Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uniwersalny rating zdjec

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 e200

e200
  • 237 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 10:39

czy jest jakas uniwersalna metoda oznaczenia zdjec - rating gwiazdki flagi itp - ktore odczytywaly by rozne programy. Wystawienie oceny dla zdjecia w np ACDsee nie jest wiodoczne w iPhoto

---- Dodano 27-12-2008 o godzinie 14:52 ----
Juz doczytalem ze taka kategoryzacej zdjec trzeba umiescic w pliku. robi tak np iVMP.niestety nie mam tego programu i na razzie nie sprawdze, ale czy te wbudowane tagi sa widoczne powiedzmy w ASDsee. Wie ktos czy ASDsee lub lightroom ma tez mozliwosc"tagowani" zdjec

#2 Shatter

Shatter
  • 19 postów

Napisano 21 lutego 2009 - 17:35

troszkę odkurzę temat, bo jestem na poziomie wybierania sposobu katalogowania zdjęć i "rating" wydaje się świetnym pomysłem.. Tyle że tak.. Mam trialowego Adobe Lightroom'a, Nikonowego NX2, niestety Apple'owski Aperture 2 sie skończył i tam sprawdzić nie potrafię.. ale sprawa wygląda tak, że każdy z tych programów ma możliwość wystawiania oceny zdjęciom, ale problem polega na tym, że np podczas wyszukiwania plików w Mac'owskim finderze - nie pokazują się żadne zdjęcia, jakgdyby wogóle nie miały ocen. Programy między sobą (z grubsza) widzą zdjęcia "ob-rating-owane" (np. Rating dodany w NX2 jest widoczny w wyszukiwaniu zdjęć z filtrem "rating" w Lightroomie). Do przedpiszcy się więc dołączam, jaki program ustawi mi rating zdjęć jakoś tak default'owo? żeby wszyscy to mogli widzieć, żeby to szło za zdjęciem? Pozdrawiam

#3 e200

e200
  • 237 postów

Napisano 22 lutego 2009 - 17:02

Z tego co sie zorientowalem to uniwersalny rating jest zwiazany tylko z tagami (np. exif). Niestety edycja tagow powoduje zmiane daty utworzenia zdjecia na to z dnia edytowania. W tej sytuacji nie da sie odtworzyc oryginalnej daty wykonania zdjecia - a to dyskwalifikuje, w mojej ocenie, taki sposob oceny.

#4 woocash

woocash
  • 1 630 postów

Napisano 22 lutego 2009 - 19:52

Ale przecież data utworzenia zdjęcia jest zapisana w Exifie i sie nie zmienia. Data utworzenia pliku zmieniła się nawet gdy zgrałes pliki z aparatu na dysk...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych