Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone widzi WiFi i się łączy ale go nie używa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 17:02

Dziwna sprawa. Mam WiFi przez ruoter Pentagram Cerberus Wifi 802.11g z Dialogu. Kompute rłączy się z nim bez problemu. Iphone też się łączył i ładnie działał, ale musiałem oddac go do naprawy i nie miałem go przez kilka tygodni. Po powrocie z naprawy (soft nie był ruszany) Iphone zobaczył sieć, połączył się z nią, ale niemal natychmiast zniknęło oznaczenie antenki na ekranie głównym i pojawiało się "E", po czym łączył sie przez sieć komórkową z internetem. W ustawieniach dalej widac było moją sieć , przy niej "ptaszek" znaczący niby o połączeniu, ale u góry ekranu "E" zamiast antenki (znaku trzech fal) oznaczającej połączenie się z Wifi. Kiedy byłem na święta u teściów, normalnie połączył się z neostadową siecią Wifi teścia, mapiętał nawet hasło sprzed naprawy (hasło z mojej sieci też pamiętał po naprawie). Po wyłączeniu telefonu i ponownym włączeniu znowu łączy się z moją siecią Wifi, pokazuje znak antenki (takie trzy fale u góry ekranu, zastępujące znaczek "E"), czyli łączy się z siecią. Kiedy jednak tylko włączam jakąkolwiek aplikację wymagającą ściągania danych - nawet pogodę, po krótkiej próbie (znaczek okręgu składającego się z "pałeczek" podświetla się ) po jakichś 2 sekundach ściągania danych - pojawia się znów znaczek "E" czyli znów zaczyna korzystać z sieci komórkowej, zamiast WiFi. Tymczasem w ustawieniach cały c zas jest ustawienie, że połączony jest z moim Wifi. I wtedy już nie pojawia się ponownie znaczek u góry ekrany (trzy fale) tylko jest "E". Próbowałem podaćpolecenie "zapomnij tę sieć" i ponownie wpisywać hasło, ale jest bez zmian. Proszę o pomoc.

#2 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 19:28

Stawian na twój Router, który zapomniał MAC twójego iPhone'a. Ustaw jeszcze raz router.

#3 ujemny

ujemny
  • 45 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 25 grudnia 2008 - 21:10

wyłącz zabezpiecznia na ruterze i zobacz, jak zadziała to znak, że MAC iphona się zapodział.

#4 bartu6

bartu6
  • 34 postów

Napisano 25 grudnia 2008 - 23:51

Miałem taki sam problem i po dodaniu do rutera maca mojego iphona wszystko jest ok.

#5 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 28 grudnia 2008 - 22:04

Dzięki za odpowiedzi, ale to raczej nie jest to. Nie znam sie na routerach wogóle, ale kiedy napisaliście mi o jakimś tam MAC, to stwierdziłem, że 1) nigdy nie wpisywałem MAC, także przed pierwszym od razu poprawnym łączeniem się Iphona z siecią Wifi 2) w ustawieniach routera sprawdziłem, że żądanie MAC ustawia się w zakladce WDS (nie wiem, co to znaczy), gdzie ja mam napisane DISABLED, więc pewnie wpisywanie MAC poniżej nie jest wcale potrzebne. Komp łączy się normalnie cały czas, jego MAC nie jest wpisany, po prostu pole MAC jest puste. 3) zastanawiam się, czy Iphone nie wariuje, bo w zakładce Wireless Security mam wpisane Auth Mode jako OPEN, a chyba powinno być Shared (jakoś tak zapamiętałem). Spróbuje to zmienić, może wyjdzie:)) Jeszcze raz dzięki, napiszę, co dalej.

#6 Heimdall

Heimdall
  • 113 postów

Napisano 28 grudnia 2008 - 22:29

WEP open (WEP otwarty), WEP shared (WEP udostępniany) :)

#7 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 28 grudnia 2008 - 22:46

explorer mi się wali więc nie mogę szybko pisać:( Szlag by Windowsa. ale nie chę mieszać. WEP open i shared - dzięki ale nic mi to nie daje. Zmieniłem na shared (jak pisałem wyżej) i już miałem po dostępie do sieci nawet przez kompa. Ale zmieniłem (połączyłem się kablem) więc wróciłem do dawnych ustawień. Ale i problem ten sam. Iphone informuje niby o połączeniu z siecią domową Wifi, ale jej nie używa. No , więc baaaardzo proszę o pomoc. Wszystko jest opisane w pierwszym poście.

#8 Heimdall

Heimdall
  • 113 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 08:47

Po pierwsze skoro u teścia ci sie łączy a w domu nie to ewidentnie coś masz namieszane w routerze,probowales wyłączyć całkowicie zabezpieczenia w routerze?? Jeżeli to nie pomogło to zrób całkowity reset routera i ustaw go na nowo. Po drugie spróbuj podłączyć jakieś inne urządzenie telefon,lub innego i iphona albo jakiegoś laptopa i zobacz co się dzieje.

#9 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 09:23

tak, jak pisałem wcześniej - mój laptop cały czas korzysta z routera i nie dokonywałem żadnych zmian konfiguracyjnych ani w laptopie ani w routerze. Nie napisałem jednego : że zmieniłem oprogramowanie w Iphonie na to nowsze Wersja chyba 2,2, w każdym razie ta najnowsza. Ale ustawień żadnych sam nie ruszałem. Celna uwaga w poście wyżej - dzisiaj spróbuję wyłączyć wszelkie zabezpieczenia w routerze i sprawdzę, co wtedy.

#10 Heimdall

Heimdall
  • 113 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 10:47

tak, jak pisałem wcześniej - mój laptop cały czas korzysta z routera i nie dokonywałem żadnych zmian konfiguracyjnych ani w laptopie ani w routerze.

Tak ale iphon też działał a nie nie działa dlatego warto jeszcze spróbować z innym użądzeniem,chyba że zmiana softu coś namieszała ale ....?

#11 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 15:22

pewnie, że spróbuję, dzięki za pomoc:D
Najpierw jednak wyłączę zabezpieczenia. laptop może wariować, bo on wymaga łączenia siecią zabezpieczoną, ale poradzę sobie (chyba):confused:

---- Dodano 29-12-2008 o godzinie 22:30 ----
No dobra - nie mam zabezpieczeń poza hasłem. router widzi Iphona, bo jest jego MAC wpisany w Station List w zakłądece LAN, pokazuje go też jako Assiciated, albo Active albo Power Save gdy Iphone jest w tymże trybie. Iphone pokazuje, że jest połączony z siecią. Ale z niej nie korzysta (jak w pierwszym poście). Sprawdziłem, że w routerze neostrady teścia łączenie jest bez zarzutu. Co teraz? Wracam do pytania z pierwszego postu. Rozwiązania wciąż nie ma.

#12 Heimdall

Heimdall
  • 113 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 07:43

Hasła do routera czy klucza WEP??Spróbuj zrobić jeszcze pełny reset routera,ale po tym będziesz musiał poustawiać go na nowo.Po drugie zresetuj też ustawienia Iphona może tu też coś jest namieszane.

#13 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 14:48

hasło do routera. Z resetem routera to potrwa, bo nie będę umiał stworzyć sieci, dopóki nie zrobię kopii wszystkich ustawień. Iphona już resetowałem - bez skutku. Jeszce raz dzięki z apomoc

#14 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 21:31

dzięki naprowadzaniu Heimdalla rozwiązałem problem. koloejny laptop, który dawno temu łączyłem z siecią, znów połączył się jak dawniej, więc odpuściłem sobie resetowanie routera domyślając się, że zmiana zaszła w jakimś nieznanym mi ustawieniu Iphona. Okazało się, że faktycznie chodziło o hasło - klucz do WEP i kodowanie WEP, ale to hasło Iphone przecież - jak pisałem na początku - pamiętał. Próbując wcześniej rozwiązać problem pomyliłem się, gdyz nie wyłączyłem wcześniej WSZYSTKICH zabezpieczeń, czyli zostawiłem włączone kodowanie WEP w routerze (powtarzam - nie jestem fachowcem, tylko zwykłym userem). Kiedy je wreszcie wyłączyłem, Iphone raczył się połączyć i współpracować z siecią Wifi. Ale laptopy (już dwa - jeden kontrolny) odmówiły współpracy z niezabezpieczoną siecią, i bardzo dobrze:). Zastanawiałem się, jak zmienic ustawienia w Iphone, zeby łączył się z siecią z zabezpieczeniem WEP. Okazało się, że rozwiązanie jest proste, ale nielogiczne. Otóż : pomimo, ze Iphone widział i "łączył się" (pojawiał się znaczek v przy tej sieci) z siecią, trzeba było wybrać opcję, by połączył się z inną siecią ( w zakładce INNA...) po wejściu do tej zakładki należało wpisac nazwę sieci (dokładnie tą samą, z którą "niby" był połączony i którą widział), następnie hasło (dokładnie to samo, które już znał), ale pojawiła się opcja wpisania albo "brak zabezpieczeń" (ta była domyślna i stąd problem) albo WEP (sę jeszcze inne opcje, ale te nie były mi potrzebne). Po takim wpisie i potwierdzeniu zmniany, Iphone bez problemu się połączył z zabezpieczoną siecią, z którą w tak dziwny sposób wcześniej przestał sie łączyć. I po problemie:)))
Jeszcze raz dziękuję za cenne rady, które pozwoliły na "złamanie" tej zagwostki.
No i wszystkiego dobrego w nowym 2009 roku:))))

---- Dodano 01-01-2009 o godzinie 00:16 ----
pieprzę tego cholernego Iphona!!!!!!!!!!
Z przyczyn niezależnych od powyższego problemu musiałem zersetować Iphona. I problem powstał od początku, z tym że moje poprzednie rozwiązanie nie działa. Mam serdecznie gdzieś ten sprzęt, w tkórym trzeba zrobić chyba doktorat z informatyki, żeby dokonać prostych ustawień.

#15 Heimdall

Heimdall
  • 113 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 07:19

W iphonie Ustawienia - Ogólne - Wyzeruj - Wyzeruj ustawienia sieciowe Próbowałeś tego?? Co do laptopów to dziwne powinny działać bez problemu.

#16 kalboy92

kalboy92
  • 458 postów
  • SkądKalisz

Napisano 01 stycznia 2009 - 20:16

Mnie się wydaje, że to coś z routerem jest... W szkole też tak mam... :(

#17 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 19:32

O ile pamiętam, próbowałem wyzerować , jak pisał Heimdall. Pisałem też polecenie "zapomnij tę sieć" i dopiero zaczynałem ustawiac od nowa. Stanęło na tym, że gdy mam włączono kodowanie WEP, to pomimo łączenia się z siecią, gdy zaczynam np pobierać dane, to znowy się łączy z siecią komórkową zamiast Wifi. W ustawiach sieciowych w routerze pojawia się , że Iphone jest połącozny z routerem, ale w trybie Power Save. I na tym sprawa się skończyła, chwilowo nie dysponuję Iphonem z przyczyn obiektywnych, więc nic więcej na razie nie sprawdze, ale jeżeli ktoś ma pomysły na opanowanie tego sprzętu - zapraszam. Dodam, że w routerze wszystko musi byc ok - kontrolne laptopy łaczyły się bez problemów. Nie łącza się w przypadku wyłączenia zabezpieczenia WEP, ale tylko dlatego, że tak je skonfigurowałem. Nie chcę poddawać się i rezygnować z zabezpieczeń (to chyba jasne:). Pozdrawiam.

#18 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 03 stycznia 2009 - 22:53

u mnie iPhone "skorpiona" działa normalnie na wifi. teraz wiadomo że wina leży po stronie routera :) mój pomysł to wymienić, router. nie wiem, kto Ci go polecił ale to chory pomysł używać routera Pentagramu ;)

#19 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 16:34

mogę spróbować zmienić router na inny, ale chyba zacznę od resetu routera i konfiguracji sieci jeszcze raz. Jednak to taniej wychodzi (iphone mam z takim miesięcznym abonamentem, że woę ciąć koszty:), a jak padnie, wtedy coś kupię. Krzysiek, masz jakieś konkretne propozycje? nie chcę wchodzić w wielkie koszty, w dodatku router musi mieć co najmniej trzy gniazda do LAN, uzywam m,in do nboxa.
Jeżeli jest konkretna propozycja "handlowa", proszę na priva albo po prostu na meila. Używany wchodzi w grę:), od fachowca warto:)

---- Dodano 04-01-2009 o godzinie 18:52 ----
W innym wątku ludzie chwalą Linksysa WRT160N ale trochę (a nawet mocno) drogi

#20 maxiak

maxiak
  • 8 postów
  • SkądKielce

Napisano 04 stycznia 2009 - 18:41

Sam sie zastanawiam jak to mozliwe ..... Moj iPhone nie chcial laczyc sie z moja siecia domowa. Podawalem mu haslo a on nie. Jednak za ktoryms razem łyknał emat i sie polaczyl. Nic nie zmienialem w ustawieniach. Pobawilem sie aplikacjami, ktore potrzebuja netu,a za 10 minut juz niestety nie chcial sie polczyc i do tej pory nie chce. Nie mieszalem nic w ustawieniach iPhona czy rutera. Nie wiem, ale logiczne by bylo to, ze albo dziala albo nie dziala ...

#21 skorpion

skorpion
  • 29 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 19:27

a jaki maxiak masz router?

#22 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 23:59

ja używam wag160n i jakbym miał polecić to wag200 - tańszy i stablilniejszy. u mnie 160n potrafi sie "zapchać" i tylko reset pomaga

#23 kalboy92

kalboy92
  • 458 postów
  • SkądKalisz

Napisano 05 stycznia 2009 - 00:34

Dodam jeszcze tak: Zobacz czy Twoj router nie potrzebuje trzymania przycisku, gdy laczy sie z nim jakieś nowe urzadzenie... Przycisk taki należy trzymać nieraz od czasu gdy urządzenie wyszukuje sieci, do czasu połączenia bądź tylko od czasu połączenia. Takie guziki z reguły są małe i z tylu routerow. Nie wiem jak jest w Twoim wypadku, o ile takowy posiadasz.

#24 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 09:01

Dodam jeszcze tak:
Zobacz czy Twoj router nie potrzebuje trzymania przycisku, gdy laczy sie z nim jakieś nowe urzadzenie... Przycisk taki należy trzymać nieraz od czasu gdy urządzenie wyszukuje sieci, do czasu połączenia bądź tylko od czasu połączenia. Takie guziki z reguły są małe i z tylu routerow. Nie wiem jak jest w Twoim wypadku, o ile takowy posiadasz.

ale to chyba w przypadku gdy konfiguruje sie router pierwszy raz. pozniej już chyba wystarcza hasło. przynajmniej ja nie spotkałem sie z routerem ktory by chciał naciskania jakiegos guziczka za kazdym razem jak do sieci :przychodzi: jakiś nowy MAC

#25 kalboy92

kalboy92
  • 458 postów
  • SkądKalisz

Napisano 05 stycznia 2009 - 09:42

ja mam router NetGear i potrzebował trzymania guzika gdy pierwszy raz się laczylem. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych