Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

podziękowania dla ISO-8859-2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 abe

abe
  • 44 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 grudnia 2008 - 22:47

Drodzy Mac Userzy niestety muszę napisać kolejny post na temat kretyńskiego kodowania jakim jest ISO-8859-2 na MAC OS X. Niestety opisane na forum metody zmiany czy edytowania plików zapisanych w ISO-8859-2 nie dały rady (Xcode, textwrangler, smultron czy zmiana kodowania za pomocą poleceń z terminala) pytam może ktoś sobie rozwiązał problem. Od razu odpowiem: UTF-8 nie może być ponieważ ktoś kto pisał OScommerca napisał go w ISO-8859-2, a nie mogę zmieścić wszystkich plików nawet gdybym chciał bo są zakodowane. Oczywiście za pomocą ww programów mogę zmienić kodowanie i poprawnie odczytać znaki, ale wystarczy dopisze swój polski znak i już widzę: need to change to utf-8. Czy macie może jakieś działające rozwiązanie?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 grudnia 2008 - 00:26

albo używasz programów, albo kodujesz polskie teksty używając &numer; w końcu polskich tekstów nie jest dużo. A opisy w sklepie już wpisujesz normalnie. ostatecznie, wystarczy zmienić wyświetlanie w kilku plikach wyświetlających dane acha, właśnie, to nie jest wina OSX mam dokładnie to samo z windows. Po prostu to kodowanie jest kretyńskie. Zepsuli to Ci, którzy zmienili utf na iso

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych