Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iphoto + zewnętrzny dysk, jak zarządzać dużą ilością zdjęć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 dario128

dario128
  • 58 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 22:33

Posiadam i photo 2008. Przesiadłem się z windowsa i mam pewien problem. Wszystkie zdjęcia dla mnie ważne trzymałem na zew. dysku twardym. Chcę by iphoto mógł te zdjęcia katalogować bez kopiowania ich na dysk komputera (ok 80 gb. zdjęć, format cr2, tiff, psd), czy jest to możliwe? 80gb x2 to raczej nie ułatwia, zwłaszcza że wszystko jest pogrupowane w katalogach i chcę takie grupowanie zachować bo mam już swój system. Czy jest sposób by mi tego iphoto nie powielił? (dysk to fat)

#2 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 23:36

Nic prostszego. Najpierw w Preferences/Advenced odznacz Copy items to the iPhoto Library. Potem utwórz bibliotekę importując zdjęcia z wskazanego katalogu. Utworzy tylko informacje o nich bez kopiowania całości. Ja tak zarządzam 27 tys. zdjęć.

#3 jakubik81

jakubik81
  • 20 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 01:53

a to Ci checa, testuje sobie właśnie iPhoto, odznaczyłem te funkcje... importuje fotki... a iPhoto Library puchnie...

#4 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 04:42

Bo puchnie od informacji o plikach a nie od samych plików. To normalne. A w końcu 3GB to nie to samo co 40GB.

#5 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 08:10

No cóż, do katalogowania, obróbki zdjęć polecam gorąco Lightroom. Problemy o których piszecie znikną, a katalogowanie zdjęć będzie czystą przyjemnością. Do tego dodam, że Lightroom jako jedyny program nie modyfikuje fotek w momencie ich obróbki.

#6 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 29 stycznia 2009 - 05:19

I racja. Od jakiegoś już czasu używam Lightroom, ale na PC bo tam dopiero śmiga. Lightroom 64-bit na Vista 64-bit. Ale nie do końca z tą modyfikacją tak jest jak piszesz bo robią to również inne programy, choćby Aperture. No i sam iPhoto również... Chyba że masz coś innego na myśli...

#7 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 29 stycznia 2009 - 08:46

Mam na myśli to, że Lightroom przechowuje informację gdzie oryginalny plik się znajduje, a wszelkie modyfikacje zdjęć zapisuje w swojej "bazie". Także nie trzeba robić oddzielnie kopi roboczych zdjęć. Czy iPhoto to potrafi? ... no nie wiem :) czy Aperture to potrafi ...no nie wiem :) A tak na poważnie gorąco polecam LR, szczególnie w wersji 2.0. P.S. PC brzydal :)

#8 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2009 - 10:35

I racja. Od jakiegoś już czasu używam Lightroom, ale na PC bo tam dopiero śmiga. Lightroom 64-bit na Vista 64-bit. Ale nie do końca z tą modyfikacją tak jest jak piszesz bo robią to również inne programy, choćby Aperture. No i sam iPhoto również... Chyba że masz coś innego na myśli...

A mi śmiga LR w 64-bitach na OS X. :P

#9 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 29 stycznia 2009 - 17:45

@IPablus Ależ oczywiście. Właśnie o tym jest mowa. Oba programy bez wątpienia ustępują Lightroom v2.2, ale to akurat potrafią robić. Informacje o modyfikacjach zachowują w swoich bibliotekach. @Moridin Hahaha. Nie wątpię w to. Tylko widzisz, mój MBP ma 2GB RAM a PC - 6 i pomimo słabszego procesora chodzi to wszystko znacznie szybciej na PC. Makusia w zasadzie używam już tylko do ściągania poczty i ładowania iPhone'a, choć naturalnie obie te rzeczy mógłbym też robić na PC.

#10 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2009 - 19:25

@Moridin
Hahaha. Nie wątpię w to. Tylko widzisz, mój MBP ma 2GB RAM a PC - 6 i pomimo słabszego procesora chodzi to wszystko znacznie szybciej na PC. Makusia w zasadzie używam już tylko do ściągania poczty i ładowania iPhone'a, choć naturalnie obie te rzeczy mógłbym też robić na PC.

Ojej biedny człowieku* - jak można Ci pomóc? Przełóż lepiej ten RAM do MBP. :P

*PC to męka (nie mylić z Mekką).

#11 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 04:51

Wiesz co? Nawet gdyby udało się przelożyc RAM z PC do Mac'a to należałoby jeszcze pomyśleć o: 1. zamianie klawiatury (w Mac'u mam dwa entery a ani jednego backspace'a z którym jestem emocjonalnie związany i proszę nie podawać mi kombinacji klawiszy bo kombinacja to kombinacja a nie jeden klawisz. 2. zamiana myszy bo wireless mighty mouse to najgorszy produkt apple, za to very expensive.. 3. zamiana karty graficznej, bo ta z PC sprawuje sie lepiej niz ta z Mac'a 4. wytlumaczenie mi, dlaczego kombinacja CPU 1.8 GHz + VISTA jest relatywnie szybsza od CPU 2.4 GHz + Leopard (tu trudno mowic o wymianie) poprosze o pomoc w 4-ch w/w punktach... :D

#12 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2009 - 10:06

Nie mam pojęcia czemu Twój MBP jest wolny - mój fruwa. Zastanów się nad dokupieniem do niego 2GB RAM. Grosze, a pomoże.

#13 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 14:41

"Fruwa" to pojęcie względne. Jeśli fruwa dosłownie, to raczej źle, bo nie jest dostępny w każdej chwili... ;) Nie wiem, może i mój fruwa, tylko że ja porównuję go z PC, który pewnie fruwa trochę szybciej... :D Inwestować w notebook'a? No nie wiem... Już raczej zmienię na coś nowszej generacji, jak Twój. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych