Od dłuższego czasu zmagam się z pewnym problemem. Gdy kasuję jakieś pliki z pendrive'a, nie zwiększa się jego pojemność, ponieważ w tle tworzą się ukryte foldery. Wpadłem na to dopiero, gdy włożyłem pendrive'a do stacjonarnego, bo tam domyślnie pokazują mi się ukryty pliki. Mac sam tworzy na sprzęcie foldery, które robią za śmietnik. Zna ktoś sposób, aby to wyłączyć? Aby pliki usuwały się skutecznie za pierwszym kliknięciem, a nie chowały do nowych folderów?

ukryte pliki na pendrivie
Started by
jaceeek
, 28 Dec 2008 11:30
5 replies to this topic
Posted 28 December 2008 - 11:30
Posted 28 December 2008 - 11:37
miałem dokładnie ten sam problem, u mnie podziałal mały sposób, czyli usunięcie tych plików z kosza systemowego w czasie gdy pendrive jest podłączony,
wyobraź sobie moje zdziwinie kiedy na pendrivie 8GB nagle zostało 50mb wolego miejsca, jak to nie podziała to po prostu usuwać yen folder trash spod windy(ja wiem, starsznie głupie rozwiazanie)
Posted 28 December 2008 - 11:38
mega-wielki hint:
jeżeli chcesz usunąć pliki z pendrivea to jak już je przeniesiesz do kosza to opróżnij kosz
taka mała (podstawowa) sprawa
to nie jest windows
tutaj nie usuwa od razu plików z zew. dysków na amen ;]
jeżeli chcesz usunąć pliki z pendrivea to jak już je przeniesiesz do kosza to opróżnij kosz
taka mała (podstawowa) sprawa
to nie jest windows

Posted 28 December 2008 - 13:38
Opróżniam kosz, ale muszę za każdym razem włączać pokazywanie ukrytych plików, nie lubię mieć ich na stałe włączonych. I o to chodzi, że ja chce je usuwać na amen ;] nie ma innej metody, niż dwa razy robienie tego samego?mega-wielki hint:
to nie jest windowstutaj nie usuwa od razu plików z zew. dysków na amen ;]
Posted 28 December 2008 - 14:00
e? jakie dwa razy?
dajesz pliki z pena do kosza
opróżniasz kosz
nie masz tych plików już na penie
za to masz więcej wolnego miejsca
i dopiero teraz odłączasz pena
tada
nic nie robisz 2 razy
a jeżeli tak bardzo ci to przeszkadza to może BlueHarvest: Manage DS_Store, resource forks, Trashes and more.
dajesz pliki z pena do kosza
opróżniasz kosz
nie masz tych plików już na penie
za to masz więcej wolnego miejsca
i dopiero teraz odłączasz pena
tada
nic nie robisz 2 razy

a jeżeli tak bardzo ci to przeszkadza to może BlueHarvest: Manage DS_Store, resource forks, Trashes and more.
Posted 08 January 2009 - 13:15
Chyba kwestia przyzwyczajenia!
Ale na poczatku tez nie wiedzialem ocb, i formatowalem niepotrzebnie.
Taka nowosc dla nowych uzytkownikow.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users