Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

DRM & WMA problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 19:22

Cześć i czołem, Mam "mały" problem. Całkiem niedawno, moja mama zgrała jakieś piosenki na kompa przez Media Playera. Wszystko było OK dopóki nie chciała ich zgrać na telefon (W910i). Jak się okazało, są one pod ochroną DRM. Żeby było ciekawiej, jak z piosenkami na WMP bywa, są one w formacie WMA, którego W910i nie obsługuje. Każdy jeden konwerter jaki znalazłem w sieci, wywala mi że nie może skonwertować piosenek bo mają DRM. Normalnie załatwiłbym sprawę przez iTunes, ale, jak na złość, płyta o którą chodzi, zaginęła w boju. Tak więc jestem bez płyty, mam piosenki w złym formacie, a do tego DRM na karku. Ktoś może wie, co z tym zrobić? Muszę pozbyć się DRM i zmienić format na MP3, AAC, albo m4a. Z góry thnx.

#2 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 28 grudnia 2008 - 14:52

Napisz do Billa Gatesa :P

---- Dodano 28-12-2008 o godzinie 14:59 ----
A tak już na serio to czy w WMP nie ma opcji nagrywania płyty audio ??? Wystarczy te pliki nagrać jako audio (jeśli na to pozwolą bo są różne) i potem zgrać audio do normalnych plików mp3 i po kłopocie...

#3 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 28 grudnia 2008 - 23:59

problem w tym ze skoro pliki sa objete DRM to WMP nie pozwala mi ich synchronizowac, nagrywac, ani robic kopii w zaden inny sposob

#4 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 29 grudnia 2008 - 00:45

No nie wiem. Myślałem że jeśli w iTunes można pliki zabezpieczone wypalić na CD to w WMP mogłoby być podobnie. No ale jak mówisz że nie można to chrzanić pliki w formacie microsoftu. Nic na to nie poradzisz. Ale zaraz. Skąd Twoja Mama zgrała te pliki. Kupiła je? Pobrała darmowe z zabezpieczeniem. Jeśli za darmo to są to wma w formacie wypożyczanym, czyli za powiedzmy dwa miesiące nie da się ich odtworzyć. A jeśli zgrała z płyty to nie rozumie skąd zabezpieczenie ... A może ma Vistę. Jeśli tak to wcale bym się nie zdziwił. Ten system pilnuje żebyśmy nie mogli nawet legalnie przenieść swojej płyty do odtwarzacza.

#5 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 14:37

Było to zwyczajne CD z muzyką (takie ze sklepu) i zostało zgrane przez WMP pod Vistą. A teraz nie można zrobić nic poza odtwarzaniem. Wszystko byłoby OK gdybym miał tę płytę, ale gdzieś ją "wcięło", jak to ujęła moja mama.

---- Dodano 31-12-2008 o godzinie 14:39 ----

Wszystko byłoby OK gdybym miał tę płytę

Albo gdyby jej Sony Ericsson odtwarzał WMA

#6 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 31 grudnia 2008 - 22:27

No to masz przykład na jeden z dowcipów pieprzonej visty. WMP decyduje o tym że zgrane pliki z legalnej płyty można odtwarzać wyłącznie na jednym kompie. Pewnie gdybyś to zrobił z pirata odpowiednio spreparowanego nie będącego dokładną kopią oryginału wszystko było by OK. Nie miałem z tym debilizmem doczynienia osobiście (więc nie wiem czy to akurat to) ale wiele o tym czytałem. To jest tak zwany "wbudowany system zarządzania treściami chronionymi". Jest tak głęboko zintegrowany z systemem że trzeba by rekompilować połowę systemu żeby to obejść. Kolejny przykład na bezmózgowie rządzących w microsofcie. System szkodzi tylko legalnym użytkownikom :P Ale nie twierdzę do końca że to to. Jakimi programami próbowałeś konwerterować do normalnego formatu? Czasem trzeba ściągnąć naprawdę nową wersję takiego programu bo microsoft często uaktualnia swoje gówniane kodeki, a dany program korzysta właśnie z tych kodeków, jak jest w starszej wersji nie potrafi korzystać z najnowszych kodeków?

#7 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 23:10

Trudno powiedzieć czego użyłem, bo tych programów było całe mnóstwo. W sumie to niemal wszystko co można znaleźć w Google pod hasłem "WMA converter", jednak każdy program wywalał, że konwersja jest niemożliwa bo plik jest chroniony/pod DRM. Niektóre były opisywane, jako takie, co sobie radzą z DRM i każdym innym security-ścierwem, ale żaden sobie nie poradził z moimi plikami. [[Ta cała sytuacja tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że czas zostać switcherem]]

#8 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 01 stycznia 2009 - 14:15

A ile jest tych plików ??? Może lepiej je sobie ściągnąć nielegalnie z netu ? Pod warunkiem że masz gdzieś oryginał nawet uszkodzony. Próbowałeś konwerterować pod innym OSem ?

#9 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 16:52

Część plików udało mi się dorwać na bearshare, ale tylko część. Co do konwersji pod innym OSem, to nie wchodzi w grę, bo wszyscy znajomi mają Vistę X . X

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych