Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

wykonywanie czynnosci po kradziezy maca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#26 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 grudnia 2008 - 20:49

W skrocie:

Jak Ci ktos pacnie np macbooka i masz wykupione ten program , to apple odpali kamere i zobaczy kto sie bawi Twoim komputerem - zobacza zlodzieja :D

Tyle.

No chyba ty tez nie rozumiesz angielskiego :)

Jesli chodzi o program Undercover:
1. namierzy zlodzieja (IP), zrobi fotki co jakis czas i wysle je na wybrane konto.
2.jak sie nie uda to zacznie symulowac awarie, zeby sklonic zlodzieja/pasera do oddania go do serwisu
3. w sklepie czy serwisie Mac zacznie wrzeszczec (doslownie) ze jest skradziony
4. jak powyzsze kroki nic nie dadza firma Orbicule (producent Undercovera) oddaje szmal za program, cale slawetne 50 dolcow.

Proste?

#27 123456

123456
  • 0 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 21:00

Ruczaj jaka awarie? jest napisane po prostu awarie i jak ma wrzeszczec? "czesc, jestem makiem jana kowalskiego i zostalem skradziony" O.O?

#28 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 21:54

Podaj jego nr seryjny do serwisow Apple.

a dokladnie, co masz na mysli?

pozdro

#29 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 grudnia 2008 - 21:56

pewnie gorsza sprawa jak sobie złodziej zainstaluje windowsa i tylko na nim będzie pracować ;)

#30 123456

123456
  • 0 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 22:24

subs - przez bootcampa itp.? mac os x i tak jest wlaczony

#31 gryfit.slupsk

gryfit.slupsk
  • 29 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 22:30

Przy zakupie maca pytałem się sprzedawców czy jeżeli zgłoszę sprawę do Apple, to coś da, Pan powiedział mi, że w jego karierze zdarzył się jeden przypadek kradzieży, handlowiec zadzwonił do Apple i usłyszał, że to pierwsze zgłoszenie od 2 lat:) Byli bardzo zdziwieni, że ktoś do nich zadzwonił... Smutne, maki od 4000 pln w górę i praktycznie żadnego zabezpieczenia...

#32 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 grudnia 2008 - 02:42

No chyba ty tez nie rozumiesz angielskiego :)

Proste?

No , a Ty chyba nie czytasz postow dokladnie- napisalem W SKROCIE.

Na jedno wychodzi - widza kolesia po 2 str kamery - zlodzieja.

Proste ?

#33 robroyy

robroyy
  • 411 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2009 - 20:20

kradziez maca zastanawiam sie nad kupnem tego programu ale mam pytanie , jezeli ktos wgra na nowo system ?czyli wyczysci format ? i co programu nie bedzie ?

#34 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 31 października 2009 - 20:28

takie programiki daja tyle co antywirusy w komputerach i szczepionki w szpitalach.... czyli nic. ... oczywiscie mam na mysli obecne bicie piany o grypach wszelkiej masci....

#35 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 31 października 2009 - 20:37

Po przeczytaniu tytułu pomyślałem że sie chcesz zapytać 'co zrobić z Makiem ktoorego ukradłem''? xD

#36 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 listopada 2009 - 22:00

Jak dla mnie wątek bez sensu, bo czy to skradziony telefon, PCet, Mac, czy zestaw kina domowego czy cokolwiek innego, to jedyne co możesz zrobić to składać kasę na nowy.

#37 kuznicki

kuznicki
  • 16 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 11:34

Był kiedyś taki palmtop Psion 5MX. System był zabezpieczony hasłem, a po całkowitym resecie potrzebował nowego systemu - do pobrania wyłącznie ze strony Psiona i tylko po podaniu nr urządzenia i hasła. Pobierany system miał zaszyty nr urządzenia i hasło, nie można były zainstalować żadnego innego, nawet wcześniej zeskładowanego na dysku. Po odpaleniu podawał dane właściciela (adres, tel itp). Ukradli mi teczkę na stacji benzynowej i po dwóch tygodniach jakiś "żul" przyniósł mi go do domu z pytaniem jaka jest nagroda (dostał 100), ponoć znalazł na ulicy :) . Nie Jest to jedyny przypadek kiedy odzyskałem sprzęt i w przypadku Psiona to zadziałało doskonale. Myślę, że nie byłoby problemem dodać program do systemu (lub EFI) na stałe który potrzebuje odblokowania przez sieć tylko dla zarejestrowanego usera w przypadku zmiany hasła lub systemu. Kupiłem kiedyś na giełdzie compaqa i okazało się, że na dysku są czyjeś dane (ktoś tworzący soft na symbiana), znalazłem maila i wysłąłem takie info. Dostałęm prośbę o przesłąnie dysku (większa część projektów zabezpieczona hasłem) i pozostawienie sobie laptopa. Po przesłaniu dysku dostałem zwrotnie nowy dysk. Ponoć były to projekty nad którymi człowiek pracował rok. Z tego wniosek, że warto zawsze pisać kto jest właścicielem, żeby uczciwy znalazca (lub mniej uczciwy złodziej) wiedział do kogo należał (zawsze też oferuję nagrodę) jest wtedy jakaś szansa. Sprzęt to sprzęt ale często dane są znacznie więcej warte.

#38 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 11:50

zastanawiam sie nad kupnem tego programu ale mam pytanie , jezeli ktos wgra na nowo system ?czyli wyczysci format ? i co programu nie bedzie ?

dokladnie, domyslam sie ze te robienie fotki to dziala tylko gdy ten soft jest zainstalowany, a co gdy ktos wyjdzie do puszczy bez wifi/netu/... zainstaluje nowy system po clean i dopiero wtedy pusci spowrotem w obieg? czy to gdzies sie instaluje w hardware?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych