się nie dzieje. Pasek postępu stoi w miejscu a wszystko zrobiłem poprawnie . Wiem że trzeba czekać 5-10 minut ale ja czekałem 30 minut i dalej było 1%. Co mogłem zrobic zle? System vista 32 bit

#641 VietnaMpl

VietnaMpl
  • 79 posts
  • SkądGniezno

Posted 14 March 2009 - 16:54

Możesz wybrać z menu Advanced -> Re Patch Firmware. lub Sprawdź czy na pewno w folderze ...\QuickFreedom\Files\XPwn masz plik z oryginalnym firmwarem (np. Original221.ipsw). Mi też się tak robiło jak u Ciebie a rozwiązaniem okazało się ponowne wskazanie mu w kroku pierwszym pliku z firmwarem (iPod2,1_2.2.1_5H11a_Restore.ipsw). Mam nadzieję że to pomogło :-)

#642 Swider505

Swider505
  • 6 posts
  • SkądBirmingham

Posted 14 March 2009 - 17:20

Wszystko Git udało mi się!:)

#643 Bartekyo

Bartekyo
  • 2 posts

Posted 14 March 2009 - 17:32

udało się :D

#644 gurtu

gurtu
  • 25 posts
  • SkądTYchy, PL

Posted 14 March 2009 - 18:14

mam pytanko co do wskazania w 1 kroku orginalnego firmwara, mianowicie jest to plik spakowany i jak mam go wskazać to program mi go nie widzi go bo to .zip.Program szuka jedynie plik ow uaktualnienia iPoda, jak mam go wskazać aby przejść do 2 kroku ??? Dzieki za wszelkie informacje :)

#645 MOLLAKA

MOLLAKA
  • 260 posts

Posted 14 March 2009 - 18:19

Najlepiej go rozpakować O_O.

#646 gurtu

gurtu
  • 25 posts
  • SkądTYchy, PL

Posted 14 March 2009 - 18:24

hehehe aż taki ciemny nie jestem, sęk w tym że jak rozpakuje to mam kilka róznych plików a nie jeden do wskazania, m.in. pliki .dmg (jest ich wszystkich łacznie 7) oraz 2 foldery (.fseventsd i firmware) dlatego pytam co mam zrobić jak nawet rozpakuje ...

#647 maciekzyt

maciekzyt
  • 15 posts

Posted 14 March 2009 - 18:56

zawsze możesz pobrać nowy plik za pomocą guzika "download" w pierwszym kroku. pobiera jeden plik .ipsw, który na pewno będzie działał. Trwa to trochę, ale masz pewność, że wszystko zadziała. Mój z jailbreakowany ipod właśnie synchronizuje muzykę, jestem juz po jednym reboocie i ciągle wszystko działa.

#648 gareon

gareon
  • 39 posts

Posted 14 March 2009 - 19:00

Jezeli masz normalnie bez kombinacji itunes i uaktualniales sobie do 2.2.1 to plik do wskazania masz w C:\Users\nazwausera\AppData\Roaming\Apple Computer\iTunes\iPod Software Updates\ i jest to plik *.ipsw ktorego sie nie rozpakowywuje

#649 gurtu

gurtu
  • 25 posts
  • SkądTYchy, PL

Posted 14 March 2009 - 19:06

z quickfreedom pobierałem z 3 razy i zawqsze był spakowany i po rozpakowaniu wyglądał tak samo jak pisałem

#650 suicide

suicide
  • 150 posts
  • SkądKomorów

Posted 14 March 2009 - 19:37

Oto wolne tłumaczenie tego, co fifififi wrzucił, razem z czynnościami, jakie ja wykonywałem:

Ten jailbreak został wykonany na PC z Vistą 32bit

1. Na początek zainstaluj QuickFreedom http://proudofmylife...uickfreedom.exe

2. Zainstaluj ten program.

3. Uruchom ten program. (Ja miałem też uruchomione iTunes i zrestartowałem przedtem iPoda)

4. Kliknij w ikonkę "Jailbreak".

5. Wyświetli się okienko, w którym widać po lewej, czy LibUSB i czy Firmware 2.2.1 są zainstalowane na komputerze. Jeżeli nie są, to należy kliknąć na odpowiednio dla:
- LibUSB, na "Install LIBUSB"
- Firmware, 2.1.1 na "Download"

6. Po ściągnięciu obydwu składników i pojawieniu się przy obu składnikach po lewej zielonych "ptaszków" należy kliknąć "Next"

7. Pojawi się okno "Step 2 - Create Custom Firmware". W tym momencie będziemy tworzyli przerobioną wersję Firmware, którą później wrzucimy na iPod'a.

8. Musi być zaznaczone okienko "Install Installer", a jeżeli chcemy sobie zmienić obrazek przy uruchamianiu iPoda, zaznaczamy okienko "Use Custom Boot Logo".

9. Klikamy na "Create Firmware", zajmie to chwilę... Po pomyślnym utworzeniu Firmware, pojawi się komunikat i FW zostanie zapisany na pulpicie.

10. Klikamy Next, pojawia nam się okno "Step 3 - Pre-Jailbreak". W tym momencie musimy wprowadzić i Poda w tryb DFU, jeżeli ktoś nie wie jak, to należy kliknąć "DFU Instructions". Jeżeli poprawnie wprowadziliśmy iPod'a w tryb DFU, w okienku programu pojawi się informacja, że Ipod przeszedł w tryb DFU, a ekran iPod'a zmieni się na czarny.

W międzyczasie pojawi się okienko w windzie i iTunes, że iPod przeszedł w tryb awaryjny

11. Następnie ekran powinien zmienić się na biały. Po zakończeniu pre-jailbreaka wystarczy kliknąć z SHIFT w iTunes na "Restore" ("Odtwórz") i wskazać nasz "poprawiony" FW z pulpitu. Jakiś czas zajmie instalowanie tego oprogramowania.

Po zainstalowaniu mamy iPod'a z Installerem i Cydią:)

Sorki, że bez zdjęć, ale jest już późno i nie chce mi się z tym bawić, mam nadzieję, że komuś się to przyda. Mi się przydało:) Pozdrawiam!

tak sie przymierzam i przymierzam i jakos nie moge sie zabrac za jb :/ czytalem i czytalem i w koncu nie wiem czy ten sposob jest dobry i czy dziala... mam wielka prozbe do kogos z uzytkownikow ktory zrobil jb QuickFreedom jesli znajdzie wolny czas, najlepiej dzisiaj, zeby napisal do mnie na gg i pokierowal mnie po kolei jak zrobic krok po kroku jb... byl bym bardzo wdzieczny... nr gg to 10392652

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users