iBook z USA, czy z SAD???
Napisano 01 lipca 2005 - 22:52
Napisano 01 lipca 2005 - 23:05
Na początek poczytaj sobie ten topic SAD
taaa czytałem, ale kompa kupię jak dostanę wypłatę, czyli najwcześniej pod koniec lipca, a wtedy mam nadzieję dostanę juz Tygryska. Notabene między innymi tego jaki system obecnie dodają dotyczyło jedno z pytań w moim mailu, który sznowni sadysci olali ciepłym.... nie będę się na forum wyrażał
Napisano 01 lipca 2005 - 23:05
Napisano 01 lipca 2005 - 23:10
No właśnie z tą ceną jest problem bo zaoszczedzam niby 500 zł kupująć w stanach, ale nie będe miał gwarancji. Czy iBook jest na tyle nieawaryjny, ze mogę olać gwarancję. Od wrzesnia będę w Hiszpanii studiował więc europejska gwarancja by była przydatna.
[ Dodano: 2005-07-02, 00:16 ]
Uprzedzajac pytania - w Hiszpanii nie kupię bo tam mają inną klawiaturę, straaasznie dziką
Napisano 01 lipca 2005 - 23:19
Napisano 01 lipca 2005 - 23:34
Napisano 02 lipca 2005 - 08:32
Napisano 02 lipca 2005 - 08:58
Napisano 02 lipca 2005 - 09:39
Jesteś pewny że Hiszpania ma inną klawiature w iBookach ? (znaczy ty pewnie wiesz lepiej niż ja...)
Zagranicą opłaca się, jednak musisz być cierpliwy i szukać, nie wsyztskie sklepy mają iBooki. Dodatkowo pamiętaj że masz możliwość kupienia iBooka z większym dyskiem Bluetoothem i nawet superdrive'm. Nie polecam 14" za mała różnica w cenie z PB 12" który jest po prostu dużo lepszy. Najepsze rozwiązanie kup najtańszego iBook'a (dysk 30GB) dorzuć RAM'u i może bluetooth. Dysk możesz potem łatwo wymienić, na większy i szybszy....
Gwarancja w kompach przenośnych jest bardzo istotna, więc odradzam USA....
----
Dopiero teraz zauważyłem że chcesz 12" (>>> TUTAJ <<< znajdzieciesz ceny przykładowych konfiguracji iBooków. Chyba nawet warto dodać te 50 EUR'o i mieć 60 GB). kliknij iBook.
Napisano 02 lipca 2005 - 10:07
Jesteś pewny że Hiszpania ma inną klawiature w iBookach ?
Na bank jest inna klawiatura, ma pozamieniane znaki diakrytczne, i te znaczki nad cyframi, np. żeby napisać @ to trzeba nacisnać shif+alt+2. Inne Klawiatury są też w Niemczech (qwertz + umlauty) oraz we Francji - podobna do hiszpańskiej.
Czyli już wiem, że lepiej kupić w Polsce,ale czy opłaca sie fatygować do Wawki osobiscie. Zamierzam kupić iBooka 12" z podstawowa konfiguracją, najwyzej później ramu dokupię, ale nie od razu, bo mam ograniczone fundusze a jeszcze iWorka by wypadało kupić
Napisano 02 lipca 2005 - 10:09
Napisano 02 lipca 2005 - 10:10
Napisano 02 lipca 2005 - 10:45
Napisano 02 lipca 2005 - 10:59
Jak sie ma jakieś pytania to należy wypełnic formularz a oni do ciebie sami zadzwonia :!: - bez komentarza
Tak gwoli sprostowania: w Hiszpanii można sobie wybrać jaką się chce klawiaturę i język Tygryska!!! Jakby cena była dużo niższa to bym rozwazał tą opcję, ale różnica nie jest znaczna, a wolę się do kompa przyzwyczaić przed wyjazdem, zwłaszcza, ze muszę się nauczyć "how to think diffrent"
Sądzę, ze 30gb mi starczy, filmy trzymam na PC, a to ma być komputer "przenośny" Jak już inwestowac to wolałbym za Superdrive dołożyć, ale w 12" nie ma takiej opcjiChyba nawet warto dodać te 50 EUR'o i mieć 60 GB)
[ Dodano: 2005-07-02, 12:06 ]
Rzeczywiście tam też można - sprawdziłem właśnieAle przeciez mozna chyba poprosic np w Niemczech o klawiature US QWERTY ... bez zadnej doplaty.
Napisano 02 lipca 2005 - 12:25
Napisano 02 lipca 2005 - 12:48
Napisano 02 lipca 2005 - 13:01
Oczywiście jeśli się na nią łapiesz.
Co do e-maili do SADu, to z moich doświadczeń mają najwyraźniej jakieś filtry pozakładane, bo niewiele do nich dochodzi. Najlepiej zadzwonić.
Co do gwarancji na kompy przenośne z USA, musisz opłacić VAT w którymkolwiek z krajów UE, żeby SAD uznawał gwarancję. AFAIK oczywiście
Napisano 02 lipca 2005 - 13:47
Łapię się na nią i bez niej to bym raczej kompa nie kupił, bo to prawie 500zł ulgi.W SADzie przez www możesz uzyskać zniżkę edukacyją.
Ktoś wie jak to jest z tą zniżką w salonie?? Bo mnie się wydaje, ze tam też obowiązuje.
Jak to jest jak sie kupuje w salonie, od razu się dostaje kompa do ręki, czy dopiero wysyłają?? (Po SAD można się wszystkiego spodziewać , dlatego pytam)
Który salon najlepszy??
Napisano 02 lipca 2005 - 13:59
Jest tylko status klienta edukacyjnego. Ale nie wiem czy to dotyczy także studentów czy tylko pracowników szkół/uczelni :roll:
[ Dodano: 2005-07-02, 15:00 ]
Haha, namieszłałem
Jest, przy tworzeniu konta można utworzyć edukacyjne, oto warunki:
[i] Nowe konto edukacyjne
iStudent oraz iSzkoła to programy obejmujące uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich, studentów uczelni wyższych i szkół pomaturalnych oraz pracowników etatowych i kontraktowych instytucji edukacyjnych w Polsce, a także instytucje edukacyjne: szkoły, uczelnie, instytuty naukowo-badawcze itp.
W ramach tego programu wymienieni uprawnieni klienci mogą kupować sprzet komputerowy Apple ze zniżką w stosunku do cen detalicznych publikowanych przez Apple IMC Sad Sp z o.o.. Upust ten nie może być łączony z innymi ofertami promocyjnymi firmy Apple i jej autoryzowanych przedstawicieli na terenie Polski.
Skorzystanie z zakupu edukacyjnego uzależnione jest od spełnienia następujących warunków:
- Osoba kupująca sprzęt komputerowy Apple musi być uczniem szkoły, studentem uczelni, pracownikiem uczelni lub szkoły. W przypadku osoby nie posiadającej pełnych zdolności prawnych do czynności prawnych, w tym transakcji kupna-sprzedaży (osoby poniżej 18 roku życia) do dokonania zakupu uprawnieni są rodzice lub prawni opiekunowie ucznia/studenta. Fakt ten musi zostać potwierdzony przez przedstawienie zaświadczenia o zatrudnieniu z uczelni lub szkoły, legitymacji szkolnej lub uczelnianej (studenckiej, nauczycielskiej itp.). Firma Sad Sp z o.o. zastrzega sobie prawo sprawdzenia prawdziwości tych dokumentów.
- Faktura dokumentująca zakup na potrzeby osoby fizycznej wystawiona może być tylko na osobę fizyczną, uprawnioną do zakupu i wymienioną w dokumencie uprawniającym do uzyskania upustu edukacyjnego, lub - w przypadku osób niepełnoletnich - na rodzica (opiekuna prawnego) osoby uprawnionej. Faktura dokumentująca zakup na potrzeby instytucji edukacyjnej wystawiona może być tylko na tę instytucję. Faktura wystawiona zostanie przez przedstawiciela Apple na terenie Polski firmę Sad Sp z o.o.
W celu uzyskania statusu klienta edukacyjnego należy:
1. Wybrać opcję "Utwórz nowe konto edukacyjne" w sklepie internetowym Apple IMC Poland.
2. Stworzyć nowe konto i ściągnąć formularz (plik pdf poniżej), wypełnić go i wysłać faksem na nr 022 6427008 wraz z kserokopią legitymacji szkolnej/studenckiej/nauczycielskiej/innego dokumentu uprawniającego do otrzymania statusu edukacyjnego. Uwaga: email podany jako login musi być identyczny z adresem e-mail podanym w formularzu przesłanym do nas, w celu poprawnego połączenia zgłoszenia z nadanym uprawnieniem.
3. Założone konto będzie kontem "zwykłym". W czasie do 10 dni roboczych po otrzymaniu zgłoszenia dokonamy weryfikacji nadesłanych danych, a po pozytywnej weryfikacji status konta zostanie zamieniony ze "zwykłego" na "edukacyjne". Jeśli w tym okresie nie otrzymamy wymaganych dokumentów, zgłoszenie zostanie usunięte. Po zmianie statusu klient będzie mieć natychmiastową możliwość dokonywania zakupów w sklepie on-line Apple IMC Poland z rabatem do 10 proc. na wiekszość produktów Apple poza linią iPod i eMac.
4. Informację o nadaniu statusu klienta edukacyjnego (lub odrzuceniu Państwa wniosku) otrzymacie Państwo e-mailem natychmiast po dokonaniu weryfikacji nadesłanego zgłoszenia.
Napisano 02 lipca 2005 - 14:06
Z tego długiego tekstu wnioskuję, ze to konto dotyczy tylko sklepu internetowego, a zniżkę mozna dostać w salonia na podstawie legitymacji.
To tyle jeśli chodzi o zniżki, ale nadal nie wiem czy kupić w salonie, czy przez netFakt ten musi zostać potwierdzony przez przedstawienie zaświadczenia o zatrudnieniu z uczelni lub szkoły, legitymacji szkolnej lub uczelnianej (studenckiej, nauczycielskiej itp.)
Napisano 02 lipca 2005 - 14:09
Napisano 02 lipca 2005 - 14:09
Napisano 02 lipca 2005 - 17:42
Napisano 02 lipca 2005 - 18:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych