Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes - co z soundtrackami?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 loskamillos

loskamillos
  • 247 posts
  • SkądHeilbronn, DE

Posted 25 December 2008 - 16:04

Witam,

Dostałem iPoda Shuffle i chcąc nie chcąc musiałem zainstalować iTunes. Zgrałem do niego całą swoją muzyczna bibliotekę i potworzyły mi się

Dołączona grafika

dziwne foldery. Wszystkie albumy z różnymi wykonawcami zrobiły to samo.

Wiecie jak to naprawić? Dodam, że korzystam z serwisu Last.fm i chciałbym z niego nadal korzystać :)

Sorry, jeśli umieściłem temat w złym dziale, ale nie wiedziałem gdzie go wpisać.

Pozdrawiam :)

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 December 2008 - 16:13

zaznacz w tagach że to składanka albo ustal tam w tagach sortowania jak ma sortować (w sensie wpisz jednego wykonawcę) bo jak widać tam się w tagach wykonawca różni

#3 loskamillos

loskamillos
  • 247 posts
  • SkądHeilbronn, DE

Posted 25 December 2008 - 16:21

Działa, dzięki wielkie :)

---- Dodano 25-12-2008 o godzinie 18:31 ----
A jest jakiś sposób na to, aby iTunes sam sobie podpisywał tagi w plikach? Chodzi o to, że nie mam numerów ścieżek w plikach i nie chce mi się ich samemu wpisywać. A jak sami zapewne wiecie, kolejność piosenek ma bardzo często wpływ na ogólne wrażenie dotyczące płyty, np. płyty Pink Floyd.

#4 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 25 December 2008 - 19:29

Rozumiem, ze to na Windowsie? Oprogramowanie Macowe jest bardzo intuicyjne, ale jeszcze nie czyta w myślach ;). Jeśli w tagach nie ma podanej ścieżki, to musisz to zrobić ręcznie. To jest właśnie problem windowsowców (sam tak miałem :D), instalują iTunsa, wgrywają do niego swoją całą bibliotekę, a później się dziwią, że mają wszystko pomieszane. W Windowsie sortowanie wszystkiego opiera się z reguły za pomocą katalogów, a pliki czasami nie mają, bądź mają błędnie podane tagi. Działanie programów macowych opiera się na tagach i jeśli będą źle podane, to może wystąpić wielka "kiszka" :P. Sprawdź jeszcze, czy czasem iTuns nie poprzenosił ci całej swojej biblioteki na dysk C: i dodatkowo nie posortował ich według własnych upodobań (nieprawidłowe tagi). Ja na przykład ustawiłem sobie w iTuns własną ścieżkę do swojego dysku z muzyką, oraz odznaczyłem wszystkie opcje sortowania. Wgrywam muzykę w odpowiednie miejsce ręcznie, a następnie dodaje ją do iTunsa. Jak już w końcu przeniosę się całkowicie na Maca, zamierzam wszystko zostawić w rękach iTunsa :) Poza tym nie musisz instalować iTunsa. Są inne programy do zgrywania muzyki na iPoda.

#5 loskamillos

loskamillos
  • 247 posts
  • SkądHeilbronn, DE

Posted 25 December 2008 - 19:38

Poza tym nie musisz instalować iTunsa. Są inne programy do zgrywania muzyki na iPoda.

Ale w razie aktualizacji oprogramowania, tylko iTunes to potrafi. Najbardziej chciałbym używać Winampa i Last.fm :)

#6 ontoid

ontoid
  • 251 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 December 2008 - 20:05

Winamp z tego co sie orientuje ma wsparcie dla ipodow (dawno nie uzywalem). Tak pisza na stronie winamp.com, problem jest jedynie z iphonem i ipod touch Co do aktualizacji to nie sa one tak czeste jak w przypadku iphone, ipod touch. W przypadku gdy takowa sie pojawia robisz to itunes i po calym procesie zapominasz o nim :)

#7 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 25 December 2008 - 20:09

Last.fm działa z iTunes trzeba tylko ściągnąć audioscroblera.

#8 loskamillos

loskamillos
  • 247 posts
  • SkądHeilbronn, DE

Posted 25 December 2008 - 22:44

A gdybym wgrywał pliki przez Winampa, to czy normalnie scrobblowałyby się na Last.Fm?

#9 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 25 December 2008 - 22:56

Co do aktualizacji to nie sa one tak czeste jak w przypadku iphone, ipod touch.
W przypadku gdy takowa sie pojawia robisz to itunes i po calym procesie zapominasz o nim :)

Prawda :)

Last.Fm działa z iTunsem pod windowsem. Wystarczy wejść w Last.Fm w Narzędzia>Pobierz wtyczkę... i pobrać wtyczkę dla itunsa.

loskamillos, chodzi ci o scrobblowanie (boże, co za nazwa ;-) ) plików odgrywanych na iPodzie? Jeśli oprogramowanie Szufli obsługuje takie coś, to nie widze, dla czego by nie miało działać, choć wydaje mi się (sam posiadam Szufelkę białą), że Last.fm ono nie obsługuje.

#10 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 25 December 2008 - 23:03

A gdybym wgrywał pliki przez Winampa, to czy normalnie scrobblowałyby się na Last.Fm?

MacGyver to z łyżeczki helikopter zrobić potrafił nawet, pytanie tylko ... po co??

Powiem tak, mi przestawienie się z nawyków PC, winampa, katalogowania etc. na reguły jakimi się rządzi Apple zajęło pół roku. Nie było łatwo.
Ale uwierz ... WARTO!!

iTunes nie gryzie ;)

#11 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 December 2008 - 23:07

deal jest ogólnie taki: albo sam się grzebiesz w katalogach, albo iTunes robi to za ciebie iTunes jest prostacki w obsłudze IMO a pół roku to kupa czasu ;)

#12 ontoid

ontoid
  • 251 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 December 2008 - 23:23

Tak pod warunkiem posiadania odpowiedniej wtyczki do winampa
Scrobbling portable players and iPods (also shuffle) from Winamp � Development Discussion � Last.fm

Na mac os x iTunes dziala faktycznie dobrze i ciezko o alternatywe.
W pracy natomiast uzywam Vista 64 bity, 8Gb ram, 4 rdzenie itp ... na tej konfiguracji iTunes niestety nie potrafi
plynnie przewinac listy utworow lub okladek w cover flow :)

#13 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 26 December 2008 - 01:14

Powiem tak. Pliki na iPoda można wgrywać wieloma programami (pewnie jest nawet wtyczka do Total Commandera) a to, czy program będzie przesyłał statystyki do LastFm zależy tylko i wyłącznie od tego programu. Ze swoim iPodem możesz bez problemu używać Winampa, iTunsa, pewnie też Foobara. Pierwsze dwa obsługują bez najmniejszych problemów Last.Fm. Foobar obstawiam, że też. Ja tutaj nie widzę żadnego problemu. Chyba, że chcesz mieć statystyki LastFm podczas słuchania muzyki z Szufelki. Tego ona nie obsługuje (jeśli jest inaczej to napiszcie jak).

#14 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 26 December 2008 - 12:41

deal jest ogólnie taki: albo sam się grzebiesz w katalogach, albo iTunes robi to za ciebie
iTunes jest prostacki w obsłudze IMO
a pół roku to kupa czasu ;)

Oczywiście te pół roku nie poszło tylko na iTunes, ale na wszystkie złe nawyki jakie wyniosłem po korzystaniu ponad 10 lat z Winsyfa. :)

Problem z iTunesem jest tylko jeden, taki malutki ... trzeba mieć dobrze porobione TAGi.
A w przypadku gdy ktoś ma tysiące folderów, a w środku utwory w których tytuł piosenki i autor jest tylko (sic!!) w nazwie pliku, to robi się armagedon.

Ale pomijajać ten fakt, korzystanie z iTunes to czysta przyjemność.

#15 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 December 2008 - 12:45

to trzeba było stopniowo ;) najpierw windows, potem linux, a dopiero potem mac ;) jak się ma płyty i się zgrywa z płyt to takie problemy nie występują ;) cd-ki górą :)

#16 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 26 December 2008 - 14:35

to trzeba było stopniowo ;)
najpierw windows, potem linux, a dopiero potem mac ;)

jak się ma płyty i się zgrywa z płyt to takie problemy nie występują ;) cd-ki górą :)

Linuksa też się imałem, ale grzebanie co rusz w systemie ... za stary i za leniwy jestem już na to.
Młodzieńcza fascynacja komputerami już prysła, teraz ma to być narzędzie pracy i ma po prostu ... działać. Mac ku temu jest doskonały.

A co do płytek. Sporo ówczesnych mp3ek pochodziło z mojej potężnej kolekcji płyt CD, która teraz gdzies po strychu czy piwnicy się wala, tyle że ripowana bardzo dawno temu, w epoce gdy wystarczyło jak nazwałem folder, z milczącą bezczelnością pozostawiając wewnątrz Track 01 itd. :D
W czasach iTunesa zapłaciłem za tę próźność.

#17 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 December 2008 - 14:46

i to jest dobre rozwiązanie ;) windows->linuks : uczysz się i oduczasz windowsa linuks->os x : patrzysz jakie to wszystko proste ;)

#18 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 26 December 2008 - 19:18

A zastanawiałeś się może kiedyś, czy jest coś ... dalej? A może będzie? System idealny, hehe. Bez wirusów, dziur, poprawek, w pełni intuicyjny, bezpieczny, konfigurowalny, acz prosty w obsłudze, z pięknym layoutem ... Cholera,gdyby nie poprawki i dziury to prawie jakbym o MacOsX pisał :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users